De spectaculaire Golden Gate Bridge in San Francisco is ontworpen door ingenieur Joseph Strauss. De brug over de Stille Oceaan (de zgn Golden Gate (Gouden Poort)) moest San Francisco verbinden met Marin County wat op 1600 meter zee-lengte afstand ligt.  De bouw van de brug ging van start in 1933 en de Golden Gate Bridge opende feestelijk op 27 mei 1937. 18.000 mensen mochten die dag te voet de overtocht maken; de volgende dag werd de brug officieel geopend voor het verkeer. Tegenwoordig rijden er dagelijks meer dan 120.000 auto’s over de brug. Ondanks het feit dat de Golden Gate Bridge de titel van hoogste en langste brug reeds lang geleden heeft moeten afstaan is deze wereld beroemd en zie je regelmatig terug in films. Geen brug is zo vaak opgeblazen als de Golden Gate bridge.

Golden gate Bridge - San Fracisco - USA4ALL

Zicht op de Golden Gate Bridge vanaf Marshall’s Beach

 

In totaal is de brug liefst 2,7 km lang. De afstand tussen de twee enorme pijlers is 1400 meter, de Verrazano-Narrows Bridge in New York is de enige brug ter wereld met meer afstand.  De twee Art Deco torens hebben een hoogte van bijna 250 meter, waarvan meer dan 20 meter onder water ligt. Het wegdek ligt 67 meter boven het water.Het wordt ondersteund door enorme kabels, die verankerd zijn aan honderden staven in betonnen blokken met een trekkracht van 25 miljoen kg. De twee kabels hebben een lengte van 2332 meter en een diameter van 90 cm. Ze zijn gevlochten uit 27.572 staaldraden met een totale lengte van drie keer de omtrek van de aarde. De opvallende oranje-rode kleur werd voorgesteld door ingenieur Irving Morrows, die grijs te saai vond.

Er is een voetpad op de brug, wandelend is het dus te doen, echter het is een hele uitdaging. Bijna 3 km lang en het ligt 67 meter boven de waterspiegel. Bij sterke wind kan de brug bovendien maar liefst zeven meter afzwaaien. Dit is om de brug minder gevoelig aan externe krachten zoals wind of aardbevingen bloot te stellen, maar het kan de overtocht best een hele belevenis maken. Je kan de brug ook oversteken per auto (er zijn zes rijbanen), maar men moet er wel tol betalen.  Vanuit de stad hoeft geen tol betaald te worden. Het Toll systeem op de brug is enige tijd geleden aangepast. Je kenteken wordt geregistreerd als je over de brug rijdt. Als je geen extra kosten wilt, zorg dan dat je vooraf via internet je toll betaalt of achteraf binnen 48 uur.

Een ander alternatief is een van de bussen te nemen die tussen Marin County en San Francisco rijden. Er is een bushalte net aan het begin van de Golden Gate bridge.

De brug ligt aan het Presidio park en kan makkelijk met de bus of auto bereikt worden. Het meest aangenaam is echter te voet naar de brug te wandelen vanaf het oosten aan Marina District of vanaf het westen aan Baker Beach. Beide routes lopen door het park, en vooral de route vanuit het oosten is erg populair. Het uitzicht op de Golden Gate Bridge is vanuit vele plekken in en rond San Francisco zichtbaar.

 

Enkele plekken van waaruit je een prachtig zicht hebt op de Golden Gate Bridge

  • South Vista Point: Dit is de meest populaire plek, gelegen aan de plaats waar de Brug in San Francisco uitkomt.
  • North Vista Point: gelegen aan de Marin County kant van de brug
  • Land’s End: een panoramisch zicht vanuit het meest noordelijke stuk van Lincoln Park
  • Conzelman Road: gelegen aan de kant van Marin County, biedt een prachtig zicht vanuit een inham vlakbij de brug

 

Parkeren Golden Gate Bridge - USA4ALL

Direct zicht op de Golden Gate Bridge vanaf Langdon Court (Van Eis Fotografie)


 

De Golden Gate Bridge in San Francisco is het meest feeëriek ‘s ochtends wanneer het vaak in de mist gehuld is. Maar ook ‘s avonds is de brug betoverend dankzij de belichting die doet uitschijnen alsof de brug in lucht opgaat.Golden Gate Bridge – San Francisco

Leestijd: 5 min