Granite Mountain Hotshots Memorial State Park ligt twee mijl zuidelijk van Yarnell, Arizona.Je vindt dit state park in de Weaver Mountains. In 2016 is hier een hiking trail aangelegd ter nagedachtenis van negentien brandweerlieden die tijdens het bestrijden van een bosbrand op 30 juni 2013 werden ingesloten door een helse vuurzee. USA4ALL medewerker Cees bezocht dit state park en deelt zijn ervaringen met de bezoekers van deze website.
 
Granite Mountain Hotshots Memorial State Park
 


 
Gerekend vanaf Prescott volgt u Hwy 89 in zuidelijke richting en na ± 34 mijl rijdt u door het kleine dorpje Yarnell. Blijf Hwy 89 volgen en 2 mijl zuidelijk van Yarnell arriveert u bij Granite Mountain Hotshots Memorial State Park. De trail, die leidt door de Weaver Mountains, volgt voor een deel de route die de brandweerlieden liepen op hun noodlottige tocht. Tijdens deze wandeling overbrugt u 1200 ft (400 meter) hoogteverschil en op het hoogste punt van de trail, op 2,8 mijl vanaf de trailhead, is een uitzichtpunt. Op het gedeelte van het begin van de trail tot het uitzichtpunt, ziet u iedere 600 ft (200 meter) een granieten gedenksteen met daarop de foto en een kort levensverhaal van één van de omgekomen brandweerlieden.
 
 
 
Granite Mountain Hotshots Memorial State Park
 
 
 
 
Het uitzichtpunt biedt u uitzicht over de omgeving en het iets lager gelegen monument op de Fatality Site, de plaats waar de brandweerlieden door het vuur werden ingesloten. Vanaf het uitzichtpunt kunt u de trail vervolgen met de ¾ mijl lange Journey Trail, naar het monument op de Fatality Site.
 
 
 
Boven aanzicht
 

Let op

Hierboven genoemde trail-afstanden zijn one-way. De totale lengte van de complete trail, heen en terug is 7 mijl, 11¼ km
 
Een van de gedenkstenen langs de trail.

 

Onze persoonlijke ervaring

In het voorjaar van 2018 maakten wij een rondje langs de State Parks van Arizona en één van de parken die we bezochten was Granite Mountain Hotshots Memorial State Park. De toegang tot dit park is gratis, maar er is gelegenheid om een donatie te geven. Er waren, toen wij het park bezochten, genoeg vrije parkeerplaatsen. Bij de trailhead zijn Dixie-wc’s en langs de trail zijn diverse rustbankjes. Het park heeft verder geen voorzieningen zoals cafetaria, winkeltje o.i.d. Voor lunch of diner moet U naar het nabijgelegen Yarnell of u moet zelf voor picknickbroodjes zorgen. Wat dit park voor ons bijzonder maakte was de reden waarom de trail en het monument zijn aangelegd. De herdenkingsstenen langs de trail en het monument hebben op ons veel indruk gemaakt.
 
 
 
Het Weaver Mnt. landschap waar u doorheen loopt
 

 

Benodigde tijd voor dit park

Om u een idee te geven van de tijd die u nodig heeft voor dit park: Wij begonnen rond 09.00 uur aan de trail, hebben de hele trail gelopen en waren tegen 12.00 uur weer terug bij de auto. Op de trailmap staat overigens een geschatte benodigde tijd van vier uur.
 
 
 
Een van de rustbankjes langs de trail
 

Aandachtspunt

De trail is aangelegd op woestijnberghellingen met vooral lage begroeiing. De trail loopt vrij gemakkelijk en ik zou ‘m dan ook in de categorie “easy” zetten maar als u moeite heeft met het hoogteverschil denkt u daar misschien anders over. U loopt wel constant in de volle zon, er is geen schaduw. Zorg dus voor voldoende drinkwater. Wij liepen deze trail, met een redelijk vroege ochtend-start, op een voorjaarsdag. We deden de klim omhoog in de koele ochtenduren en konden de afdaling doen toen het warmer werd. Middagtemperatuur die dag: 26°C
 
Deze trail lijkt mij, gezien onze ervaring, vooral geschikt voor het voor- of najaar of een koele zomer-ochtend. Op een zomerse dag, als de temperatuur rond- of boven de 40°C zit, pas rond het middaguur met deze trail starten lijkt me geen aanrader.
 
Tot slot nog een aantal links naar pagina’s met actuele info over dit park zoals openingstijden e.d.
 

 

Trail met rechts een van de gedenkstenen

Veel plezier met het wandelen gewenst!

Met dank aan Cees A.

 
 
 Granite Mountain Hotshots Memorial State Park

Leestijd: 4 min