In 1998, tijdens de 2e rondreis USA van Anita en Ron Janssen, vonden zij in een winkeltje in San Francisco, een setje cable cars voor in de kerstboom. Helaas ontdekte hun puppy deze tijdens de kerst van 1998 ook en maakte hij er eentje kapot. Anita: “We vroegen onze schoonouders, die in 1999 ook naar de USA gingen om een nieuw setje voor ons mee te nemen. Daar bleef het eigenlijk wel bij, tot we tijdens een van onze volgende USA-vakanties weer tegen een aantal leuke kerstornamenten aan liepen en toen was de traditie geboren. Vanaf nu zouden we overal waar we kwamen kijken of we leuke kerstornamenten konden vinden.”

Kerstornamenten-USA

“We kochten een kleine Yellow cab in New York en een schommel met twee elanden bij Niagara Falls. Overigens werden er tijdens stedentrips in Europa ook kerstsouvenirs gekocht. (denk aan een Eiffeltoren of een Big Ben). Onze boom bestond uit gouden ballen met her en der de souvenirs van onze reizen.”

Hij begon hard te lachen en vroeg hoe we op het idee waren gekomen om kerstballen als souvenir te kopen.

New Orleans

Tijdens onze rondreis door de zuidelijke staten kochten we in een winkeltje in New Orleans ook weer die ornamenten. Een Mardigrass masker, een muzikant en een kleine tram uit New Orleans. We vroegen aan de verkoper of hij ze goed wilde inpakken, omdat ze in het koffer mee moesten naar Nederland. Hij begon hard te lachen en vroeg hoe we op het idee waren gekomen om kerstballen als souvenir te kopen. We vertelden hem dat we zo ieder jaar met het versieren van de boom onze vakantieherinneringen ophalen en we beloofden hem dat we ieder jaar nu ook aan hem zouden denken. Het is nog waar ook, ieder jaar zeggen we tegen elkaar, herinner je je de man uit het winkeltje in New Orleans nog?

Disney

Naast dat we graag reizen zijn we ook Disney-fans. Zo hebben we in Disneyland Parijs een mooie piek van Tinkerbell gekocht, maar het grootste gedeelte van onze Disney-collectie komt toch wel uit Walt Disney World in Orlando. Inclusief een prachtige Tree-skirt. Het aantal Disney-figuurtjes is al ruim de 50 gepasseerd.

Inmiddels zijn we zo ver dat er in onze boom geen gouden ballen meer passen. Alles hangt vol met Disney en vakantieherinneringen. Ook van onze reizen naar Thailand, Zuid-Afrika, Canada en Costa Rica. Maar de meeste vakantiesouvenirs zijn vanuit de USA met ons meegekomen naar Nederland. Van diverse nationale parken tot een Starbucks beker. Van Kennedy Space Center tot Alcatraz.

Tot nu toe zijn ze allemaal ongeschonden in Nederland aangekomen, meestal goed ingepakt in onze handbagage. Enkele jaren geleden zelfs in een kleine koelbox, die we zo handig vonden dat we ‘m als handbagage (gevuld met kerstballen) mee naar Nederland hebben genomen. We vragen ons nog steeds af wat de man achter het röntgenapparaat gedacht moet hebben toen hij de gevulde koelbox zag langskomen.

Kerstornamenten-USA

Herinneringen

Inmiddels staat onze boom vol herinneringen weer op. We hebben ook dit jaar teruggedacht aan onze reizen (ja ook weer gedacht aan de verkoper uit New Orleans). We hopen tijdens al onze volgende reizen weer veel ornamenten te kunnen scoren en ieder jaar weer nieuwe herinneringen erbij te verzamelen.

 Kerstornamenten Amerika – Een traditie in een Hollandse boom!

Leestijd: 3 min