New Orleans, feeststad in de zuidelijke staat Louisiana. De bijnaam van deze stad is The Big Easy, en dat is niet voor niets. De stad, die aan de rivier de Mississippi ligt, is een vrijhaven van Amerika met veel verschillende culturen. Misschien is New Orleans wel Amerika’s meest multiculturele stad. Afrikaanse, Engelse, Franse, Spaanse en vele andere immigranten (en slaven) hebben elkaar beïnvloed en steeds iets nieuws aan de mengelmoes toegevoegd. Zwarten en Franssprekende werden lang behandeld als tweederangsburgers. Maar de Voting Right Act uit 1965, progressieve leiders in de stad en scherpe marketing hebben de vele subculturen veranderd in een symbool om trots op te zijn.

Canal Street, New Orleans

Louisiana

New Orleans is het kloppend hart van de staat Louisiana: hier staat plezier voorop. In de geschiedenis was dat wel anders, want er heerste veel armoe en isolement. Maar kleurrijk was het verleden wel: met schurken, corrupte zakenlui en andere figuren die in een spannend verhaal niet zouden misstaan. Het laagste punt van de Mississippi-delta die zuid-Louisiana vormt, is in New Orleans en daardoor waren er vroeger nogal ‘ns problemen met graven die boven kwamen drijven… (wil je nog gruwelijkere spookverhalen horen als je in New Orleans bent, ga dan naar deze site). Ga je naar New Orleans, dan kun je het beste in de lente of de herfst gaan. In de zomer is het er erg warm, soms vies en benauwd.

Moeras

Als aanvulling op de bebouwde gebieden van de stad, kent New Orleans ook nog ongecultiveerde moerassen, vooral in het oosten. Hier moet je eigenlijk met een boot van een lokale visser of stroper rondvaren, om te kunnen zien hoe het leven hier is ingesteld op alle omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld met Honey Island Swamp.

New Orleans

De sfeer in New Orleans is relaxed en met muziek, een drankje en wat eten (één van de belangrijkere zaken in het leven, aldus de inwoners) is het feest al snel compleet. Voor eten neemt men de tijd: het diner wordt pas laat op tafel gezet en de mensen gaan lang door. Er zijn veel trendy restaurants te vinden die van alles combineren. Zo creatief als ze met eten zijn, zo zijn ze dat ook met muziek. Niet voor niks is de term New Orleans-Jazz ooit geboren. De stad barst van de live muziek: jazz, maar ook blues, rythm and blues, cajun en zydeco. Wil je de lokale muziek onderzoeken, dan kan je terecht bij de gespecialiseerde zaak Louisiana Music Factory.

New Orleans

French Quarter

Een leuk deel van de stad is de wijk die de Fransen hier achterlieten: French Quarter. De mooiste straat hier is de Royal Street: veel antiekwinkeltjes, sjieke winkels en mooiste huizen. Jackson Square is het hart van de wijk. Op dit mooie plein dat door Disney himself lijkt te zijn gebouwd, vind je veel kunstenaars die hun producten showen en verkopen. Hier heb je ook een prachtig uitzicht over de Mississippi.

New Orleans - Feeststad in de zuidelijke staat Louisiana!

 

Voodoo

Voodoo kwam vijfhonderd jaar geleden vanuit Afrika via het Caribisch gebied in New Orleans terecht. Het ging terug naar een vorm van voorouderaanbidding bij de stammen van West-Afrika. Tijdens de slavenopstand op Saint Domingue (het huidige Haïti) in 1793 vluchtten veel planters naar New Orleans. Ze namen hun slaven (en voodoo) mee. Voodoo stelde deze slaven in staat hun Afrikaanse wortels en cultuur te behouden onder het mom van het Katholieke geloof, want de cultus verenigde beide traditities in zich. Tegenwoordig gelooft nog zo’n 15 % van de bevolking in deze religie.

Wil je meer weten over voodoo, dan kan je een voodootour doen of het voodoo-museum bezoeken. Hier staan veel altaars, rituele voorwerpen, portretten van geesten, geneeskrachtige middeltjes en een opgerolde python in een doos. Je kunt in de museumwinkel liefdesolie kopen, talismannen voor reizigers, voodoopoppen, Afrikaanse trommels en andere magische spullen.

Adres: 724 Dumaine St., at Bourbon, New Orleans, Louisiana 70116. Tel:504-523-7685, E-mail: [email protected]

Marie Laveau

De beroemdste van alle 19e-eeuwse voodooleiders is Marie Laveau, die gevoel voor commercie had. Ze gebruikte katholieke elementen zoals gebeden, wierook en heiligen in haar rituelen, die het publiek tegen betaling mocht bijwonen. De mensen kwamen bij haar voor tovermiddeltjes, amuletten en gris-gris poeder (van gedroogde kikkers, hagedis). Het was overal goed voor, of je nou een buurman wilde verjagen of de liefde wilde opwekken. Marie Laveau ligt begraven op St Louis Begraafplaats.

St Louis begraafplaats

Dit is de oudste begraafplaats van New Orleans en stamt uit 1789. Beter bezoek je deze plek niet in je eentje, want de kans om beroofd te worden is behoorlijk groot. Veel van de mausolea zijn in verre staat van verval. Op de grafzerken staat vaak waaraan de doden zijn bezweken, zoals gele koorts. Er liggen hier veel legendarische mensen begraven, waaronder dus de voodoo-koningin. Veel bezoekers zetten een kruis op haar graf na een wens te hebben gedaan, of laten allerlei vreemde voodoogeschenken achter.

Festivals

Verder is er elk jaar een voodoo-festival. Er zijn diversen activiteiten in New Orleans, zoals Jazz Awareness Month in oktober (met elke dag concerten op verschillende locaties)

Bezienswaardigheden rond New Orleans

  • Een moerastour rond New Orleans, waarbij je alligators en reigers ziet
  • Het Bayou Pierre Alligator Park, met alligators variërend van kleintjes tot 500 kilo. Je kunt ze eten, voeden en aanraken
  • Mississippi River Plantations-tour. Geeft vaak alleen een romantisch beeld van de plantages, de mooie tuinen en de mooie architectuur, waarbij je verder weinig hoort over uitgebuite slaven

 

Wist je trouwens dat…

  • New Orleans naast Las Vegas de enige stad in de V.S. is waar geen sluitingstijden zijn?
  • New Orleans 3000 barren heeft, 41 kerkhoven en 700 kerken?
  • Britney Spears uit New Orleans komt, maar ook Louis Armstrong?
  • Nieuw Orleans bekend staat om het creoolse en cajun eten?
  • Dutch baby een *Vet* Mardi Grass gerecht is?
  • Als je de tram neemt je het centrum van New Orleans in twintig minuten kan verkennen? Ook kan je een uitgebreide tour maken vanaf St. Charles.
  • Je op de oude stoomboot Natchez een tocht van 2 uur kan maken op de Mississippi en in de machinekamer kan kijken?

 

Uitgaan

The House of Blues is een ontzettend populaire plaats sinds de opening in1994. De club lijkt op een uit de kluiten gewassen Delta Juke Joint; de muren zijn overladen met volkskunst. En de grote dansvloer is afgeladen met lichamen die bewegen op een onvervalste plaatselijke bluesband.

 

Muziek - New Orleans

Vliegen naar New Orleans

Een vlucht naar New Orleans duurt circa 12,5 uur vanaf Amsterdam. De internationale luchthaven van New Orleans, Louis Armstrong International Airport New Orleans, ligt op nog geen 20 kilometer van het centrum. Kijk op Vliegennaar.nl goedkope vliegtickets New Orleans voor een overzicht met alle luchtvaartmaatschappijen en aanbiedingen.

Overige info & links

 

Met dank aan Frederieke van Velzen

New Orleans – Feeststad in de zuidelijke staat Louisiana!

Leestijd: 6 min