The Black Mamba, de bijnaam die Kobe Bryant zichzelf gaf in 2003, is niet meer. Zondag 26 januari 2020 kwam de 41-jarige basketballegende Bryant samen met zijn dochter Gianna en zeven mede-passagiers om het leven bij een helikoptercrash in Los Angeles. De groep was op weg naar een basketbalwedstrijd van Gianna Bryant. De helikopter crashte (hoogstwaarschijnlijk) door slecht zicht door de mist, tegen een berg aan in Calabasas. (Een buitenwijk van LA)

Kobe Bryant

Bryant

Er is zoveel te zeggen over Kobe Bryant maar hij sprak vooral voor zichzelf door gewoon te basketballen. Bryant was niet alleen het gezicht van de NBA, maar gewoon van de basketbalsport in zijn geheel. Twintig jaar lang speelde hij voor ‘zijn’ LA Lakers. In die twintig jaar wist hij vijf keer het kampioenschap te pakken met de Lakers. Op 23 januari 2006 scoorde Bryant 81 punten in de wedstrijd tegen de Toronto Raptors. In zijn afscheidwedstrijd tegen de Utah Jazz scoorde hij maar liefst 60 punten. Op zaterdag passeerde goede vriend en mede-basketballer Lebron James hem op de all-time scoring list van de NBA.

Kobe BryantTrickshots

Zijn naam werd vooral bekend doordat mensen het riepen als ze van een afstand iets in de prullenbak gooide. Daar stond je dan, je waande jezelf in Bryants’ schoenen. Nog 5 seconden op de klok, 4…3…2…1 “KOBE” en daar vloog het dan door de lucht alsof je Bryant zelf was en hoopte dat dit winnende schot het in je ingebeelde basket vloog. Het blikje vliegt langzaam richting de vuilnisbak en als het er dan in viel keek je vol trots en voelde je je even net zo goed als Kobe Bryant.

Aan dat soort ‘trickshots’ zit nu een treurig randje, we zullen nooit meer de echte mamba zien. Zijn glimlach langs het basketbalveld als hij de Lakers zag spelen, of de trotse vaders als hij met zijn dochter aan het trainen was. Bij zijn afscheid van de Lakers in 2016 eindigde hij zijn afscheidsspeech met de woorden ‘Mamba out’. Nu is de Black Mamba echt out. Rust in vrede Kobe Bryant. De sportwereld gaat je missen.Kobe Bryant overleden: De man is misschien weg, de naam blijft eeuwig.

Leestijd: 2 min