Bovendien was Philadelphia tussen 1790 en 1800 de officiële hoofdstad van de USA en tot 1812 de hoofdstad van Pennsylvania. Vandaag mag ‘Philly’ zich enkel nog de grootste stad van haar staat noemen, aangezien het sinds 1812 de titel van hoofdstad moest laten aan Harrisburg.
Veel toeristen kennen de stad van zijn Independence Hall en Liberty Bell, maar Philadelphia heeft veel meer te bieden in haar prachtige historische binnenstad. Toch zijn Independance Hall en het Liberty Bell Center echte musts voor eender wie de stad aandoet.
Independence Hall
Independence Hall is de plek waar op 4 juli 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd aangenomen en ondertekend. Voor veel Amerikanen is dit dan ook een zeer belangrijke plek.
Het gebouw heette eerst het State House of the Province of Pennsylvania en dateert al uit het begin van de achttiende eeuw. In de Onafhankelijkheidsoorlog deed het dienst als de zetel van het tweede Continental Congress, de regering van Amerika. Hier werd George Washington verkozen als bevelhebber over het Amerikaanse leger in 1775 en werd in 1777 het ontwerp voor de eerste Amerikaanse vlag gekozen. In 1781 werd er de Articles of Confederation opgesteld, wat de 13 staten van Amerika verenigde in een confederatie en in 1787 tenslotte, werd ook hier de Amerikaanse Grondwet opgesteld. Je kan er dus als het ware de hele onafhankelijkheidsstrijd van de VS opsnuiven!
Liberty Bell
In de toren van Independance Hall hing ook de wereldberoemde Liberty Bell. Deze klok die zowat een ton weegt, is het bekendste symbool van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Op 8 juli 1776 zou deze klok geluid hebben om de bevolking van de stad op te roepen te komen luisteren naar de Declaration of Independence. Vandaag is de klok te bezichtigen in het speciaal daarvoor opgerichtte paviljoen tegenover de Independence Hall. De klok scheurde toen die voor het eerst geluid werd in Philadelphia, maar werd meermaals gerepareerd, onder andere door John Stow, wiens naam op de klok vermeld staat. Vandaag vertoont de Libert Bell echter een grote scheur die ontstond tijdens restauratiepogingen.
Het Liberty Bell Center is te bezoeken sinds 2003 en huisvest, naast de klok, ook een aantal tentoonstellingsruimtes. De Libert Bell kan sinds een incident in 2001, toen een bezoeker de klok wou slaan met een hamer, niet meer aangeraakt worden door de bezoekers. Bovendien is er een security scan voorzien voor alle toeristen.
Vandaag vallen Independence Hall en het Liberty Bell Center binnen het Independence National Historical Park, wat onder andere ook Independence Square, Carpenters’ Hall, een reconstructie van het Graff House (waar Thomas Jefferson de Declaration of Independence schreef) en de site waarop Benjamin Franklin’s woning stond gehuisvest.
Eastern State Penitentiary
Philadelphia is zoals gezegd echter veel meer dan enkel het Independence National Historical Park. Zo vind je er ook de Eastern State Penitentiary, een voormalige gevangenis die tot 1971 in gebruik was.
Toen ESP opgericht werd, in 1829, was het het grootste en duurste gebouw dat door de overheid werd opgericht. De gevangenis moest dan ook dienen als model voor vele anderen in de wereld. Gevangenen werden hier altijd alleen opgesloten en de nadruk kwam er meer te liggen op het heropvoeden dan op het straffen van gevangenen.
Ongetwijfeld de bekendste ‘bewoner’ van deze gevangenis was maffiabaas Al Capone. Vandaag de dag huisvest ESP een museum en kun je er geleide tours volgen, die je onder meer langs Al Capone’s cel voeren.
Overige bezienswaardigheden
Het stadhuis van Philadelphia, City Hall, was tussen 1901 en 1908 het hoogste bewoonbare gebouw ter wereld en is tot op vandaag nog steeds het hoogste gemetselde bouwwerk (167 meter hoog) ter wereld! Vandaag is het stadsbestuur van Philadelphia hier nog steeds gevestigd. Bovenop het gebouw bevindt zich een 11 meter hoog standbeeld van William Penn, stichter van de stad Philadelphia en de naar hem vernoemde staat Pennsylvania. Onder het standbeeld bevind zich een platform, waar bezoekers kunnen genieten van een uitzicht over de stad vanop zo’n 152 meter.
Het Philadelphia Museum of Art, soms ook kortweg “The Art Museum” genoemd, is een van de grootste kunstmusea van de VS. Je vindt het in het Fairmount Park. Het museum werd gebouwd in Griekse stijl en wordt dan ook wel eens “het Parthenon op de Parkway” genoemd. De collectie van het museum omvat meer dan 225.000 objecten, die tentoongesteld worden in meer dan 200 ruimtes. Je vindt er zowel werken uit de Egyptische, Romeinse als modernere kunstwerken van onder andere Picasso en Marcel Duchamp. Filmliefhebbers kennen de trappen vooraan dit museum meer dan waarschijnlijk uit de klassieker Rocky. In deze film uit de jaren ’70 loopt Sylvester Stallone deze trappen op tijdens zijn training voor een belangrijke bokskamp. Onderaan de trappen vind je bovendien een standbeeld dat herinnert aan deze film.
Onderdeel van het Philadelphia Museum of Art is het Rodin Museum. Dit museum huisvest de grootste collectie beelden van de Franse beeldhouwer buiten Frankrijk.
In het Macy’s grootwarenhuis vindt je het grootste orgel ter wereld, het Wanamaker Organ. Hierop worden dagelijks (behalve op zondag) verschillende stukken gespeeld. Je kunt die gratis bijwonen.
United States Mint
Het United States Mint is het gebouw waar de dollar geslagen wordt. Dit werd al in de 18e eeuw opgericht en toen was Philadelphia nog de hoofdstad van de VS. In dit gebouw worden vandaag nog steeds Dollars geslagen en dit proces kan je bekijken via geleide tours. Leuk weetje: tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier ook gulden geslagen. Zo wilde de Nederlandse regering in ballingschap de omloop na de oorlog staande houden.
Sport
Net als elke zichzelf respecterende grootstad in de VS, wordt ook Philadelphia vertegenwoordigd in de grote Amerikaanse sportcompetities. In de NFL, de hoogste American footballcompetitie, zijn de Philadelphia Eagles de trots van de stad. Het team komt uit in de National Football Conference (NFC) en werkt haar wedstrijden af in het Lincoln Financial Field. Dit stadion biedt plaats aan net geen 70 000 fans.
In de NHL, de nationale ijshockey league, vinden we de Philadelphia Flyers terug. Zij spelen hun wedstrijden in het Wells Fargo Center, dat ze delen met de basketters van de Philadelphia 76ers (het NBA team van Philly).
In het baseball wordt de stad dan weer vertegenwoordigd door de Philadelphia Phillies. Zij spelen hun wedstrijden in het Citizens Bank Park, dat op wedstrijddagen tot 44 000 fans kan huisvesten.
Tot slot vinden we hier nog de Philadelphia Union in de nationale voetbalcompetitie MLS. Zij spelen hun wedstrijden niet in Philadelphia zelf, maar in het nabijgelegen Chester, in het PPL Park.