“Ingangen”

Het Yellowstone en Grand Teton National park kan men bekijken als één parken-complex. Deze parken kan men met een personenwagen of camper uitsluitend via de parkingangen bereiken. Er zijn verschillende routes naar Yellowstone:

North Entrance: Livingston (Montana) via Gardiner (Montana) over de US HWY 89
North-east Entrance: Billings (Montana) via Red Lodge (Montana) en de Beartooth Scenic HWY naar Cooke City (Montana) en de Noordoost ingang via de US 212/Beartooth Hwy.

Vanuit Cody (Wyoming) kan men via de WY 120 en 296 (Chief Joseph Scenic Hwy) ook op het Westelijk gedeelte van de HWY 212 uitkomen en zo verder naar de NO-ingang.

East Entrance: uitsluitend vanuit Cody (Wyoming) via de US HWY 14/16/20 (Buffalo Bill Scenic Byway).
South Entrance: uitsluitend via Grand Teton NP noord. (Rockefeller Jr. Memorial Parkway)

West Entrance: vanuit het noorden vanuit Bozeman Via US Hwy 191 en 287.
Vanuit het noordwesten vanuit Three Forks (Belgrade) via US HWY 287.
Vanuit het zuidwesten vanuit Idaho Falls (Idaho) en Ashton via US HWY 20.

Yellowstone Bizon


North Entrance

Vertrekpunt: Livingston (Montana): aan de Interstate 90.

Interessante aanrijd routes:

SEATTLE (Washington): startpunt van de I90 die via Spokane (Idaho) in de buurt van het Glacier NP West komt (Kalispell).

CALGARY-BANFF NP (Canada): aan de grens bij Sweet Grass start de I15 die ook geschikt is als aanrijroute voor het Glacier NP oost. De I15 kruist de I90 bij Butte (Montana).

Route naar Yellowstone:

-Afstand: 81 km, door de Paradise valley over HWY 89 naar de Roosevelt Arch.
-Attrakties: historisch Livingston Gallatin Nat. Forest , Mount Owen, Yankee Jim Canyon (wandelen)
-Ontspanning: Chico Hot springs (vissen, windsurfen).
-Hotels en restaurants in Livingston en Gardiner, RV terreinen en campings over de ganse route.


North east entrance

Vertrekpunt: Billings (I90) en Red Lodge (Montana):aan de US HWY 212.

Interessante aanrij routes:
AANRIJROUTE NOORDINGANG EN NOORDELIJKE AANRIJROUTE VOOR DE WESTINGANG: gewoon de I90 verder oostwaarts volgen tot Billings

SOUTH DAKOTA: Black Hills (Badlands/Rushmore/Wind Cave,…) via Devils Tower naar Billings. Normaal reist men vanuit South Dakota via de Bighorn Mountains en Cody naar Yellowstone.

Men gaat via Billings vanwege 2 redenen:
1) Een bezoek aan Little Bighorn Nat. Monument (graf generaal Custer) en andere musea in de buurt.
2) De Beartooth Scenic Highway

NORTH DAKOTA: Theodore Roosevelt NP, via de I-94 komt men dan op de I-90 juist voor Billings.

DENVER (Rocky Mountains NP) –CHEYENNE: hier zijn sidetrips naar de Frontier days (cowboy live at his best) eind juli in Cheyenne, Fort Laramie Historical site, Guernsey State Park en de Oregon trail museum aan te bevelen. Casper aan de I-25 is een klein provinciestadje.

Routes naar Yellowstone

-afstand: 107km Red Lodge tot de noordoost ingang, 140 km tot Tower Junction over de HWY 212.

-BEARTOOTH HIGHWAY: deze verbindt Red Lodge met Yellowstone en wordt beschouwd als een der mooiste wegen van de USA.  Tussen eind september en mei is deze pas ondergesneeuwd en gesloten voor alle verkeer.

Samen met HWY 1 (langsheen de kust) in Californië en HWY 12 tussen Red Canyon en Torrey in Utah , van het mooiste dat op USA wegen te zien is. Rock Creek vista en het 360° panorama op de meestal ijzige top met o.a. zicht op de Twin Lakes zijn volgens kenners nog mooier dan de Trail Ridge Road in RMNP.In juni en juli zijn de hellingen bedekt met een bloemenpracht.Voor de Cooke Passs heeft men een mooi zicht op de Absaroka keten met o.a. de Pilot en de Index peaks. Na de Cooke pas daalt de weg naar Cooke City (Montana) , een oud primitief dorpje dat de vergelijking met het modern skicentrum Red Lodge niet kan doorstaan, doch wel zijn eigen charmes heeft.

-CHIEF JOSEPH SCENIC HIGHWAY: een andere route naar de Noordoost ingang van Yellowstone vertrekt vanuit Cody , deze weg de Chief Joseph scenic Hwy. (WY 120, vervolgens linksaf de WY 296) heeft een even lange rijduur (100km), is minder hoog-alpien als de Beartoot HWY doch overschrijdt de toch 2453m hoge Dead Indian Pass. Vanaf Sunlight Creek (brug over diepe canyon) volgt de weg de Clarks Fork van de Yellowstone rivier. Een 10-tal km voor de Cooke City komt deze weg uit op de US 212 (Beartooth Hwy).  Langs deze weg is regelmatig wild te zien.

De Chief Joseph Scenic Hwy. is een waardig alternatief voor zijn “hogere” broer de Beartooth Scenic Hwy. In 2005 was hij zelfs een verplicht alternatief om vanuit Red Lodge of Cody de noordoost ingang te kunnen bereiken, dit vanwege de aardverschuivingen op de oostflank van de Beartooth Pass.

Voor de aanrijdroutes naar Cody zie East Entrance.


East entrance

Vertrekpunt: CODY (Wyoming) een typisch cowboystadje dit nog leeft volgens de legende van Buffalo Bill Cody . In het Irma Hotel is de tijd blijven stilstaan en heeft er ’s avonds tijdens de zomermaanden een gespeelde shoot-out act plaats. Het Buffalo Bill Historical center is er ook gelegen. Tijdens de zomeravonden. Heeft er en Rodeo Nite plaats , die echter meer als een toerist trap moet aanzien worden.

Interessante aanrijdroutes:

SOUTH DAKOTA: Black Hills regio via Devils Tower (afslag 185 van de I-90 bij Sundance) naar de voet van de Bighorn Mountains (tussen Buffalo en Ranchester-Sheridan aan de I-90)

VANUIT HET NOORDEN (MONTANA): via Billings en evt een bezoek aan Little Bighorn National Monument over de I-90 naar Buffalo-Sheridan.

DENVER (RMNP)-CHEYENNE :via de I-25 tot Buffalo (Wyoming), dan evt verder tot Ranchester-Sheridan via de I-90.

Verkiest men vanuit Denver een andere route dan kan men naar Casper over de I-25, vervolgens de MO 20/26 tot de spookstad Shoshoni, daar kan men de 53km lange WIND RIVER CANYON SCENIC Hwy. volgen doorheen BOYSEN STATE PARK en voorbij de Boysen Dam naar THERMOPOLIS, vooral bekend om zijn HOT SPRINGS STATE PARK (met warmwater baden en dito waterpret) en het WYOMING DINOSAUR CENTER. Van Thermopolis naar Cody is het nog 132km over de WY 120.

BIGHORN MOUNTAINS PASSAGE:

Vanuit Buffalo: de Cloud Peak Skyway Scenic Byway over de Powder river Pass en door de Ten Sleep Canyon naar Worland … Cody. Een beetje omweg, de minst interessante route.

Vanuit Ranchester: BIG HORN SCENIC BYWAY (US 14) via Dayton langs de Prachtige Little tongue River naar Burgess Junction , hier verder de US 14 volgen langs de Shell Falls naar Shell, Greybull .. Cody.

MEDECINE WHEEL PASSAGE SCENIC BYWAY: men volgt de US 14 tot Burgess Junction, doch daarna volgt men de US 14A to Lovell.Hierbij komt men voorbij de afslag naar MEDECINE WHEEL (een door de Indianen met rotsblokken geconstrueerd gespaakt wiel met archeologische waarde), daarna daalt men af naar het BIGHORN LAKE (recreatie, camping, weidse panorama’s en steile canyonwanden). Lovell op 81km van Cody is een gekend bloemendorp. Deze route is de interessantste omdat ze uitermate scenisch is maar ook veel recreatieve (hikers paradise) en zelfs archeologische opportuniteit bevat.

Route naar Yellowstone: de Buffalo Bill Scenic Byway (US 14/16/20) verbindt Cody met de oostingang van het Yellowstone Park.

Afstand: 83km
Attracties: Shoshone Canyon, Buffalo Bill Dam en State park, Firefighters Memorial.
Vele campings hoe dichter men de Oost ingang nadert.


South entrance

Vertrekplaats: Grand Teton NP en via de Rockefeller Jr. Memorial Parkway naar de zuidingang.Parkway.

Aanrijroute: IDAHO-SALT LAKE CITY: via Idaho Falls aan de I-15., vervolgens via de US 26 naar Jackson.of via Victor en de Teton pass naar Jackson. Dit is een snelle aanrijroute.

DENVER-CHEYENNE: naar Casper via de I-15, dan over de US 20 naar Shoshoni, Riverton en Dubois. Vooral het volgend gedeelte van Dubois over de TOGWOTEE PASS is zeer mooi en biedt tijdens de laatste km een prachtig hoogte-panorama van de Grand Teton Range.

Een minder aantrekkelijke aanrijroute naar Jackson is via de I-80 naar Rock Springs. Vandaar via een saaie prairieweg (US 191) naar Pinedale en dan verder langs de Wind River Range naar Hoback Junction en Jackson.  P.S. In de buurt van Rock Springs liggen 2 interessante parken : de FLAMING GORGE Natl. Recreational Area en het DINOSAUR NATIONAL MONUMENT. Een bezoek aan deze parken zou de lange en saaie aanrijroute kunnen breken.

UTAH-SALT LAKE CITY : de mooiste aanrijroute over scenic byways gaat over de US 89 via Logan (UTAH), door de LOGAN CANYON SCENIC BYWAY naar het opaalgroene idyllische BEAR LAKE (veel recreatie). Bij St. Charles(Idaho) ligt de MINNETONKA CAVE. Vervolgens verder via de US 89 naar Montpellier, Alpine en Jackson.

Route naar Yellowstone: langs de Rockefeller Jr. Memorial Parkway zijn vele wandelpaden en thv. Flagg Ranch zijn er camping (KOA) en logeer/eetmogelijkheden.


West entrance

Vertrekpunt :
1)Belgrade bij Bozeman (Montana) aan de I-90.
2) Idaho Falls /Jackson

Aanrijroute: dezelfde als voor Livingston.

Route naar Yellowstone:

1) 142 km door de Gallatin River Canyon.langs de US-191, een rustige weg die enkel bij de doortocht door het BIG SKY skigebied en in West-Yellowstone zijn landelijk karakter wat verliest.

2)Vanuit Idaho Falls via de US 20 naar Ashton en over de Targhee Pass naar West Yellowstone. Vanuit Jackson kan men ook Ashton bereiken (via Victor en de Teton Pass) en alzo West Yellowstone bereiken.

Foto's Marcel Wagenaar Best_of_USA

Foto: Marcel Wagenaar

Routes naar Yellowstone Overzicht

 
  Livingston (Montana) North Entrance 52 mijl 84 km
  Bozeman (Montana) North Entrance 84 mijl 134 km
  Billings (Montana) North East Entrance 125 mijl 200 km
  Cody (Wyoming) North East Entrance 68 mijl 109 km
  Cody (Wyoming) East Entrance 53 mijl 85 km
  Jackson (Wyoming) South Entrance 57 mijl 91 km
  Idaho Falls (Idaho)

West Entrance 100 mijl

160 km
  Bozeman (Montana) West Entrance 90 mijl 144 km
             
 

Afstanden in het park

  De vijf toegangswegen gaan naar de volgende vijf plaatsen:
  North Entrance Mammoth Hot Springs 5 mijl 8 km
  North East Entrance Roosevelt 29 mijl 47 km
  East Entrance Fishing Bridge 27 mijl 43 km
  South Entrance West Thumb 22 mijl 35 km
  West Entrance Madison 14 mijl 23 km
   
  Er loopt één rondweg door het park, waaraan de vijf hierboven genoemde plaatsen en nog enkele andere plaatsen liggen. De totale afstand van deze Grand Loop Road bedraagt 142 mijl – 230 km. Alle bekende punten van het park liggen dicht bij deze rondweg. De maximum snelheid bedraagt 45 mijl (ong. 70 km) per uur. De afstanden tussen de aan de weg gelegen plaatsen zijn:
             
  Mammoth Hot Springs Roosevelt 18 mijl 29 km
  Roosevelt Canyon Village 19 mijl 31 km
  Canyon Village Fishing Bridge 16 mijl 26 km
  Fishing Bridge West Thumb 21 mijl 34 km
  West Thumb Old Faithful 17 mijl 27 km
  Old Faithful Madison 16 mijl 26 km
  Madison Norris 14 mijl 23 km
  Norris Mammoth Hot Springs 21 mijl 34 km
             
  Midden in de rondweg worden nog twee van de hierboven genoemde plaatsen door een weg aan elkaar verbonden:
             
  Canyon Village Norris 12 mijl 19 km
             
  De enige weg die het hele jaar door open blijft is de weg van de North Entrance naar de North East Entrance. Alle andere weggedeeltes zijn gesloten van oktober/november tot april/mei.

Link:
Roadtrip ideeën met betrekking tot YellowstoneRoutes naar Yellowstone

Leestijd: 8 min