Yellowstone Nationaal park

Het is één van de mooiste parken van de Verenigde Staten. Hier heb je niet alleen geisers, heetwaterbronnen en modderpotten, maar ook vind je er prachtige bossen, mooie alpenweiden, een schitterend groot meer en een grote canyon met watervallen. Daarnaast leven veel dieren in het park waaronder bizons, elanden, herten, zwanen, pelikanen, grizzly- en bruine beren. Yellowstone was het eerste Nationale Park ter wereld (1 maart 1872). Yellowstone Nationaal Park ligt in het uiterste noordwesten van de staat Wyoming. Een klein gedeelte van het grondgebied van het park ligt in de staten Idaho en Montana.

Yellowstone

Foto: Petra de Groot

Toegangswegen

Er zijn vijf belangrijke toegangen: De North Entrance ligt bij het plaatsje Gardiner in het uiterste zuiden van de staat Montana aan de US-89, en het is de enige ingang die het hele jaar open is. De US-89 kan worden bereikt vanaf de I-90.

De North East Entrance ligt aan de US-212 (de Beartooth Highway) op de grens van de staten Wyoming en Montana. Net buiten het park liggen de plaatsen Silver Gate en Cooke City. Vanuit het park kan Cooke City het hele jaar door bereikt worden. Maar verder ten oosten van Cooke City is de weg gedurende een groot deel van het jaar (vanaf oktober/november tot april/mei) afgesloten. De US-212 is o.a. bereikbaar vanaf de I-90.

De East Entrance ligt 85 kilometer ten oosten van de plaats Cody, in de staat Wyoming. De weg heeft verschillende nummers: de US-14, de US-16 of de US-20. De weg is gesloten van begin november tot begin mei.

De South Entrance ligt ten noorden van Grand Teton National Park aan de US-89 (=US-191 en US-287). De afstand naar de plaats Jackson, ten zuiden van Grand Teton, bedraagt 103 km. Ook deze weg is gesloten van begin november tot begin mei.West Entrance

De West Entrance ligt in de staat Montana aan de US-20. Net buiten het park ligt de plaats West Yellowstone. De US-20 is gesloten van begin november tot eind april. De weg is bereikbaar vanaf de I-15 in de staat Idaho of via de US-287 in de staat Montana.

Faciliteiten

Acht kilometer voorbij de North Entrance liggen de uitgebreide faciliteiten van de Mammoth Hot Springs Area. Je vindt hier o.a. het Park Headquarters, het Albright Visitor Center, een postkantoor, en kapel, een hotel, een restaurant, een tankstation, een camping en een paarden-verhuurstation. Er is ook een medische kliniek. De negen hotels in Yellowstone worden beheerd door Xanterra Parks & Resorts. Houd er ook hier rekening mee dat je heel tijdig moet reserveren.

Meer over de Hotels in Yellowstone.

Yellowstone Nationaal Park

Foto: Anita Haesen

Yellowstone Lake

Vanuit Canyon Village kan je per auto diverse punten bereiken vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op dit ravijn en op de beroemde watervallen Upper en Lower Falls. Canyon Village is niet per auto bereikbaar in de periode oktober/november tot april/mei.

Als u van Canyon Village naar Yellowstone Lake rijdt passeert u de Yellowstone River door de Hayden Valley. Toen de grote gletsjers hier verdwenen, was Yellowstone Lake veel groter dan nu, en dit hele gebied stond destijds onder water. Het meer liet zout en een ondoordringbare laag klei achter, een ondergrond waarop bomen groei vrijwel niet mogelijk is, maar waarop wel vele soorten struiken voorkomen. In de drassige gedeeltes tref je hier veel watervogels aan, waaronder witte pelikanen en ‘trumpeter swans’. In de open gebieden leven elanden, bizons en incidenteel ook grizzlyberen.

Yellowstone Nationaal Park

Foto: Anita Haesen

Old Faithfull

Een van de bekendste geisers van Yellowstone is Old Faithfull. Het Old faithfull gebied is niet per auto bereikbaar van oktober/november tot april/mei. Old Faithful heeft z’n naam in 1870 gekregen omdat de erupties steeds precies op tijd gebeurden. De gemiddelde tijd tussen de erupties is in de loop van de tijd wel iets langer geworden, als gevolg van aardbevingen en vandalisme, maar toch is het nog steeds een zeer betrouwbare geiser. De erupties vinden gemiddeld 1x per 91 minuten plaats. Elke uitbarsting duurt 1,5 tot 5 minuten; er wordt dan 14.000 tot 32.000 liter kokend water omhoog gespoten tot een hoogte die varieert van 30 tot 55 meter.

Een compleet overzicht van de geisers en springs van Yellowstone hebben we voor u in een apart artikel geplaatst -> geisers en springs van Yellowstone.

Wandelingen

In Yellowstone Nationaal Park zijn erg veel korte en lange wandelpaden aanwezig. Actuele informatie over de wandelmogelijkheden kan je terecht bij een van de Visitor Centra. Voor lange trails in de backcountry, waarbij je gebruik kan maken van de backcountry campings, moet je maximaal 48 uur van te voren een Backcountry Use Permit halen bij het Ranger Station of het Visitor Center dat het dichtst ligt bij het begin van de trail die je gaat lopen. Er worden ook wandelingen georganiseerd die door Rangers worden begeleid, en waarbij je uitleg krijgt over de omgeving. Voor wandelingen die een halve dag duren moet je daags van te voren een ticket kopen bij een van de Visitor Centra. Kortere wandelingen zijn vaak gratis.

Trails

De weg tussen de North Entrance en Mammoth Hot Springs loopt langs Gardner River. De rivier stroomt door een kloof, de Gardner River Canyon, met wanden die bestaan uit zandsteen en de resten van oude modderstromen. De vegetatie is hier veel dichter dan in de prairie die verder naar het zuiden ligt. Een bord langs de weg geeft de ’45th parallel of latitude’ aan. Dit is een denkbeeldige lijn rondom de aarde, die precies halverwege de evenaar en de Noordpool ligt. Dicht bij dit bord ligt een parkeerplaats, vanwaar de 1,5 km lange Boiling River Trail trail begint:

Boiling River is een grote heetwaterbron in een gebied dat wordt omringd door uitgebreide vegetatie en ruige rotsen. Het hete water van Boiling River vermengt zich met het koude water van de Gardner River, waardoor grote wolken stoom ontstaan (zeker als het rivierwater erg koud is). Dit is een zeer populaire trail, mede doordat het is toegestaan om tijdens daglicht in de rivier te zwemmen. Er zijn natuurlijk in het gehele park nog veel meer trails. Deze hebben wij voor u in een apart artikel geplaatst -> Trials Yellowstone.

Wildlife Watching

Het rijke en gevarieerde dierenleven in Yellowstone is minstens net zo bekend als de geisers in het park. Het hangt af van het seizoen, de weersomstandigheden en het tijdstip van de dag waar je het meeste kans hebt om dieren te zien. Maar ook als je je vooraf goed informeert bij een van de visitor centers, blijft het een kwestie van geluk om dieren van dichtbij te zien. Het is verboden dichter dan 100 yards (91 meter) bij beren te komen, voor andere dieren geldt een minimale afstand van 25 yards (23 meter). Komt u toch plotsklaps een beer tegen? Volg dan onze berenles voor beginners!

Yellowstone

 

Het weer in Yellowstone

Het grootste deel van het park ligt hoger dan 2.275 meter, en het duurt meestal tot in mei voordat de meeste sneeuw is verdwenen. Veel wegen zijn dan nog afgesloten. Bereid u dus goed voor. In het begin van de lente ligt de temperatuur overdag tussen 4° C en 12° C, aan het eind van de lente is dit opgelopen naar ruim 20° C. Maar ’s nachts kan het nog licht vriezen. Gedurende de zomer is het meestal warmer dan 20° C, en de lager gelegen gebieden kan het ruim 25° C worden. Maar ook nu zijn de nachten erg koel, meestal nadert de temperatuur het vriespunt. In juni is het vaak wat regenachtig, in juli en augustus is het overdag meestal droog. Wel komen dan soms flinke onweersbuien voor, die gepaard kunnen gaan met stevige wind, veel regen en incidenteel zelfs natte sneeuw. In de herfst is het weer aangenaam, maar met overdag temperaturen van 10° C tot 15° C is het wel vrij fris. Als het seizoen vordert, neemt de kans op sneeuwstormen toe. Tijdens de winter vriest het continu. ’s Nachts komen vaak temperaturen voor die beneden de -20° C liggen. Gemiddeld valt er ongeveer 2 meter sneeuw per jaar; in de hoger gelegen gebieden wordt soms meer dan 5 meter sneeuw per jaar gemeten.

Extra infoYellowstone nationaal Park – Het eerste nationale park van de USA!

Leestijd: 7 min