Boven een van de diepste kloven van Colorado hangt de Royal Gorge Bridge en tot 2009 de grootste en hoogste hangbrug (op een  hoogte van 291m) ter wereld. De Royal Gorge kloof  is ongeveer 16 km lang.  De brug verbindt de twee zijden van de kloof, waarin de rivier lang de Arkansas  stroomt, en waardoor de Rio Grande spoorbaan loopt. De brug maakt onderdeel uit van het Royal Gorge Bridge & Park. Ben je in de buurt van Cañon City in Colorado? Dan is deze bezienswaardigheid een bezoekje waard!

Royal Gorge Bridge

De Kloof

De Royal Gorge is een kloof met torenhoge granieten muren van meer dan 300 meter. Deze werd gevormd zo’n drie miljoen jaar door water wat langzaam begon te snijden in het massief graniet gesteente. Dat is nu de razende Arkansas, een van de langste rivieren van Amerika.  De Royal Gorge wordt beschouwd als een wereldwonder.  Met zijn zeldzame rode granieten formaties werd deze kloof door de eerste Amerikaanse Explorers al snel “de Grand Canyon van de Arkansas” genoemd.  De breedte aan de onderzijde van de kloof is niet meer dan 15 meter.

Erkende paleontologen hebben een aantal van de meest complete dinosaurus overblijfselen ontdekt op minder dan drie mijl van de Royal Gorge. Fossiele beenderen van 100 tot 200 miljoen jaar geleden van onder meer de Allosaurus, stegosaurus en comptosaurus.

Brand

De brug stamt uit 1929 en werd op 11 juni 2013 getroffen door een ernstige brand. Een groot gedeelte van de brug was beschadigd evenals het omliggende park. Negentig procent van de aanwezige gebouwen waren vernietigt door het vuur. Bijna een week na de brand begon men al met de wederopbouw. Architectenbureaus werden opgeroepen om te bieden op het  enorme project vorm te geven.  De baanbrekende ceremonie voor het nieuwe Visitor Center en het begin van een nieuw park vond plaats op 31 januari 2014.

Toeristische attractie

Vandaag de dag is het park in de Royal Gorge Bridge weer een toeristiche attractie die op de kaart staat. U vindt er een waterspeelplaats, de Royal Rush Skycoaster voor durfals die 365 meter boven de Arkansas rivier gelanceerd worden, de Zipline die op de zelfde hoogte u naar de overkant brengt (geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar), een kabelbaan die rolstoel toegankelijk is en het Plaza Theater & Historical Expo met shows en informatie over het park.

Royal Gorge Bridge- Colorado

De toegang tot het park voor een volwassene is $17 per persoon (2016) Kinderen betalen $11,- Uiteraard zijn er meerkosten voor de attracties. Voor een overzicht van alle ticketmogelijkheden en prijzen klikt u op deze link.

U vindt Royal Gorge Bridge and park op ongeveer twee uur rijden ten Noorden van Denver en een uur ten Noord West van Colorado Springs.

4218 County Road 3A
Cañon City, CO 81212

Voor meer informatie over het park of over de attracties bezoekt u de officiële website.Royal Gorge bridge – Colorado – Amerika’s hoogste hangbrug!

Leestijd: 3 min