Silvester (71) en Yvonne (62)  van den Berg uit Bakel Noord Brabant zijn “die hard” Amerika verslaafden. De Verenigde Staten zijn voor hen een ‘Way of Life’. Zes maanden per jaar ‘wonen’ ze in Arizona, iets wat voor vele onbereikbaar is. Amerika stond aanvankelijk totaal niet op hun verlanglijst.

In het bezit van een camper, was Europa was groot genoeg om te ontdekken. Daar kwam verandering in toen Yvonne in maart 1999 een reis won bij Radio 10 Gold, vanwege de opening van het toenmalige nieuwe Disney Magic Kingdom park. Een zesdaagse reis all inclusief, dus vliegreis, Disney Hotel en vier dagen toegang tot de parken voor twee personen. Yvonne nam contact op met de reisorganisatie met het verzoek of het mogelijk was om een camper voor drie weken te huren na de vier dagen Disney. Dat was geen probleem dus werd de reis verlengd van kerstmis 1999 tot 10 januari 2000.

Silvester en Yvonne - Wonen zes maanden per jaar in Arizona!

Advies

Inmiddels zijn beiden ruim twintig USA reizen verder en hebben dus behoorlijk wat ervaring. Wij vragen Yvonne welke tip zij zou willen meegeven aan toekomstige Amerika reizigers: “Take the Time! Natuurlijk wil je zo veel mogelijk proppen in twee of drie weken, maar je mist zoveel als je alleen de highlights ziet.” is het advies. Waar moet men absoluut geweest zijn in de USA? “Yellowstone en Grant Teton is onze favoriet, we hebben hier in 2012 zes weken gestaan. Ik begrijp dat het voor veel mensen niet mogelijk is om zolang in een park te blijven, maar wij hebben het als super ervaren. De eerste weken bleven we op Gros Ventre Campground In het Grand Teton Park daarna stonden we lamar valley op de piep kleine camping Slough Creek. Waar we wolven over de camping zagen lopen evenals de buffels en ander wild. Hier hebben we ook drie weken gestaan.”

Silvester en Yvonne - Wonen zes maanden per jaar in Arizona!

Overwinteren

Zo bevoorrecht als Silvester en Yvonne zijn om zes maanden per jaar deel uit te maken van de Amerikaanse gemeenschap zo weinig hebben ze met Amerikaanse Politiek en de bevlogen sporten. “Wij zijn een keer naar een honkbal wedstrijd wezen kijken maar we snapte totaal niet hoe de regels waren en wanneer er gescoord werd….” zegt Yvonne lachend. “Silvester heeft wel een voorliefde voor Swap meet en Pawn shops. We lopen dan wel eens tegen leuke dingen aan.“

Zes maanden per jaar in Amerika is zeker een voorrecht, hoe is dat zo gekomen? “In 2005 werden we uitgenodigd om 3 weken naar Vacaville California te komen. Wij verbleven op de Travis Air force Base. Tijdens deze weken begon het te kriebelen en keken we al naar de verschillende campers en 5th wheels om ons heen. In december van dat jaar ging Silvester met pensioen en reden we met onze camper naar Spanje om te gaan overwinteren. We stonden op een camping tussen Nederlanders die ieder jaar daar terug kwamen. Al snel kwamen wij tot onze conclusie dat dit het niet voor ons was. Het jeu de boules en de daarbij behorende drank was niet aan ons besteed.” zegt Yvonne. Zij vertelt verder: “We gingen terug naar huis en speurde het internet af over het kopen van een camper in de USA. Helaas was er heel weinig informatie. In de tussentijd hebben we de camper verkocht en worden onze plannen serieuzer.

Regelen

Nog steeds hebben we veel vragen: hoe te registreren, en verzekeren? Welk rijbewijs hebben we nodig en hoe zit het met gewicht van een camper? Als eerste moesten we een visum regelen wat geen probleem was. Wij kregen een visum voor tien jaar en mogen iedere keer zes maanden blijven. In 2007 huurde we een camper en gingen we naar Arizona waar we ondertussen contact hadden met twee vrouwen, een daarvan kwam uit Nederland. Zij woonde in Tucson Arizona en hielpen ons met alles. We gingen alle Dealers af en vonden uiteindelijk een mooie 5th wheel met GMC Truck. We stalden alles op een camping en kochten alle spullen die we nodig hadden. In januari 2008 startte onze eerste reis en reden we naar het noorden. Wij kwamen er al snel achter dat de truck niet genoeg capaciteit had om de 5th wheel te trekken. Op vlakke wegen ging het goed maar in bergen kwamen we tekort en omdat het vrachtverkeer in Amerika niet begrensd is, was ik altijd bang dat ze ons te laat zagen en achter op zouden botsen vooral in bochtige wegen. Dus reden we terug naar Tucson en ruilde alles in tegen een camper en PT cruiser. Silvester had ondertussen zijn Amerikaanse rijbewijs gehaald wat het verzekeren aanzienlijk goedkoper maakte.

Silvester en Yvonne - Wonen zes maanden per jaar in Arizona!

Na zes maanden ging ik naar huis en bleef Silvester bij onze hond waarna we elkaar na drie weken afloste en ik voor onze hond zorgde. Vervolgens gingen we weer zes maanden op pad. Dit hebben we tweeënhalf jaar gedaan totdat de immigratiedienst Silvester maar een week toegang gaf. Hij kreeg het nog klaar om er een maand van te maken, maar ze waren onverbiddelijk; hij moest het land uit omdat hij te lang in Amerika was.

Terug naar Nederland

We zijn nog bij de immigratie geweest in Tucson om te vragen hoelang de tijd tussen de zes maanden moet zijn. De immigratie officieren wisten ons dit ook niet te vertellen, het staat zelfs nergens vermeld! We moesten een jaar thuisblijven! Gelukkig konden we in het huis van vrienden, die een wereldreis gingen maken, omdat ons huis was verhuurd. We kwamen tot de conclusie dat het te duur was om het hele span aan te houden als je “maar” zes maanden mag reizen dus zetten we alles te koop op marktplaats. Gek genoeg meldde zich er snel een koper die alles op papier kocht zonder het gezien te hebben. Ik reisde naar Tucson en haalde onze spullen uit de camper en bracht alles naar een opslag. Intussen kwamen de nieuwe kopers en na wat instructies registratie en verzekering gingen die op weg.

Terug in Nederland kochten we een kleine camper waar we weer in Europa mee rondreden. Het was niet hetzelfde! We misten het reizen in Amerika, de vrijheid, de natuur alles! We gingen na een jaar terug en ‘kregen’ een veel kleinere 5th wheel met truck te leen. Hierin reden we weer zes maanden rond en bij terugkomst in Tucson kregen wij de opdracht het alles te verkopen. We verkochten de 5th wheel, maar kochten de Dodge Truck van de eigenaar.

Caretakers

Van de twee vrouwen, waar we ondertussen een heel goed contact mee hadden, kregen wij een 30 ft lazy daze Camper. Hier hebben we vele reizen meegemaakt tot twee jaar geleden; de dames vroegen of we zogenaamde ‘caretakers’ wilde worden. We wonen nu in Tucson voor zes maanden en zorgen voor de twee dames. Dat houdt in dat we hand en span diensten verzorgen. We helpen in de tuin, ik kook en voeren reparatieklusjes uit. Als vergoeding hoeven we niks te betalen en staan we gratis.

De 30 ft camper heeft plaats gemaakt voor een 34 ft camper en daarbij hebben we nog steeds onze pick-up truck en sinds 2014 hebben we een kleine trailer (caravan) waar we mee op pad gaan. Onze grootste passie is om met de Quad hele dagen door de bossen of de woestijn te rijden. We nemen dan alles mee (Trailer truck en quad) en gaan voor een week of langer weg. De 34 ft camper is ons ‘huis’ en blijft in Tucson. We gaan in januari weer een paar weken naar Quartzsite AZ waar in iedere wintermaanden duizenden campers zijn. Heerlijk de winter ontvluchten. Het rijden door de woestijn met woestijnbuggy’s, Jeeps en Quads, prachtig! Wij houden ervan om deze zeer ouden van dagen bezig te zien alles uit het leven halen! En dat is wat wij ook willen en tot nu toe doen!

Silvester en Yvonne - Wonen zes maanden per jaar in Arizona!

Op dit moment helpen we anderen die deze ‘Way of Life’ ook willen realiseren. We geven adviezen en richtlijnen indien nodig. Wil je Silvester en Yvonne een bericht sturen of meer van hun verhalen lezen? Check dan hun website: http://www.bloggen.be/silenyvonvdberg/

Yvonne en Silvester reizen op een B2 Visum, meer weten over dit visum? Klik hier!Silvester en Yvonne – Wonen zes maanden per jaar in Arizona!

Leestijd: 6 min