‘The Draft’ - Hoe werkt  dat nou precies?“ With the first selection of the MLB draft, the Detroit Tigers select… Casey Mize. A right handed pitcher from Auburn, Alabama.” Zo begon de draft van de Amerikaanse honkbal-competitie (MLB) in 2018. Hierop volgde nog 40 rondes waarin in het totaal 1214 spelers geselecteerd werden. Zo’n draft is dan ook niet in een dag klaar. Dat jaar werd de MLB draft van 4-6 juni gehouden. Oftewel het duurt drie hele dagen voordat alle keuzes gemaakt zijn. De eerste 43 keuzes (Picks) werden live uitgezonden via MLB network op de eerste dag. De rest van de draft werd gestreamd op mlb.com. Alle sporten in Amerika maken gebruik van een draft systeem. In de Verenigde Staten zijn maar liefst acht verschillende drafts. In dit artikel gaan we de vijf grootste (honkbal, basketbal, ijshockey, American football en voetbal) behandelen.

 


MLB draft

De Major League Baseball (MLB) heeft elk jaar twee drafts. Aan het begin van het jaar, in juni, vind de zogeheten ‘MLB’s entry draft’ plaats. Aan deze draft mogen alleen spelers uit Canada, de VS zelf of grondgebied van de Verenigde Staten deelnemen. De te kiezen spelers (Draftees) komen vaak uit de volgende categorieën

  • High school leerlingen die niet naar College gaan.
  • College spelers die een 4 jarige opleiding doen en al drie jaar daar spelen of 21 zijn geworden
  • Junior college (dient als voorbereiding op college) spelers

 

Deze draft, dezelfde als in de inleiding van dit artikel, duurt 40 rondes. De MLB draft krijgt vaak minder aandacht dan de rest van de sport drafts omdat deze gehouden worden tijdens het seizoen in plaats van daarbuiten. Het team dat het jaar voor de draft het slechtste heeft gepresteerd mag tijdens de draft als eerste kiezen uit de nieuwe spelers. Hierdoor heeft een team dat slecht presteert meer kans op een goede nieuwe speler en dus meer kans om een beter seizoen te draaien dan het jaar daarvoor. De tweede draft die ze hebben is in December. De draft heet “Rule 5 draft”. Deze draft is bedoeld om teams niet te veel spelers in de lagere divisies binnen hun organisatie te houden. Als een speler een aantal jaren binnen dezelfde organisatie in de Minor League (lagere divisies genaamd Triple AAA, Double AA en Single A) heeft gespeeld.  Mag deze speler overgekocht worden door een ander team. Dat team moet die speler dan wel in de Major League (Hoogste divisie) op hun spelers lijst zetten en de gekochte speler de kans geven om in de Major League te spelen.

NBA draft

De basketbal draft (NBA) is totaal anders opgebouwd dan de MLB draft. De NBA draft is namelijk maar twee rondes lang. Deze draft wordt standaard gehouden in de zomer in New York Theater. De 1e keus in de draft wordt niet automatisch toegekend aan het slechts presterende team van het jaar daarvoor. (zoals dat bij de MLB juist wel is) De NBA maakt gebruik van een loterij om te bepalen wie als eerste mag kiezen. De eerste drie keuzes worden verdeeld onder de 14 teams die het jaar daarvoor niet in de playoffs zijn gekomen. Er is gekozen voor de loterij omdat ze niet willen dat teams expres gaan verliezen om het jaar daarop eerder mogen kiezen in de draft en daardoor hun team kunnen versterken. Deze manier van een draft brengt ook veel controverse met zich mee. Veel mensen vinden namelijk dat de loterij gemanipuleerd is. De NBA teams kunnen kiezen uit spelers die in de NCAA spelen. De NCAA is de sportcompetitie van het hoger onderwijs (college) in de verenigde staten. Vroeger konden teams ook kiezen uit spelers die op High School zaten. Maar sinds 2006 is dat aangepast en moeten de spelers minimaal één jaar op college niveau gespeeld hebben voordat ze naar de NBA mogen.

NHL draft

Het loterij systeem van de NBA wordt ook in de ijshockey competitie (NHL) toegepast. Dat is ook de enige overeenkomst tussen de twee de twee drafts. De NHL draft bestaat namelijk uit zeven rondes. Alle 15 teams die het seizoen voor de draft de playoffs niet gehaald hebben doen mee aan de loterij. De winnaar van de loterij mag als eerste kiezen in de draft. Aan de draft mogen bepaalde spelers deelnemen:

  • Sporters uit Noord- Amerika die tussen de 18-20 jaar oud zijn
  • Sporters buiten Amerika die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn
  • Sporters uit de Junior Hockey teams
  • High School spelers
  • Spelers die in de NCAA spelen
  • Spelers die in het buitenland spelen.

 

De loterij is over de jaren heen flink uitgebreid en verandert. Dit gebeurde vooral begin 2010. De loterij werd aangepast om “Tanking” tegen te gaan. Tanking is een term die gebruikt wordt als teams expres verliezen om een betere draft pick te krijgen. Voor 2010 had de NHL maar vijf teams die mee mochten doen aan de loterij. Maar als er tijdens een draft 2 talenten waren die mogelijk direct klaar waren voor de NHL (iets wat heel uniek is en bijna nooit voor komt) had “Tanking” zin omdat voor het team dat onderaan eindigde de tweede keus in de draft gegarandeerd was.

2015 Buffalo Sebres

Een voorbeeld van dat “Tanking” was in 2015. Tijdens de NHL entry draft van dat jaar waren er twee talenten die gezien werden als ‘NHL-ready’ spelers. Connor Mcdavid en Jack Eichel. De Buffalo Sebres, die erg worstelde in de competitie, werden verdacht van ‘Tanking’. Zij deden dit zodat ze de tweede keuze konden krijgen in de draft en dus of McDavid of Eichel gegarandeerd hadden. Het team heeft openlijk ontkend dat ze met opzet wedstrijden verloren. Na deze beschuldigingen besloot de NHL om de loterij te veranderen. Vanaf 2016 werden uit de 15 teams die niet de playoffs hadden gehaald drie winnaars gekozen. Aan hen werden de eerste drie keuzes in de draft toegewezen. De overige teams vielen dus drie plekken terug van hun originele keuze plek. Als je dus als laatste was geëindigd in de competitie mocht je niet meer als eerste kiezen maar als vierde. Wat dus inhoud dat “Tanking” geen zin meer had omdat bij de vierde keuze de top talenten toch al weg zijn. Als laatste eindigen in de competitie had geen meerwaarde meer.

NFL draft

De American Football draft (NFL) is een vrij unieke draft vergeleken met de andere draft. De draft is volledig gebaseerd op de stand van de competitie van het seizoen ervoor. Het team dat de meeste wedstrijden verloren heeft, en dus onder aan eindigt, mag als eerste kiezen. De winnaar van de Super Bowl mag als laatste kiezen. In deze draft mogen teams hun keuze plek (draft pick) ruilen met andere teams tegen andere draft picks of spelers. De draft bestaat uit zeven rondes dus alle teams mogen 7x kiezen. Om deel te nemen aan de NFL draft moet je minimaal drie jaar van je High School afgestudeerd zijn. Veel spelers worden dan ook gekozen uit de NCAA college football programma’s.

MLS draft

De voetbal draft (MLS) bestaat uit drie verschillende drafts. Twee drafts vinden elk jaar plaats. De laatste draft alleen als er een nieuw team toegevoegd wordt aan de competitie. De twee jaarlijkse drafts zijn de MLS Superdraft en de MLS Supplement draft. De derde draft is de MLS Expansion draft. Deze vind buiten het seizoen plaats en alleen de bijgevoegde teams mogen hier spelers kiezen.

MLS SuperDraft

De MLS SuperDraft vind elk jaar in januari plaats. Tijdens deze draft mogen spelers gekozen worden die afgestudeerd zijn van hun college of op een andere manier onder contract staan bij de league. De draft bestaat uit 4 rondes waarin de teams mogen kiezen. De MLS bestaat uit twee divisie. (Eastern Coference en Western Conference) Die spelen playoffs en de winnaars van die divisies spelen tegen elkaar om de MLS Cup. Aan de hand daarvan wordt de volgorde bepaalt:

Team Status Pick
Expansion Clubs (Bijgevoegde Teams) 1-2
Non-playoff club (teams die de play-offs niet gehaald hebben) 3-10
Eliminated in knockout round (Teams die in de playoffs in de groepsfase eruit vlogen) 11-12
Eliminated in conference semifinals (Geëlimineerd in de halve finale van de divisie) 13-16
Eliminated in conference championships (Geëlimineerd in de finale van de divisie) 17-18
MLS Cup finalist (Verliezende finalist van de kampioenswedstrijd) 19
MLS Cup winner (Winnaar van de competitie) 20

MLS supplemental draft

De supplemental draft kun je zien als een uitbreiding van de SuperDraft. De draft bestaat ook uit vier rondes. Ronde 1-4. Maar je kunt het beter zien als ronde 3 tot 6 van de SuperDraft. Deze draft wordt telefonisch gehouden. De eerste twee rondes van de SuperDraft zijn dus de echte draft. Vanaf ronde 3 springt het over tot Supplemental draft en wordt de draft afgehandeld.

MLS Expansion draft

De Expansion draft vind maar op een (1) moment plaats. Als er een nieuw team toegevoegd wordt aan de competitie. De draft bestaat uit 5 rondes oftewel, het nieuwe team mag vijf spelers kiezen om toe te voegen aan hun team. De overige team mogen 11 spelers, die bij hun onder contract staan selecteren, waaruit de nieuwe club niet mag kiezen. Als de nieuwe club bij een bestaande club een speler weg haalt mag hij niet nog een keer bij hetzelfde team een speler weg halen. Hopelijk weet je nu iets meer van de draft systemen af zodat je, als je weer een keer het woord draft hoort, weet wat het precies inhoud bij de verschillende sporten.

 

Liam TollThe Draft – Hoe werkt  dat nou precies?

Leestijd: 7 min