Veel Amerika-gangers bezoeken een Baseballgame in de Major League Baseball (MLB) tijdens hun trip naar de Verenigde Staten. Het is een zomersport wat zich uitstekend leent voor een avondje ontspanning.  Check dus of je kaartjes kan scoren voor het baseball (op zijn Nederlands Honkbal) en begeef je onder de Amerikanen. Plezier gegarandeerd!  Maar wat zijn nu eigenlijk de regels van de honkbalsport en hoe gaat het in zijn werk?

Honkbal (Baseball), is naast basketbal, American Football en ijshockey een van de ‘Big four’ in de Amerikaanse sportwereld. Van jongs af aan word je als Amerikaans jochie aangeleerd hoe je met een honkbal moet gooien. Je speelt met vriendjes op het plaatselijke honkbalveldje en als jij dan aan slag komt sta je, voor je gevoel in de finale van de World Series.

Op vakantie in de VS is het een echte aanrader om te kijken of de lokale club tijdens jouw vakantie thuis speelt en als dat het geval is, ga dan echt een wedstrijd bezoeken. De  honkbalsport is, als je eenmaal de regels kent, geen moeilijke sport om te volgen. Vandaar dat wij je dit artikel de regels van het honkballen uit gaan leggen zodat, als je bij een wedstrijd zit, je het spel snapt en mee kunt praten met je Amerikaanse buurman over de wedstrijd.

Honkbal - De Wedstrijd-USA4ALLDe wedstrijd

Een honkbalwedstrijd wordt niet gespeeld op tijd maar met zogeheten inningen. Een wedstrijd is opgedeeld in 9 inningen. Elke inning heeft twee helften. Een ‘top’ helft (als het uitspelende team aan slag is) en een ‘bottom’ helft (als het thuisspelende team aan slag is).

De spelers die voor het team in het veld staan komen ook aan slag. De volgorde waarin ze slaan staat op de ‘Line-up´ (slagvolgorde). Even als voorbeeld: je hebt een wedstrijd tussen de New York Yankees en de Boston Red Sox. De wedstrijd wordt in New York gespeeld. De Red Sox mogen in dit scenario als eerste slaan en is het dus de ‘Top’ helft van de inning. Zij mogen proberen om zoveel mogelijk punten te scoren totdat er drie nullen zijn. De drie nullen kunnen op meerdere manieren vallen. Dit zijn vier van de meest voorkomende manieren waarop nullen vallen:

 1. De slagman mist drie slagballen (wordt later uitgelegd)
 2. De slagman slaat de bal maar wordt uitgevangen
 3. De bal is eerder op het honk dan de slagman
 4. De loper wordt getikt omdat hij een honk verder wil

 

Als de drie nullen gevallen zijn dan wisselt de inning naar de ‘Bottom’ helft en zijn de Yankees aan slag. Ook zij krijgen de kans om zoveel mogelijk punten te scoren totdat er drie nullen zijn. Elke inning komen beide teams aan slag. Als het thuisspelende team na de slagbeurt in de 9e inning en laatste inning van het uitspelende team nog steeds voor staat. Dan hoeft het thuisspelende team niet meer te slaan en hebben ze de wedstrijd gewonnen.

Een slagbeurt

Honkbal - De Slagbeurt - USA4ALLWe pakken het boven genoemde scenario er weer bij. De wedstrijd gaat beginnen en de Red Sox komen als eerste aan slag. De eerste slagman op de line-up van de Sox loopt naar de thuisplaat en gaat aan slag staan.

De ‘pitcher’ (werper) staat op de heuvel en gaat de bal gooien. De slagman kan op drie manieren uit gaan:

 1. Drie ‘Strikes’ (‘strike-out’): de slagman mist drie slagballen en is nu uit.
 2. Een ‘Catch’: de slagman slaat een bal en wordt uitgevangen door een van de veldspelers
 3. Bal wordt naar het eerste honk gegooid en dan eerste honkman stapt eerder op het honk dan de slagman.

Een bal telt als ‘Strike´ als die door slagzone passeert (slagzone is tussen knie en schouders en breedte van de plaat) of als de slagman een ‘swing’ maakt. De slagman mag drie gemiste slagballen krijgen voordat hij uit gegeven wordt. (En er dus een nul is gevallen) Als de slagman vier ‘Balls’  krijgt, dan heeft hij een ‘walk’ verdient en mag hij naar het eerste honk en wordt dan een loper. Een honkbal veld heeft vier honken. Het 1e, 2e en 3e honk en de thuisplaat. Om te kunnen scoren moet de loper op het eerste honk het tweede en derde honk en de thuisplaat aanraken. De loper op een van de honken kan een honk verder komen door:

 1. Een ‘Base hit’ van een van de andere slagmensen.
 2. Een ‘Stolen base’: Loper rent zonder dat een bal geslagen naar het volgende honk en wordt niet uitgetikt
 3. Een ‘Wild pitch´ of ‘passed ball’: een geworpen bal van de pitcher vliegt voorbij de catcher

Er zijn vijf manieren waarmee een slagman op het honk kan komen:

 1. ‘Walk´: slagman krijgt vier wijd ballen en mag naar het eerste honk
 2. ‘Base hit’: slagman slaat de bal en komt op het eerste honk
 3. ‘Two base hit’: slagman slaat de bal en komt op het tweede honk
 4. ‘Triple’: slagman slaat de bal en komt op het derde honk
 5. ‘Homerun’, slagman slaat de bal op goed gebied het publiek in en komt over de thuisplaat. (1 punt waard) 

 

Het veld

Honkbal - Het Veld - ©wikipedia

Honkbal – Het Veld 


 

Het honkbalveld wordt ook wel ‘the diamond’ (de diamant) genoemd. Het veld heeft deze naam te danken aan de vorm die het heeft. Dat is namelijk, en je raad het al, een diamantvorm. Op dit veld staan de spelers van het team dat niet aan slag is. De posities worden vaak aangegeven met cijfers:

 1. ‘Pitcher’ (werper): gooit vanaf de heuvel en probeert de slagman uit te maken.
 2. ‘Catcher’ (achtervanger): vangt de ballen van de pitcher en overziet het spel.
 3. ‘First baseman’ (eerste honkman): staat op het eerste honk en vangt de aangooien om de loper uit te maken.
 4. ‘Second baseman’ (tweede honkman): staat op het tweede honk en vangt de aangooien om de loper uit te maken.
 5. ‘Third baseman’ (derde honkman): staat op het derde honk en vangt de aangooien om de loper uit te maken.
 6. ‘Shortstop’ (korte stop): staat tussen het tweede en derde honk. De meeste mensen rechtshandig zijn en slaan de ballen tussen het 2e en 3e. Hij staat daar dus als extra hulp voor de honkmannen.
 7. ‘Left fielder’ (links verre velder): probeert in het buitenveld een ver geslagen bal te vangen om een nul te maken.
 8. ‘Center fielder’ (midden verre velder) : probeert in het buitenveld een ver geslagen bal te vangen om een nul te maken.
 9. ‘Richt fielder’ (rechter verre velder): probeert in het buitenveld een ver geslagen bal te vangen om een nul te maken

 

De veldploeg probeert zo snel mogelijk aan drie nullen te komen zodat zij aan slag kunnen komen. 

De competitie

De MLB (Major League Baseball) competitie bestaat uit twee verschillende leagues. De American League (AL) en de National League (NL) (op de foto hierboven is Links de AL en rechts de NL). In iedere league zijn vijftien teams ingedeeld. Oftewel dertig teams in het totaal. Deze dertig teams spelen ieder 162 wedstrijden per seizoen.

Honkbal - Comeback Season - Baseball

De twee leagues zijn opgedeeld in drie divisies. Die divisies zijn East, Central en West.  Het grootste verschil tussen de American en National League is dat in de American League een ‘designated hitter’ voor de pitcher slaat. Terwijl in de National league de pitcher zelf slaat. Van elke divisie gaat het team dat als eerste geëindigd is door naar de playoffs. De twee beste nummers 2 van de divisies spelen één wedstrijd om de ‘Wild card’. (Zie helemaal links en rechts op de foto)

Na de ‘Wild Card game´ houd je per league vier teams over. (Zie ALDS en NLDS op de foto). Er wordt naar het aantal ‘Wins’ in de reguliere competitie om te bepalen wie tegen wie speelt. Nadat de teams hun tegenstander weten spelen ze een serie wedstrijden. (‘best of five’). Het team dat als eerste drie wedstrijden gewonnen heeft van de ander gaat door naar de volgende ronde.

Twee teams per league spelen dan ook een serie wedstrijden tegen elkaar. (Zie ALCS en NLCS). Dit is een ‘Best of seven’ serie. Het team dat als eerste vier wedstrijden van de ander wint is kampioen van hun league en gaat door naar de ‘World Series’. In de ‘World Series’ speelt de kampioen van de American League tegen de kampioen van de National League een ‘Best of seven’ series. De winnaar hiervan wordt gekroond tot ´World Series Champion’.

Hopelijk is het vanaf nu iets makkelijker om een honkbalwedstrijd te volgen nu je de basisregels kent. Er zijn nog veel meer regels die in het honkbal gebruikt worden maar dan wordt het wel heel gecompliceerd. Wellicht dat ik daar in de toekomst ook nog een artikel aan zal wijden voor de mensen die dat graag willen. Verder is het in het stadion gewoon lekker achterover leunen  in je stoeltje, genieten van de sfeer en die o zo mooie honkbal-sport.

Liam Toll

Liam Toll

Medewerker Politiek

Geïnfecteerd met het Amerikavirus door zijn vader Antal Toll, tevens columnist voor USA4ALL, interesseert Liam zich in alles wat met de Verenigde Staten te maken heeft. Van Amerikaanse politiek tot sport en van geschiedenis tot reizen. Liam is freelance journalist en student aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Dat alles bij hem om Amerika draait is ook te zien aan zijn sport, Liam is honkballer en speelt daarbij meerdere posities. In 2018 ging hij voor het eerst naar Amerika, samen met zijn vader liep hij toen rond in New York City. Een jaar later is daar een trip naar St. Louis, MO voor zijn studie journalistiek, waar nog een productie uit voort vloeide, bijgekomen. Liam ambieert een toekomst als correspondent in de Verenigde Staten.De schoonheid genaamd Honkbal – Baseball in America!

Leestijd: 8 min