Vincent en Francis hebben wel een heel bijzondere band met de Verenigde Staten. Hun jongste telg heeft haar tweede naam gekregen van de prachtige staat Utah; Donna Utah. Een vriend van Vincent, die is geëmigreerd in 1995, was de reden van hun eerste reis samen en sindsdien allebei verslaafd.

Vincent, Dion, Francis & Donna Utah bij de North Rim Grand Canyon

Vincent Dreijer & Francis Kaag wonen in het Noord Hollandse Groet, samen met hun kinderen Dion,13 en dus Donna Utah,10. “Toen Donna werd geboren had Vincent de vorige gouverneur al eens gemaild en kregen wij een felicitatiebrief als antwoord. In 2015 aangekondigd dat wij Salt Lake gingen passeren en dat wij Donna graag de gouverneur een handje wilden laten geven. Alleen hij was op zakenreis elders, toch wilden we komen en werden wij hartelijk door de door secretaresse ontvangen.” vertelt Francis enthousiast.

“Wij kregen een speciale rondleiding, kwamen op plekken waar een ander niet mag komen en gingen met allerlei goodies de deur weer uit. Ook een herdenkingsmunt die gouverneurs onderling elkaar geven als ze elkaar bezoeken, dus dat was heel speciaal. Donna had een tekening gemaakt en we hadden een bus met stroopwafels bij ons. Bij thuiskomst kregen we nog een speciale bedankbrief uit naam van de gouverneur zelf met de melding dat hij het jammer vond dat hij er niet was.” vervolgt Francis trots. “Het geboortekaartje van Donna was een eigen ontwerp en had allerlei USA- elementen, zoals o.a. staatsymbool voor Utah, de Delicate Arch te vinden in Arches National Park.”

“In 2015 heeft zij zelf ook onder deze prachtige boog gestaan.” vult Vincent aan.

We schrijven ergens rond 1991, Francis haar eerste reis bestond uit een weekend New York met het hele personeel van Sudtours Reisorganisatie waar zei toen werkte. “De baas trakteerde” Er volgde vele reizen naar de Verenigde Staten; New York, Boston en Niagara Watervallen. In 2001 een rondreis door West Amerika, met kids door Florida, en de kinderen mochten ook mee tijdens de reis door Californië in 2012. Er volgde ook nog een rondreis door het MidWesten met een uitschieter naar Grand Teton en Yellowstone.

“We hebben in het verleden wel via een reisorganisatie geboekt” vertelt Francis. “Tegenwoordig doen we het helemaal zelf via het internet, net zo makkelijk en stukken goedkoper” vult zij aan. “We reizen het liefste met de auto. Een auto is lekker makkelijk, mobiel, snel en je kunt bijna overal komen. Toch zouden we best een keer met een camper willen reizen i.v.m. de mooie campsites en makkelijke contacten ter plaatse, maar wij kiezen uiteindelijk toch altijd weer voor een auto.”

Geef eens een reistip aan andere Amerika vakantiegangers? “Oeh, dat wordt teveel om op te noemen” zegt Francis. “Hierbij een greep uit vele tips”

 • Houd je fototoestel en filmcamera op je schoot als bijrijder. Ik kon niet zonder, onderweg gewoon vanuit de auto zo veel foto’s van de road gemaakt.Vincent en Francis - Lopen door Willis Creek
 • Zoek alles op Google afbeeldingen hoe iets eruitziet. Of op Youtube staan heel vaak filmpjes on the road of een bepaalde hike die gefilmd is.
 • Koop een koelbox en vul deze iedere ochtend met ijsklontjes ijsklontjes en zo kun je je eten en drinken goed en koel houden tijdens je roadtrip.
 • Haal een klantenkaart bij de supermarktketens, dat scheelt dollars op je boodschappen.
 • Coupons zijn Amerikanen dol op!
 • Goblin State Park
 • Ga lopen door Willis Creek, ongeveer 45 minuten van Bryce Canyon, stukje terug de 12 op richting Capitol Reef en dan bij Cannonville afslaan. Daar heb je ook Kodachrome Basin State Park. Vlak na de afslag is een visitor center, daar even navragen of Willis Creek te doen is. Bij goed weer is namelijk het off roead gedeelte goed te doen met een normale auto.
 • Bezoek Mossey Cave voor West entrance Bryce Canyon, een prachtige en korte hike naar een cave die eigenlijk weinig voorstelt, maar vlak daarnaast waterval waar je achter kunt komen.
 • Valley of Fire State Park, ongeveer een uur ten noorden van Las Vegas, absoluut de onbekende verrassing.
 • Wahweap toadstools Utah, vanuit Page de 89 north richting Kanab.
 • Vlakbij Tuba City, als je richting Monument Valley gaat, heb je de Dinosaur Tracks. Je vindt hier een paar kraampjes waar indianen zitten, voor paar dollar laten zij je de enorme footprints van dino’s zien.
 • Natural Bridges National Monument, de hike naar de Sipapu Bridge!
 • Slide Rock State Park bij Sedona.

 

Francis: “Het MidWesten heeft ons hart gestolen. Het voelt als thuiskomen. Het is daar zo mooi, zo verschillend qua natuur, aardige mensen. Ook Europa is prachtig en verschillend, maar bij Amerika komt er een speciaal gevoel bij dat je niet precies kunt omschrijven, het doet wat met je, wat in Europa niet gebeurt, ook al is het daar ook prachtig! Waarschijnlijk zijn het de eindeloze wegen met/en vergezichten, je komt soms een tijd niemand tegen, de rust, de enorme ruimte, de enorme rare en verschillende natuurschoon.”

“Of wie iets hebben met de Amerikaanse politiek? Poeh, wij komen voor het land, de mooie natuur en de vriendelijke en absoluut geen oppervlakkige mensen! Hopelijk blijft het land voor ons “simpele zielen” nog wel (makkelijk) toegankelijk, met Trump als president.” vraagt Vincent zich af.

Vincent en Francis kopen een kentekenplaat van iedere staat waar zij zijn geweest. Je kan ze vinden in hun wc. 


Wat wil je “first timers” aanraden?“Doe eerst het Westen/Midwesten, ondanks dat oosten ook erg mooi is. Wij denken dat die kant van the USA er echt aan bijdraagt dat je (nog meer) verslaafd wordt. Ik merk wel dat wij iedere keer wel te veel willen doen en een te groot rondje. Dit omdat we zoveel willen zien en doen en niet kunnen wachten tot een eventuele volgende keer.”

Vincent en Francis zijn zo verslaafd dat ze alles van tevoren uitzoeken en altijd een roadbook maken tot in nauwkeurige details. Daarbij maken zij altijd enorm veel foto’s. “De laatste rondreis van 4 weken hadden we totaal 14000 foto’s!” zegt Francis. “Toch zijn wij op zoek naar tips om dingen te bezoeken of te ontdekken die minder bekend zijn” vult Vincent aan.

Vincent en Francis - Valley Of FireVincent en Francis – Het Mid Westen heeft ons hart gestolen!

Leestijd: 5 min