Heeft u zich ooit afgevraagd wat er gebeurt met militaire vliegtuigen die niet meer gebruikt worden? Zelfs als dit zich nooit heeft afgevraagd, het antwoord u verbazen: U vindt ‘s Werelds grootste vliegtuigkerkhof in Arizona! Afgeschreven vliegtuigen gaan naar een enorm kerkhof in de woestijn bekend als The Boneyard. Oké, een kerkhof … het is meer een opslag- en werkplaats voor vliegtuigen en raketten. Bovendien is het is de enige opslagplaats voor outof-service vliegtuigen van de Amerikaanse regering. Het vliegtuigkerkhof in Arizona, The Boneyard, is een onbewoond gebied bekleed met meer dan 4.000 verlaten militaire vliegtuigen, het grootste vliegtuigkerkhof in de wereld!

De officiële naam is de 309 Aerospace Maintenance and Regeneration Group, of the AMARG. Zij bevindt zich op de DavisMonthan Air Force Base (Tucson, Arizona). Het verzamelen van “vliegtuigskeletten” kan daar vanwege de lage luchtvochtigheid. Tucson’s, kleine hoeveelheden regen, grote hoogte en alkalische grond zorgt ervoor dat de corrosie in een trager tempo roest, waardoor het de perfecte plek voor de Boneyard is. Sommige vliegtuigen worden hier opgeslagen met de bedoeling deze ooit nog eens te gebruiken, terwijl anderen worden gesloopt. Bij elk militair vliegtuig dat wordt geplaatst op de The Boneyard worden de kanonnen, schietstoelen en geclassificeerde hardware verwijderd. Ze worden verzegeld om tegen de elementen te beschermen.

The Boneyard.- Vliegtuig kerkhof

Op het nabij gelegen nabijgelegen Pima Air and Space Museum staan ook een groot aantal passagiersvliegtuigen geparkeerd. De meeste Boneyards, vooral militaire, zijn volledig gesloten voor het publiek. Tot 2022 deed de AMARG, die een speciale overeenkomst hebben met de nabijgelegen Pima Air and Space Museum, bustoursVoor de meeste liefhebbers was het alsof ze op de eerste rij zaten bij het zien van de meest illustere vliegtuigen. Dat was smullen geblazen dus!

Zelfs als je geen militaire achtergrond hebt is het nog steeds indrukwekkend om de omvang van de boneyard en de verroeste “karkassen” van enkele van de meest krachtige vliegtuigen van het leger te zien.

‘s Werelds grootste vliegtuigkerkhof in Arizona

Houd er rekening mee dat het in juni erg heet is en dat het bijna ondraaglijk is om daar dan rond te lopen. Ga je toch bij het Pima Air Museum rondlopen, neem dan veel water mee en liefst ook een handventilator of zo. En een petje of hoed.

Nog een tip: Ga bij aankomst eerst naar buiten naar de toestellen daar kijken. Loop bij voorkeur eerst helemaal naar achteren en ga dan van daaruit terug. Dan kun je, als je daar klaar bent en de grootste hitte begint, naar het gedeelte vooraan wat overdekt is.

 Vliegtuigkerkhof in Arizona – De grootste van Amerika!

Leestijd: 3 min