Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is Yosemite een van de drukst bezochte plaatsen in de Verenigde Staten. Als je Yosemite Valley ziet, begrijp je waarom. Deze door een gletsjer gevormde vallei ziet er adembenemend mooi uit. De bekendste watervallen in Yosemite Valley zetten wij voor u op een rijtje!

Yosemite Falls (739 meter)

Een van de bekendste watervallen in Yosemite is de vijfde waterval van de wereld (qua hoogte), deze bestaat uit drie verschillende gedeelten:
Upper Yosemite Fall (436 meter), The Middle Cascades (206 meter) en Lower Yosemite Fall (97 meter). Yosemite Falls is mooi van de winter tot vroeg of midden-zomer. Vanaf augustus is de waterval meestal droog. Let in de winter op de ijskegel aan de voet van de bovenste waterval.

Watervallen in Yosemite Valley

 

Lower Yosemite Fall Trail

Beginpunt: Bij de Lower Yosemite Fall Shuttle Bus Stop, op 800 meter van Yosemite Village, tegenover Yosemite Lodge
Lengte: 800 meter (heen en terug)
Duur: 20 minuten

Je wandelt ongeveer 400 meter over een verhard pad en komt dan uit bij de onderzijde van de Lower Yosemite Fall. De rotsen zijn daar erg glad. Tijdens de wandeling heb je hebt een goed uitzicht over de drie verschillende gedeelten van de totale waterval. Dit is een van de meest populaire trails in het park, het is hier meestal erg druk.

Upper Yosemite Fall Trail

Beginpunt: Camp 4 (bij de Camp 4 Shuttle Bus Stop)
Lengte: variërend van 3,2 tot 11,6 kilometer
Duur: variërend van 2 tot 8 uur
De volledige trail loopt, tot de top van de 739 meter hoge Upper Yosemite Fall, is erg inspannend. Je hebt tijdens de wandeling een geweldig uitzicht op Half Dome en over het oostelijke gedeelte van Yosemite Valley. Je kan ook een deel van de trail lopen, bijvoorbeeld naar Columbia Rock (1600 meter enkel). Als je nog eens 800 meter verder loopt, via een relatief eenvoudig gedeelte van de trail, heb je een schitterend uitzicht op Upper Yosemite Fall.

Bridalveil Fall (189 meter)

Dit is meestal de eerste waterval die de bezoekers zien als ze het park binnenrijden. Tijdens de lente dondert het water hier met geweld naar beneden, tijdens de rest van het jaar vormt het water niet meer dan een licht slingerende stroom.

Bridalveil Fall Trail

Beginpunt: Bridalveil Fall Parking Area, aan het begin van de Wawona Road (Highway 41) in Yosemite Valley.
Lengte: 800 meter (heen en terug)
Duur: 20 minuten
Tijdens deze korte wandeling naar de onderzijde van Bridalveil Fall kan je deze waterval erg goed zien.

Bridalveil Fall

Vernal Fall (97 meter)

Het water valt het hele jaar, maar in de zomer wordt de waterval wel erg smal. Soms wordt het water in twee of drie aparte stroompjes verdeeld. Je kan Vernal Fall het best zien vanaf Glacier Point, of door te kiezen voor de Vernal Fall Mist Trail:

Vernal Fall Mist Trail

Beginpunt: Happy Isles Shuttle Bus Stop (800 meter ten zuiden van Curry Village)
Lengte: variërend van 2,6 tot 4,8 kilometer (heen en terug)
Duur: variërend van 1,5 tot 3 uur

Hoe verder je loopt, hoe mooier de uitzichten zijn. Vrijwel de hele wandeling gaat heuvel op. De waterval is te zien vanaf het moment dat je (na 2,6 kilometer) de Vernal Fall Footbridge bereikt. Vandaar kan je nog doorlopen tot de top van de waterval. De trail wordt dan erg steil, je gaat omhoog via een granieten trap van 600 treden. Tijdens de lente en het begin van de zomer kan je nat worden. De trail is voorbij de Vernal Fall Footbridge gesloten van november tot april.

Nevada Fall (181 meter)

In deze waterval valt het water gedurende het gehele jaar naar beneden. De waterval ligt boven Vernal Fall in een gebied dat “The Giant Staircase” wordt genoemd. Je kan Nevada Fall het best zien vanaf Glacier Point, of door te kiezen voor de Nevada Fall Mist Trail:

Nevada Fall Mist Trail

Beginpunt: Happy Isles Shuttle Bus Stop (800 meter ten zuiden van Curry Village)
Lengte: 11,2 kilometer (heen en terug)
Duur: 6 uur
Dit is dezelfde trail als de Vernal Fall Mist Trail, alleen klim je nu nog verder tot aan de top van de Nevada Fall.

Ribbon Fall (491 meter)

Het water valt hier alleen in de lente. De waterval ligt ten westen van El Capitan en kan het best worden bekeken vanaf de onderzijde van de Bridalveil Fall.

Horsetail-FallHorsetail Fall (305 meter)

Het water valt hier in de winter en in de vroege lente. Deze waterval is vooral bekend omdat die in brand lijkt te staan als het water, midden februari, de oranje gloed van de zonsondergang reflecteert. De Horsetail Fall is te zien ten oosten van El Capitan.

Staircase Falls (396 meter)

Tijdens de lente valt het water trapsgewijs, via diverse richels, naar beneden. De waterval begint in de buurt van Glacier Point en gaat richting Curry Village.

Watervallen in Yosemite Valley

NPS.GovWatervallen in Yosemite National Park

Leestijd: 4 min