Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is Yosemite een van de drukst bezochte plaatsen in de Verenigde Staten. Als je Yosemite Valley ziet, begrijp je waarom. Deze door een gletsjer gevormde vallei ziet er adembenemend mooi uit, met aan de ene kant Half Dome (een 670 meter hoge rots – de steilste in de VS) en aan de andere kant El Capitan, een 900 meter hoog blok graniet. Via grote watervallen (waaronder twee van de hoogste ter wereld), valt smeltwater tot op de bodem van de vallei, waar het wordt afgevoerd door de Merced River door een gebied met weiden en bossen.

In het park tref je honderden soorten vogels en zoogdieren aan, en prachtige alpenbloemen. Er zijn diverse concentraties met sequoia-bomen. Andere hoogtepunten zijn Glacier Point, een uitkijkpunt op bijna 1000 meter hoogte, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de vallei, en Tioga Road, de hoogst gelegen weg in de VS. Yosemite National Park maakt deel uit van de Sierra Nevada bergketen, en ligt in het oosten van Californië, ongeveer ter hoogte San Francisco.

Normaal gesproken is het weer in Yosemite Valley vrij mild. Tijdens de zomer wordt het meestal ongeveer 30° C, al is het geen uitzondering dat ook de temperaturen richting de 40° C gaan, zeker in de laagste gedeeltes. ’s Nachts kan het flink afkoelen, vooral in de hoger gelegen gebieden. Gedurende de winter variëren de temperaturen van ongeveer -4°C tot 8° C. De laagst gemeten temperatuur was -14° C, in 1924.In de hoeveelheid neerslag kunnen grote verschillen optreden, al zijn de zomers over het algemeen behoorlijk droog. Vanaf oktober is de kans op regen veel groter. En van half november tot begin april valt er regelmatig sneeuw. Gemiddeld ligt er ongeveer 60 centimeter sneeuw, in incidentele gevallen is ook wel ooit anderhalve meter sneeuw gemeten

Yosemite

Foto: Yosemite – W. van Eis

Yosemite

Yosemite heeft drie toegangen in het westen, één toegang in het zuiden en één toegang in het oosten.

Arch Rock Entrance (in het westen)

Neem ter hoogte van de stad Merced de afslag CA-140 West. Binnen het park gaat deze weg over in de El Portal Road (het hele jaar geopend). De El Portal Road gaat naar Yosemite Village.

Big Oak Flat Entrance (in het westen)

Neem ter hoogte van de stad Monteca de afslag CA-120 West. Binnen het park gaat deze weg over in de Big Oak Flat Road (het hele jaar geopend). De Big Oak Flat Road sluit aan op de Tioga Road, en gaat ook naar Yosemite Village.

Hetch Hetchy Entrance (in het westen)

Neem direct ten westen van de Big Oak Flat Entrance de Evergreen Road. De Hetch Hetchy Road geeft toegang tot de Hetch Hetchy Valley. De weg is in principe het hele jaar geopend, maar wordt bij slechte weersomstandigheden soms gesloten.

South Entrance (in het zuiden)

Neem ten noorden van de stad Fresno de CA-41 North. Binnen het park gaat deze weg over in de Wawona Road (het hele jaar geopend). De Wawona Road gaat naar Yosemite Village.

Tioga Pass Entrance (in het oosten)

Neem de CA-359 en ga ter hoogte van het plaatsje Lee Vining de CA-120 East op. De Tioga Road is gesloten van oktober/november tot eind mei/begin juni. De Tioga Road loopt van oost naar west door het park, en sluit in het westen aan op de Big Oak Flat Road.

Shuttlebus systeem

In het oostelijke deel van het park kan je gebruik maken van gratis shuttelbussen. De bussen stoppen bij alle accomodaties, winkels en belangrijke bezienswaardigheden. In verband met de grote drukte in het park wordt bezoekers zeer dringend geadviseerd van deze bussen gebruik te maken.

De bussen rijden van 07.00 uur tot 22.00 uur, ze stoppen op 21 verschillende plaatsen in Yosemite Valley. Tijdens de drukste uren vertrekt er elke 20 minuten een bus. Er is een grote parkeerplaats in Yosemite Village aanwezig.

Belangrijke info

Als je wilt overnachten in het park zelf of in de nabije omgeving, dan is het noodzakelijk om zo vroeg mogelijk te reserveren.

Van juni tot september is het meestal enorm druk in het park, en de watervallen zijn in de zomer niet op hun mooist. Laat in de zomer is de plantengroei in het park erg mooi, vooral rondom Tuolumne Meadows.

Vanaf september/oktober worden steeds meer wegen en voorzieningen gesloten. De watervallen staan (nagenoeg) droog. Yosemite staat niet bekend om mooie herfstkleuren. Het is in deze periode wel erg rustig in het park. De Tioga Road is gesloten van oktober/november tot eind mei/begin juni.

Tijdens de winter wordt met name de Yosemite Ski & Snowboard Area bezocht. Veel gebieden zijn nu niet bereikbaar.

Tijdens de lente, als de sneeuw begint te smelten, bereikt de hoeveelheid water z’n hoogtepunt. Vooral van april tot juni zijn de watervallen op hun mooist. Voor de plantengroei is dit niet de beste tijd.

Klik hier voor De bekendste watervallen in Yosemite Valley!

Yosemite Valley

Deze vallei is 900 meter diep en drie kilometer breed. Het gebied is wereldberoemd vanwege de indrukwekkende watervallen, weiden, kliffen en ongewone rotsformaties, en het is het drukst bezochte gedeelte van het park. Er zijn twee eenrichtingsverkeer wegen die langs de Merced River ongeveer 30 kilometer de vallei ingaan. Via de Southside Drive kan je in oostelijke richting de vallei binnenrijden, en via de Northside Drive verlaat je de vallei in westelijke richting. Ter hoogte van de laatste 5 kilometers is het park zeer toeristisch ontwikkeld, je treft hier veel campings, winkels, hotels en andere gebouwen aan.De watervallen zijn op hun mooist van april tot juni. Daarna wordt de hoeveelheid smeltwater al snel veel minder, in augustus zijn sommige watervallen niet meer dan een dun straaltje, terwijl andere, zoals de Yosemite Falls, dan zelfs helemaal opgedroogd zijn.

De bekendste rotsformaties in Yosemite Valley

Half Dome (2693 meter)

Deze gladde halve koepel is het meest markante herkenningspunt van Yosemite Valley. De rots torent 1200 meter boven de bodem van de vallei uit, en kan worden gezien vanuit het oostelijke deel van de vallei, en vanaf Glacier Point. Ervaren hikers beschouwen het beklimmen van Half Dome als de ultieme Yosemite hike. Voor deze zeer zware tocht moet je ongeveer 12 uur uittrekken.

Yosemite - W. van Eis

Foto: Yosemite – W. van Eis

El Capitan (2307 meter)

Deze grootste granieten monoliet ter wereld domineert het westelijke gedeelte van de vallei. De rots is erg populair bij ervaren klimmers. El Capitan ligt tegenover Bridalveil Fall, en je kan deze rots, die 900 meter boven de vallei uittorent, het best bekijken vanuit het uiterste westen van Yosemite Valley.

Cathedral Rock and Spires

Deze rotsen vormen tegenover El Capitan de oostzijde van de vallei, en hier stroomt de Bridalveil Creek. Sommige mensen vinden deze rotsformatie nog meer indrukwekkend dan El Capitan.

The Three Brothers

Deze drie rotsen ten oosten van El Capitan heten Eagle Peak, Middle Brother en Lower Brother. Je kan ze het beste zien vanaf de Southside Drive naast de Merced River.

Sentinel Rock (2.145 meter)

Deze rots aan de zuidzijde van de vallei, precies tegenover Yosemite Falls, kijkt als een schildwacht over de vallei uit.

De mooiste viewpoints in Yosemite Valley

Het aantal uitkijkpunten in Yosemite Valley is zo groot, dat het onmogelijk is ze hier allemaal te noemen. Als je van een mooi uitzicht houdt, mis dan vooral Glacier Point niet, dat hier verder staat omschreven onder het kopje “Bezienswaardigheden Glacier Point Road”. Voor wat betreft de overige uitkijkpunten beperken we ons hier tot het geven van enkele tips.

 • De Wawona Road die van de South Entrance naar het noorden loopt, sluit kort voor Yosemite Valley aan op de Southside Drive. Het laatste gedeelte van de Wawona Road gaat door een tunnel, en het uitkijkpunt Tunnel View ligt aan de oostzijde daarvan. Je hebt hier ontzettend mooi uitzicht op El Capitan en Bridalveil Fall, met Half Dome op de achtergrond. Dit is een van de meest gefotografeerde panorama’s ter wereld!
 • Bridalveil Meadow ligt aan de Southside Drive (als je de vallei inrijdt). Je kan ook hier Bridalveil Fall en El Capitan goed zien.
 • El Capitan Meadow ligt aan de Northside Drive (als je de vallei uitrijdt). Vanaf hier kijk je recht tegen El Capitan op.
 • Ook de populaire Valley View ligt aan de Northside Drive, net voorbij Bridalveil Fall en net voor Pohono Bridge. Je hebt hier een mooi uitzicht over Yosemite Valley.
 • Het gebied rondom Sentinel Meadow en Yosemite Chapel is een goede plaats om Yosemite Falls te kunnen zien.
 • Sentinel Bridge (midden in Yosemite Village) is bekend om z’n mooie uitzicht op Half Dome en op Yosemite Falls.
 • Cascades Vista, aan de El Portal Road (CA-140) geeft een mooi uitzicht op The Cascades waterval, vooral tijdens de lente.

 

Trails in Yosemite Valley

Bij de beschrijving van de watervallen hebben we al diverse trails genoemd. Enkele andere trails in dit gebied zijn:

Four Mile Trail

Via deze zeer bochtige trail kan je naar Glacier Point lopen. Onderweg kan je al genieten van uitzonderlijk mooie panorama’s, die dan nog worden overtroffen door het uitzicht vanaf Glacier Point zelf. De trail is gedurende een deel van het jaar gesloten, ongeveer van december tot mei.

 • Beginpunt: In Yosemite Valley, net ten westen van de Swinging Bridge Picnic Area
 • Lengte: ruim 15 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 6 tot 8 uur

 

Mirror Lake Meadow Trail

Deze eenvoudige wandeling gaat naar de voet van Half Dome. Je kan kiezen tussen een oud, verhard pad of een iets langer onverhard pad. Mirror Lake kan niet echt een meer worden genoemd. In de lente is het een grote vijver, en gedurende de rest van het jaar is het een weide. Je kan ook om Mirror Lake heenwandelen.

 • Beginpunt: Bij de Mirror Lake Shuttle Bus Stop (nr. 17), op 800 meter afstand van Curry Village
 • Lengte: variërend van 3,2 tot 8 kilometer
 • Duur: variërend van 1 tot 2 uur

 

Valley Floor Loop

Een wandeling over de bodem van de vallei is een prima manier om dit gebied goed – in slow motion – te bekijken. Deze trail blijft gedurende een belangrijk deel dicht bij de wegen, toch zal je niet veel andere hikers tegenkomen. Voor deze korte versie van de Valley Floor Loop moet je de brug net ten oosten van El Capitan Meadow oversteken. Er is ook een veel langere versie van deze trail. Je moet dan 5 tot 7 uur uittrekken voor een afstand van 21 kilometer.

 • Beginpunt: Bij de Yosemite Falls Shuttle Bus Stop (nr. 7).
 • Lengte: 10,5 kilometer (korte loop)
 • Duur: 2 tot 4 uur

 

Bezienswaardigheden Glacier point Road

Het mooiste uitkijkpunt in Yosemite National Park heet Glacier Point. Het ligt aan het einde van de 26 kilometer lange Glacier Point Road. Dit is een zijweg van Wawona Road, de weg die van de zuidelijke ingang naar Yosemite Village loopt. De afslag ligt bij Chinquapin Junction. Tijdens de wintermaanden wordt de weg ter hoogte van Badger Pass (na 8 kilometer) gesloten.De afstand van Yosemite Valley naar Glacier Point is 48 kilometer, de reistijd is ongeveer één uur. De afstand vanaf de zuidelijke ingang naar Glacier Point is 52 kilometer, de reistijd bedraagt ook ongeveer één uur.De weg van Chinquapin naar Glacier Point gaat parallel aan de Yosemite Valley Rim, en staat daarom garant voor spectaculaire uitzichten.

Het is ook de toegangsweg naar het backcountry gebied van het zuidelijke gedeelte van het park, de weg wordt veel gebruikt door mensen die willen kamperen, wandelen, paardrijden of skiën.Het eerste belangrijke viewpoint, ongeveer 3 kilometer voorbij de afslag, heet El Portal View. Je kan vanaf hier de Merced River Canyon zien en, alleen bij helder weer, de Coast Ranges. Na 8 kilometer bereik je Yosemite Ski & Snowboard Area, waar de weg in de winter wordt afgesloten. Je kan dan met ski’s verder naar Glacier Point. Aan de Glacier Point Road ligt Bridalveil Campground. Net voor afslag naar deze camping ligt het begin van een aantal trails.

Yosemite

Foto: Yosemite – W. van Eis

McGurk Meadow / Dewey Point trail

De trail gaat bergafwaarts naar een grote weide, en naar een hutje dat werd gebouwd door John McGurk. Vandaar uit ga je naar het oosten (rechtsaf) naar Bridalveil Creek.

 • Beginpunt: McGurk Meadow trailheid parking area, net ten westen van Bridalveil Creek Campground
 • Lengte: 11,2 kilometer (heen en terug naar Dewey Point)
 • Duur: 3 tot 5 uur

Tot aan de weide is de trail gelijk aan de hierboven beschreven wandeling. Maar om bij Dewey Point te komen kies je op de splitsing voor het westelijk gelegen pad (linksaf). Bij Dewey Point heb je een mooi uitzicht over het westelijke gedeelte van Yosemite Valley. 2,1 kilometer voorbij de afslag naar Bridalveil Campground ligt het begin van Ostrander Lake trail.

Ostrander Lake trail

Tijdens de eerste helft gaat deze wandeling over vlak terrein. Daarna moet je, vanwege een hoogteverschil van 450 meter, flink klimmen. Voordat je bij Ostrander Lake aankomt heb je uitzicht op Clark Range.

 • Beginpunt: Ostrander Lake Trailhead Parking Area
 • Lengte: 20,3 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 8 tot 10 uur

 

Mono Meadow Trail

Deze trail begint iets verder, 4 kilometer voorbij de afslag naar Bridalveil Campground, en is een stuk korter, maar wel zwaar. Je gaat steil omlaag Mono Meadow, een gebied waar het – vooral in de zomer – erg nat is. Blijf op het pad, ook als het erg modderig is. Even voorbij Mono Meadow heb je uitzicht op Clark Range, Mount Starr King en Half Dome.

 • Beginpunt: Mono Meadow Trailhead Parking Area
 • Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

Twee minder zware trails beginnen 9,6 kilometer voorbij de afslag naar de camping

Taft Trail

Vanaf Taft Point heb je een adembenemend mooi uitzicht over de 600 meter lager gelegen Yosemite Valley. Let op voor de diepe kloven die hier in de rotsen zitten!

 • Beginpunt: Sentinel Dome / Taft Point Trailhead Parking Area
 • Lengte: 3,5 kilometer (heen en terug)

 

Sentinel Dome Trail

Je loopt naar de voet van Sentinel Dome. Omdat deze rots aan de noordoost zijde niet erg steil is, kan je er zelfs naar de top klimmen. Vandaar uit heb je een geweldig uitzicht van 360° rondom. Dit is, na Half Dome, het hoogste uitzichtpunt in Yosemite National Park. Het totale hoogteverschil bedraagt 128 meter.

Nett voor het einde van de weg ligt nog een erg mooi viewpoint, Washburn Point genaamd, met uitzicht op drie watervallen (Vernal, Nevada en Illilouette Falls), en op de High Sierra.

Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg is het een korte wandeling (minder dan 300 meter) naar het meest magnifieke uitzichtpunt van dit Nationale Park: Glacier Point. Je bevindt je hier op een hoogte van 2199 meter boven de zeespiegel, en op 975 meter boven de bodem van de vallei. Je kan verbazingwekkend ver weg kijken in noordelijke en oostelijke richting. Je ziet de bossen en weiden rondom Merced River, de omringende pieken en hoge koepels, en in de verte zie je de nog veel hogere bergen van het Nationale Park.

Aan de ene kant zijn Vernal Fall en Nevada Fall duidelijk zichtbaar, een beetje verder naar het noorden zie je het steile ravijn van Tenaya Creek. Daar tussenin staat de markante Half Dome. Recht tegenover Glacier Point valt het water van de Upper en Lower Yosemite Falls via steile rotsen 739 meter omlaag. En ver beneden kan je zelfs zien hoe de auto’s en mensen in Yosemite Valley zich daar langzaam voortbewegen.

 • Beginpunt: Sentinel Dome / Taft Point Trailhead Parking Area
 • Lengte: 3,5 kilometer (heen en terug)

Bezienswaardigheden Wawona – Mariposa grove Area

Via de CA-41 kan je het zuiden van Yosemite National Park binnenrijden. Binnen het park wordt de weg de Wawona Road genoemd. Kort voorbij de ingang kan je rechtsaf, via de Mariposa Grove Road. Deze weg eindigt 2,5 kilometer verder bij de parkeerplaats van Mariposa Grove, de grootste van de drie sequoaidendron-bossen in het park. Mariposa is het Spaanse woord voor vlinder, vooral in de lente komen in dit gebied veel vlinders voor.

Als de parkeerplaats vol raakt, en dat gebeurt tijdens het hoogseizoen heel vaak, dan wordt de Mariposa Grove Road tijdelijk voor personenauto’s afgesloten. Je kan dan ook het beste de afslag voorbijrijden, en parkeren bij het iets verder gelegen Wawona. Daar kan je in een van de gratis shuttlebussen stappen, die ook naar Mariposa Grove rijden.Van november tot maart kan het regelmatig gebeuren dat de weg afgesloten is wegens slechte weersomstandigheden.

Mariposa Grove wordt onderverdeeld in the Lower and the Upper Groves. Er lopen veel wandelpaden tussen de 500 bomen, je kan hier naar keuze korte of lange trails lopen. In de buurt van de bekendste bomen is het vaak erg druk, maar als je iets verder loopt wordt het al snel veel rustiger. Vanaf de parkeerplaats gaan alle trails heuvel op. Als je de klim omhoog wilt vermijden, kan je ook (tegen betaling) gebruik maken van een open tram die naar de voornaamste publiekstrekkers rijdt en dan eventueel alleen omlaag wandelen. Alle bomen hebben een naam gekregen.

De meest bekende bomen

 • Grizzly Giant: Deze boom is 2700 jaar oud en is waarschijnlijk de oudste levende sequoia ter wereld. De boom is 63,8 meter hoog. Grizzly Giant heeft aan de voet een doorsnede van 9,2 meter, op 38 meter hoogte is de doorsnede nog 4 meter. De boom staat op 1300 meter afstand van de parkeerplaats.
 • Fallen Monarch: Dit is een boom die 300 jaar geleden omgevallen is. Je kan nog goed zien dat de wortels niet diep genoeg waren om de boom bij stormwind voldoende steun te geven.
 • Wawona Tunnel Tree (ook wel de Fallen Tunnel Tree genoemd): In het jaar 1881 werd een tunnel door deze boom gehakt, die in eerste instantie werd gebruikt voor paard-met-wagen en later ook door auto’s. Door de tunnel, en door het verkeer over het wortelstelsel, verzwakte de boom. In 1969 bezweek de boom dan ook onder het gewicht van de sneeuw op de takken. De boom ligt op 4 kilometer vanaf de parkeerplaats.
 • California Tunnel Tree: Ook dit is een boom waar een tunnel doorheen is gehakt, en waar paard-met-wagen gebruik van maakten. Deze boom is wel blijven staan, je kan er nu doorheen wandelen. Je vindt de California Tunnel Tree op 1200 meter van de parkeerplaats, in de buurt van Grizzly Giant.
 • Columbia Tree: dit is, met een hoogte van 88,3 meter, de hoogste boom in Mariposa Grove.
 • Faithful Couple: Deze boom heeft aan de voet een doorsnede van 12,2 meter, en is daarmee de dikste boom in dit gebied. Als je omhoog kijkt zie je dat het eigenlijk twee bomen zijn die in elkaar zijn gegroeid. Vanaf een hoogte van ongeveer 15 meter splitst Faithful Couple zich in tweeën.
 • Telescope Tree: Deze boom leeft nog steeds, ondanks dat hij voor het grootste deel hol is. Je kan in de boom gaan staan en naar boven kijken, je ziet dan door de boom heen de lucht boven je.
 • In The Upper Grove is ook een museum waar je informatie over de bomen kan vinden. Dit museum is open van mei tot september.

 

Yosemite - W. van Eis

Foto: Yosemite – W. van Eis

Bezienswaardigheden Tioga Road

De Tioga Road (CA-120 East) is meestal open van laat mei/begin juni tot in november. Dit is, met een hoogte van ruim 3000 meter, de hoogste voor auto’s toegankelijke weg in Amerika. Als je via het oosten het park binnenrijdt, kom je meteen al bij het beginpunt van de eerste trail.

Gaylor Lakes Trail

Tijdens de eerste 800 meter moet je maar liefst 300 meter hoogteverschil overwinnen. Je komt dan op een richel, met uitzichten naar beide zijden. Daarna daal je weer 61 meter af, je komt daar bij uit bij een meer en bij weiden. Ook in deze omgeving kan je mooie wandelingen maken, de lengte daarvan is niet inbegrepen in de afstand van 3,2 kilometer.

 • Beginpunt: bij het Tioga Pass Entrance Station
 • Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 uur

Tuolomne Meadows is een groot, open sub-alpine weidegebied omringd door majestueuze rotspieken en rotskoepels. Door dit gebied stroomt de Tuolumne River. Als de Tioga Road is afgesloten, kan je dit gebied alleen met ski’s of met sneeuwschoenen bereiken. Je kan veel wandelen in dit gebied.

Soda Springs and Parson’s Lodge Trail

Volg het gravelpad in noordwestelijke richting. Bij Soda Springs zie je water vanuit de grond omhoog bubbelen. Iets verder kom je bij het historische Parson’s Memorial Lodge (gebouwd in 1915), waar tentoonstelling worden gehouden. Via een ander pad kan je weer naar beneden lopen, naar het Visitor Center.

 • Beginpunt: Lembert Dome Parking Area aan de Tioga Road
 • Lengte: 2,4 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 1 uur

 

Dog Lake Trail

Je gaat steil omhoog, en passeert de Tioga Road. Vandaar uit moet je nog eens 1200 meter klimmen. Bij de splitsing ga je rechtdoor, richting Dog Lake. Dit hooggelegen meer is een ideale plaats om te picknicken of te vissen.

 • Beginpunt: Dog Lake / John Muir Trail Parking Area, aan de weg naar Tuolomne Meadows Lodge
 • Lengte: 4,5 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 3 uur
Lembert Dome Trail

Tijdens de eerste 1200 meter gaat het pad flink omhoog. Ga bij de splitsing linksaf, richting Lembert Dome. Je hebt hier een panoramisch uitzicht op Tuolumne Meadows, Cathedral Peak en Unicorn Peak.

 • Beginpunt: Dog Lake / John Muir Trail Parking Area, aan de weg naar Tuolomne Meadows Lodge
 • Lengte: 4,5 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 3 uur

 

Elizabeth Lake Trail

De trail gaat geleidelijk omhoog van de camping naar het meer dat ligt aan de voet van Unicorn Peak.

 • Beginpunt: boven de Tuolumne Meadows Group Campground
 • Lengte: 7,7 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 4 tot 5 uur

 

De 62 kilometer lange rit tussen Tuolumne Meadows en Crane Flat is erg mooi, je rijdt door bossen en langs weiden, je ziet schitterende meren en granieten rotsen. Tenaya Lake wordt het beschouwd als een van de mooiste meren in de Sierra.Op veel plaatsen kan je stoppen bij mooie viewpoints. De meest indrukwekkende plek is Olmstead Point. Vanaf de parkeerplaats kan je een paar honderd meter lopen naar een rotskoepel van waaruit je Tenaya Canyon kan zien. Je hebt ook een goed uitzicht op Yosemite Valley. Doordat je hier vanuit een heel andere hoek kijkt, is de prominent aanwezige Half Dome in eerste instantie niet eens makkelijk herkenbaar.

De Tioga Road komt in het westen van Yosemite National Park uit bij de Big Flat Oak Road. Je kan op de splitsing via de CA-120 verder naar het westen rijden, je gaat dan het park uit. Je kan ook naar het zuidoosten, richting Yosemite Valley.Ter hoogte van de splitsing, op 25 kilometer (30 minuten) van Yosemite Valley, ligt het rustige bos- en weidegebied Crane Flat. Dit gebied is het gehele jaar door met de auto bereikbaar. In 1931 werd hier de Crane Flat Fire Lookout gebouwd, van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt van 360° over de omgeving. Dichtbij Crane Flat liggen twee bossen waar sequoia’s groeien. Het zijn er veel minder dan in Mariposa Grove, deze twee bossen worden dan ook veel minder druk bezocht.

Tuolumne Grove of Giant Sequoia’s
 • Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)
 • Dit is, vanwege een hoogteverschil van bijna 200 meter, een pittige wandeling.

Beginpunt: de Tuolumne Grove parking area aan de Tioga Road, 1600 meter ten oosten van Crane Flat

Merced Grove of Giant Sequoia’s
 • Beginpunt: the Merced Grove Trailhead, ten westen van Crane Flat aan de Big Oak Flat Road
 • Lengte: 6,4 kilometer (heen en terug)

 

Hetch Hetchy valley

Dit is een vrij onbekend gedeelte van het park, al is de natuur hier net zo mooi als in Yosemite Valley. De weg naar Hetch Hetchy Valley is in principe het hele jaar open, maar kan tijdens slechte weersomstandigheden soms worden afgesloten. De weinige mensen die dit gebied bezoeken, zijn vooral geïnteresseerd in de vele wandelmogelijkheden. In het westen van de vallei ligt de bijna 100 meter hoge O’Shaugnessy Dam.

 

Campings

In Yosemite National Park bevinden zich dertien campings. De grootste camping in Yosemite Valley is Upper Pines Campground, met 238 plaatsen. De grootste camping buiten Yosemite Valley is Tuolumne Meadows Campground, met 314 plaatsen. Slechts vier van de dertien camping zijn het hele jaar geopend.

Hotels

De accomodatie in het park varieert van het zeer luxueuze Ahwahnee Hotel in Yosemite Valley tot aan canvas tenten in het achterland. Ook buiten het park zijn erg veel accomodaties aanwezig. Om tijdens het hoogseizoen in en nabij het park te kunnen slapen, is het noodzakelijk zeer tijdig te reserveren.

Nieuwe namen in Yosemite national park

Sinds 1 maart 2016 heeft Yosemite national park een nieuwe concessiehouder, Yosemite Hospitality LLC, een dochter van Aramark (Zie: Dit bericht). Dit zorgt er voor dat de nieuwe namen in Yosemite national park worden gegeven aan de accommodaties. De komende 15 jaar gaat deze onderneming de accommodaties en restaurantfaciliteiten in het park exploiteren. De campgrounds en de Redwood Cabins in de Wawona area blijven onder beheer van de NPS. Voor kampeerders verandert er dus niets. De Tenaya Lodge, net buiten de parkgrens bij Fish Camp blijft onder beheer van de oude concessiehouder, Delaware North.

Normaal gesproken zou je als bezoeker weinig of niets merken van zo’n overgang.In dit geval echter gaat e.e.a. niet geheel geruisloos. Delaware North, de oude concessiehouder sinds 1993, is namelijk “een beetje boos”. Zo beweert bijvoorbeeld die oude concessiehouder eigenaar te zijn van enkele bekende namen van o.a. accommodaties in Yosemite. Het is op dit moment onwaarschijnlijk dat men het (nog) eens zal worden over overdracht van die namen. Om (de $$$ gevolgen van) eventuele gerechtelijke procedures te voorkomen heeft men de namen waarover onenigheid is gewijzigd. Regelmatige Amerika-bezoekers zullen even moeten wennen aan die nieuwe namen.

 • Het Ahwahnee Hotel heet nu Majestic Yosemite Hotel.
 • Curry Village wordt Half Dome Village.
 • Yosemite Lodge at the Falls wordt Yosemite Valley Lodge.
 • Het Wawona Hotel wordt Big Trees Lodge.
 • Badger Pass Ski Area wordt herdoopt in Yosemite Ski & Snowboard Area.

 

Majestic Yosemite Hotel (voorheen The Ahwahnee)

Dit luxueuze hotel in Yosemite Valley is geopend in 1927, en heeft 103 kamers (waaronder 4 salons) en 24 huisjes. Ahwahnee is de indiaanse naam voor Yosemite Valley, en alle kamers zijn ingericht in de stijl van de Native Americans. The Ahwahnee is een van de meest vooraanstaande hotels van heel Amerika.

Yosemite Valley Lodge (Voorheen Yosemite Lodge)

Dit hotel werd gebouwd in 1915, en ligt aan de voet van Yosemite Falls. Er zijn Standard Rooms en de iets grotere Lodge Rooms, die allemaal een patio of een balkon hebben. Maar in geen van de kamers is televisie of airconditioning aanwezig.

Big Trees Lodge. (Voorheen Wawona Lodge)

Dit hotel in Wawona bestaat uit een groep van zes witte houten gebouwen in New England stijl. Het is een van de oudste hotels in het berglandschap van Californië, en het is een National Historic Landmark. Het hotel ligt op ruim 6 kilometer voorbij de South Entrance. Er zijn ruim 100 kamers, waarvan ongeveer de helft over een eigen badkamer beschikt.

Half Dome Village (Voorheen Curry Village)

In Curry Village, in Yosemite Valley net onder Glacier Point, zijn een groot aantal motelkamers, houten huisjes en tenten (zonder kookgelegenheid) beschikbaar.

Housekeeping Camp

Aan de oever van de Merced River staan 266 units (maximaal zes personen per unit) die gedeeltelijk uit hout, en gedeeltelijk uit tentdoek bestaan. Vanuit het kamp heb je uitzicht op Yosemite Falls en op Half Dome.

Tuolumne Meadows Lodge

Dit hotel ligt op een hoogte van 2675 meter, en het is vooral populair bij mensen die graag de backcountry verkennen. De accomodatie bestaat uit tenten (geschikt voor maximaal vier personen), met bedden en linnengoed. Er is geen stroom aanwezig.

White Wolf Lodge

Deze accommodatie bestaat uit tenten met bedden en linnengoed (geschikt voor maximaal vier personen), en ligt aan een zijweg van de Tioga Road. Ook deze plek is vooral populair bij backpackers.

High Sierra Camps

Hier bevinden zich, verspreid over vijf verschillende locaties rondom de Tioga Road, 56 tenten met bedden en dekens (geen lakens).

Mirror Lake - Yosemite

Meer infoYosemite – Nationaal Park

Leestijd: 19 min