Als u zich bevindt in een van de, zorgvuldig onderhouden, laatst overgebleven stukken van het originele Amerika, dan kunt u zich voorstellen dat lang geleden de grote vlakten door miljoenen buffels werden behuisd met huilende wolven in elk hoek op een oceaan van wuivend gras.  De natuurlijke rijkdommen zijn grenzeloos in de Verenigde Staten. Gelukkig maar want het had wel degelijk anders kunnen lopen. Aan het eind van de 19 Eeuw was er protest tegen de Westelijke uitbreiding. verontruste burgers en politici realiseerden zich dat ze eigenlijk niet al het land zomaar konden “verbruiken”.

In 1903 begon uitdrukkelijk het behoud van de wilde dieren, toen president Teddy Roosevelt Florida’s  Pelican Island  als eerste van de natie tot vogelreservaat uitriep, tegelijkertijd ontstond het National Wildlife Refuge System (NWRS). Vandaag de dag, beheerd door de US Fish & Wildlife Service (FWS). De NWRS omvat zo’n 95 miljoen hectare, waardoor het ‘s werelds grootste systeem is. Het is gewijd aan het beschermen van wilde dieren en hun leefomgeving.

In 1964 werd de Wildernis Act aangenomen om volledige, zelfregulerende, ecosystemen te bewaren. De VS hebben nu meer dan 700 officiële natuurgebieden in totaal meer dan 100 miljoen hectare; meer dan de helft bevindt zich in Alaska. Echter, de meest krachtige en controversiële milieu overeenkomst blijft de in 1973 vastgestelde Endangered Species Act (ESA).

Op dit moment worden meer dan 1280 planten en dieren in de VS als bedreigd gezien. Sommige zijn machtige wezens zoals de grizzly beren, maar de meeste zijn niet zo sexy (zoals zoetwater mosselen en grassen). Sinds haar oprichting is de ESA bekritiseerd voor het hinderen van de industrie en handel, tijdens de regering-Bush was dit het extreemst.

In tegenstelling tot al deze spanningen is de natuur blijvend en het meest opmerkelijk is hoe wild en ongerept deze nog steeds kan lijken. Wandelen in een nationaal park of in natuurlijke omgeving – het spotten van beren en wolven, zeeolifanten en condors, kuddes bizons en elanden, oud-sequoia en primordiale moerassen – is pure vreugde. Dit zijn slechts de verleidelijke hoogtepunten van al het wildlife in de Verenigde Staten!

 

Wildlife in De Verenigde StatenWildlife in de Verenigde Staten

Leestijd: 2 min