Iedereen die naar Amerika gaat en van sport houdt, heeft op zijn verlanglijstje staan om eens een sportwedstrijd bij te wonen in de Verenigde Staten. Net zoals Baseball of American Football is NBA basketball ook een van de vijf grote Amerikaanse sporten. In Nederland en België kennen we de Bnxt league waar je ook aantrekkelijke wedstrijden kan zien, echter in Amerika is het toch wel een dikke plus qua entertainment.


Zeven NBA-wedstrijden

Wij bezochten in maart 2023 zeven NBA-wedstrijden om sfeer te proeven en een vergelijking (die er eigenlijk niet is) te treffen met de Bnxt League. Wij waren bij de Milwaukee Bucks, de NBA Champion van 2021 waar “the Greek Freak” Giannis Antetokounmpo sinds 2013 speelt. Bij de Chicago Bulls, de club die zijn hoogtij dagen kenden met Micheal Jordan, Scotti Pippen en Dennis Rodman. Jordan, met een eigen standbeeld in Chicago, wordt gekend als een van de beste basketballers aller tijden. Tevens bezochten wij the Cleveland Caveliers wat met Lebron James (In 2023 actief bij de Los Angeles Lakers) in 2016 kampioen werd in de NBA.

Micheal Jordan

Feitje: De Cleveland Cavaliers zijn vanaf dat moment het enige team in de geschiedenis dat terugkwam van een 3-1 achterstand in de NBA Finals.

Detroit Pistons

Ook bracht USA4ALL een bezoek aan het onderaan bungelende Detroit Pistons (In de jaren 80, vanwege de soms harde overtredingen ook wel de Bad Boys genoemd.) Zoals een gids in het stadion zei: In de jaren 80 deden we het heel goed, daarna ging het minder goed, vanaf 2004/2005 ging het weer een stuk beter; Met Larry Brown als coach werd in het seizoen 2003-2004 voor de derde maal het NBA-kampioenschap gewonnen. Daarna weer wat slechter….   En nu?  En nu gaat het heel slecht!

Dertig teams

De NBA kent dertig verschillende teams in bijna elke toeristische plaats is wel een NBA-team te vinden, dus als je van sport houdt en graag Amerikaans basketbal wil zien, zijn er mogelijkheden. Hou er wel rekening mee dat het seizoen loopt van oktober tot mei-begin juni. Aan het einde van het seizoen vinden de Play-offs plaats en zijn de kaartjes duur en moeilijk te bemachtigen.

Feitje: in 2023 waren de Milwaukee Bucks het eerste team wat de Play-offs bereikte.

Ervaringen

Er zijn wel wat verschillend qua locatie, prijzen en aanbod. Hieronder onze ervaringen van de bezoeken aan de NBA-wedstrijden. Wellicht raak je, bij twijfel, overtuigd van een bezoek aan een (spannende) wedstrijd. Het is de moeite waard! Zeker als sportfan, maar ook als niet sportfan is het bijwonen van een Amerikaanse sportwedstrijd, die standaard begint met het Amerikaanse volkslied, een leuke toevoeging aan je toch al zo leuke Amerika reis!

Amerikaans NBA Basketbal - Een spektakel!

Kosten parkeren en versnaperingen

Qua parkeren ben je in Detroit het goedkoopste uit, we hebben daar parkeerplekken voor het evenementen-tarief van $10,- gezien. In Milwaukee spannen ze de kroon met wel $50,- voor een avondje parkeren. Het gemiddelde is toch wel zo’n $30, per parkeerplaats.

Heel slim worden de meeste wedstrijden gepland rond etenstijd. En aangezien je op tijd in het stadion wilt zijn i.v.m. parkeren en sfeer proeven ben je min of meer genoodzaakt om een versnapering aan te schaffen, zodat je de wedstrijden niet met een lege maag hoeft te bekijken. Vertel je creditcard alvast maar dat er extra kosten worden gemaakt; voor een simpel gerecht zoals bijvoorbeeld Chickentenders & Frites moet je al gauw $17,- neerleggen. Wil je er een flesje water bij of iets anders te drinken? Tel er dan maar makkelijk zes dollar bij op. Let wel, dit zijn de prijzen per persoon.

Wedstrijden, entertainment en publiek

Maar dan hetgeen waarvoor je eigenlijk komt, de basketbalwedstrijd in de grootste en belangrijkste competitie in Amerika, de NBA! Basketballers die je normaal alleen op televisie ziet kunnen nu opeens zomaar voor je neus staan. Geniet van de cheerleaders (Bijna elk NBA-team heeft ze!) die het publiek vermaken tijdens de time-outs. Bij de Chicago Bulls word je verwend met de Luva Bulls en Top entertainment tijdens de rust. Bij de andere teams die wij bezochten prijzen wij de Milwaukee Bucks op een goede tweede plek qua entertainment.

Wij zagen de Bucks aantreden tegen de Orlando Magic, een wedstrijd die niet echt spannend werd (139-117), maar wel met een record van maar liefst zesentwintig driepunters van Milwaukee. De volgende game betrof er een van de Chicago Bulls tegen de Phoenix Suns, de Suns waren onlangs versterkt met Sterspeler Kevin Durant. Teamgenoot Devin Booker scoorde 35 punten en evenaarde zijn record van zes driepunters in een wedstrijd, Durant voegde 20 punten toe in zijn tweede wedstrijd met Phoenix en de Suns versloegen de Chicago Bulls met 125-104.

Amerikaans NBA basketbal een topsport!

Kevin Durant – Phoenix Suns


 

Bij de Cleveland Caveliers maakte wij de spannendste wedstrijd mee, overtime! Aanvankelijk leek de Boston Celtics een “easy win’ te gaan maken in Cleveland. Zonder All-Star Game MVP Jayson Tatum, die achterbleef in Boston om samen met center Al Horford uit te rusten na het zware verlies tegen de Knicks, stonden de Celtics met nog zeven minuten te gaan met dubbele cijfers voor. Echter met nog 0.8 seconden op de klok was de stand volledig in evenwicht 109-109. Boston had een kans om de wedstrijd winnend af te sluiten, maar Grant Williams miste twee vrije worpen met nog 0,8 seconden te gaan (Williams had zijn tegenstander Donovan Mitchell (40 punten) zelfverzekerd verteld dat hij beide schoten zou maken) en Marcus Smart miste amper een tip-in..  Wat resulteerde in een verlening en een winst voor Cleveland: 118-114

Het bezoeken van een NBA-wedstrijdStand Detroit Pistons 2023

Een basketbalwedstrijd in Amerika is dus wel wat spectaculairder dan in de Nederlandse en Belgische Bnxt League. Als sportliefhebber en Amerika-ganger mag een Amerikaanse sportwedstrijd bijna niet ontbreken tijdens je Amerika vakantie. Of dit nu basketbal is of misschien wel IJshockey, American Football of Baseball, er is (uitgezonderd Play-offs) altijd wel een kaartje beschikbaar. Het bezoeken van een NBA-wedstrijd is niet goedkoop. Voor een redelijk knappe plaats ben je al gauw $80,- kwijt. (Hoewel er ook $5 of $10 kaartjes zijn, voor in de nok van het stadion) Een kaartje kan je aanschaffen via de Amerikaanse Ticketmaster of Stub Hub. Een parkeerplek kan variëren van $10 tot $50. Als je er een stukje lopen voor ober hebt dan is het raadzaam om niet de eerste de beste parkeerplaats te pakken en even verder te kijken. Dit kan soms tientallen Dollars schelen.

Oh en de Detroit Pistons? Die bungelen anno 2023 nog (steeds) stijf onderaan!

 Amerikaans NBA basketbal een topsport!

Leestijd: 6 min