Big Sur Californië is een ervaring op zich! De ruwe schoonheid is ontzagwekkend en haar eigenzinnige bewoners vertederend. Er zijn geen verkeerslichten, banken of winkelcentra. Wanneer de zon ondergaat zijn de maan en de sterren zijn de enige straatverlichting. In de zomer dreigt zelfs deze straatverlichting uit te gaan als de kust is gehuld in dichte mist. Als je de keuze hebt, bezoek de Big Sur dan in de lente of  de herfst wanneer de grote toeristenmassa – en mist – zijn verspreid.

Hoewel het “slechts” 145 kilometer van Carmel (vergeet de 17-mile drive niet!)  naar San Simeon rijden is, gaat de vooruitgang langs deze smalle twee-baans snelweg traag.. Reken op ten minste vier uur om de afstand af te leggen en als je wilt stoppen bij een van de vele State Parken langs de weg. Reizen in het donker is gevaarlijk en zinloos, omdat je niet in staat bent om de landafscheidingen en afgronden te zien.. Oh Jah..dag of nacht, kijk uit voor fietsers!

Buiten de vele State parken in dit gebied zijn er nog een aantal noemenswaardige bezienswaardigheden:

Bixby Creek Bridge

Bixby Creek Bridge, ook wel bekend als de Bixby brug, is een boogbrug van gewapend beton. De brug ligt op 190 km ten zuiden van San Francisco en 21 km ten zuiden van Carmel in Monterey County langs de California Highway One. Voorafgaand aan de opening van de brug in 1932, werden de bewoners van het Big Sur gebied tijdens de winter vrijwel afgesloten van andere plaasten vanwege de vaak onbegaanbare Old Coast Road, dat 18 km landinwaarts loopt. Het is een van de grootste  betonnen bruggen in de wereld en een van de meest gefotografeerde bruggen langs de Pacific Coast vanwege zijn esthetische vormgeving en locatie.

Bixby Creek

 

Point Sur Lightstation

Point Sur Lightstation is een vuurtoren op Point Sur, Californië, 217 km ten zuiden van San Francisco. Het bevindt zich op de punt van een 110 m hoge rots. Het werd opgericht in 1889 en is onderdeel van Point Sur State Historic Park. De vuurtoren is 12 m lang en bevindt zich op 82 m boven het zeeniveau. Tot 2010 was vuurtoren is nog  steeds in werking als hulpmiddel bij het navigeren. Hij is nu open voor publiek en op verschillende dagen worden er rondleidingen gegeven door vrijwilligers.

Point Sur Lightstation

McWay Falls

McWay Falls is een 24-meter hoge waterval die het hele jaar door stroomt en ligt in Julia Pfeiffer Burns State Park. De bron van de waterval is McWay Creek en is een van de weinige watervallen die direct uitmondt in de oceaan. Oorspronkelijk landde de waterval direct in de oceaan, maar na een brand in 1983 en aardverschuivingen in 1985, is de topografie van McWay Cove veranderd en bevindt de waterval zich op een ontoegankelijk strand. De waterval verbindt zich nu enkel aan de oceaan bij hoogtij.

Het Julia Pfeiffer Burns State Park ligt 60 km ten zuiden van Carmel. In de buurt de  parkeerplaats begint de 800 meter lange  Waterfall Trail, een onverhard pad westwaarts naar de oceaan. U gaat door een korte tunnel onder Highway 1 door en na een bocht naar rechts komt u op een punt aan de  klif met uitzicht op een de kleine baai. Hier heeft u (uit) zicht op de waterval.

McWay Falls - Big Sur Californië

Hoewel het strand en de schilderachtige baai van boven kan worden bekeken,  kan het gemakkelijk worden bereikt per boot. Echter deze mogelijkheid word niet aangeraden vanwege afbrokkelende rotsen en ter bescherming van het milieu. Net stroomopwaarts is de 10 meter hoge McWay Creek Falls te vinden en op een kleinere zijrivier zijn ook de  Canyon Trail Falls te bezoeken.

17-mile drive

Buiten de Big Sur, ten noorden van Carmel, maar het benoemen meer dan waard (U bent er toch in de buurt) de 17-mile drive :

17-Mile Drive is een schitterende weg (scenic drive) door Pacific Grove en Pebble Beach op het schiereiland Monterey in Californië. Een groot gedeelte omhelst de Pacifische kust en passeert de beroemde golfbanen en herenhuizen in dit gebied. Hier vind u meer informatie over de 17-mile drive.Big Sur – Het mooiste stukje Highway van Californië

Leestijd: 4 min