De route van de Pacific Coast Highway one gaat van Los Angeles omhoog via Monterey tot voorbij San Francisco. En eigenlijk zou u moeten starten vanaf San Diego, een van de mooiste steden van Californië die vaak ten onrechte wordt overgeslagen. Vertrekken vanuit San Francisco is misschien nog wel een betere optie, de oceaan ligt het dichtstbij de bestuurderskant. Stoppen is gemakkelijk en u kunt genieten van de oceaan en de prachtige vergezichten, zonder langsrijdend verkeer. U moet wel tegen diepe afgronden kunnen.

De Pacific Coast Highway, voorheen bekend als de California State Route 1, is de ultieme roadtrip in het Zuid Westen van Amerika. Het is benoemd als “All-American way” vanwege de mooie kustlijnen, vele attracties en bijzondere plaatsen langs de route. Rijdt u met ons mee? Deze roadtrip neemt u mee over de Pacific Coast Highway one met daarbij een aantal bezienswaardigheden en hoogtepunten die u eigenlijk niet kunt en mag overslaan!

**NEWSFLASH** – Deel Highway one stort in zee

Het California Department of Transportation (Caltrans) meldde op vrijdag 29 januari 2021 in een verklaring dat hevige regenbuien hadden gezorgd voor een aardverschuiving aan de Highway 1. Alle infrastructuur voor waterafvoer raakte in een mum van tijd verstopt door de  weggeschoven aarde, afval en modder. Het water stroomde met enorme hoeveelheden over de highway, die over een afstand van 46 meter letterlijk openscheurde. Wat resulteerde in het volledige verlies van een deel van Highway 1 bij Rat Creek, ongeveer 25 mijl ten zuiden van Big Sur, een bergachtig stuk van de centrale kust van de staat. Het herstel zou aanvankelijk tot diep in 2022 duren. Echter de “Big Sur information” organisatie kondigde een opening aan op 30 april 2021. Het gehele reparatieproces kost(te) zo’n 11 en een half miljoen dollar!

Een ander stuk van Highway one werd in juli 2018 heropend, nadat een enorme modderstroom in mei 2017 tonnen stenen op een kwart mijl van de snelweg had opgestapeld, waardoor het onbegaanbaar werd. Uiteindelijk werd 13 hectare aan de kustlijn verstevigd.

San Diego

In het zuiden van Californië vindt u San Diego, dit is Zuid-Californië op zijn best! De stranden, de musea, de restaurants en nog veel meer maken het de ultieme vakantiestad. Ontdek het Gaslight District voor het nachtleven en het Balboa Park voor de cultuur.

Children’s Pool Beach

The Children’s Pool, ook bekend als Casa Beach, is de beste plek aan de Pacific Coast om van dichtbij zeehonden te kunnen aanschouwen! Ooit werd bij dit strand een zeewering gebouwd om het zwemmen voor kinderen veiliger te maken en hen te beschermen tegen de hoge golven.  Het strand werd echter populairder bij de zeehonden dan bij de mens. Je mag nog steeds dit strand op, het wordt echter wel afgeraden om in het water te gaan of te dicht bij de zeehonden te komen. Het is en blijft natuurlijk nog wel geweldig om deze dieren van zo dichtbij te kunnen bekijken.

Op naar het Noorden!

Zo’n 34 kilometer naar het noorden kunt u Carlsbad Mineral Water Spa bezoeken voor een duik in een van hun mineraal-waterbaden, het is zeker een unieke plek om te stoppen. Het mineraalwater is alkalisch (pH-zuurgraad tussen de 7 en 14) en er wordt van gezegd dat dit het meest gezonde mineraalwater in de wereld is.

Rijdt hierna door naar Laguna Beach Moro Ridge vlak voor Los Angeles en maak een wandeling met een prachtig uitzicht op de kust. U kunt hier ook tijd vrijmaken voor een picknick op een van picknickplaatsen. Op een heldere dag kunt Catalina Island zien liggen. Leuke bijkomstigheid is dat dit gebied de thuisbasis is van tal van schattige konijntjes!

Los Angeles laten voor deze roadtrip even links liggen (Eh, in dit geval rechts) en rijden door naar de Santa Monica Pier, wat ooit het officiële einde van Route 66 moest worden, om daar uw dag af te sluiten. Maak een rondje in de historische carrousel, geniet aan de soda fontein, bezoek het aquarium of ga gewoon lekker genieten aan het strand. Je kan daar uren vullen met “mensen kijken”. Dit is waarschijnlijk de meest iconische en de historische pier langs de kust!

Santa Monica

Geniet van het strand

Leuke stop aan Highway one is Point Dume State Beach (Malibu). Hier kunt u dolfijnen spotten, kleine pools verkennen of zwemmen in het relatief rustige water.  De volgende plaats die u zult bereiken is Oxnard. Hier vindt je de haven van Channel Islands Beach. Er is een jachthaven met winkels, toeristische attracties en ton meer. Een wandeling langs de kust, een kajak huren zijn enkele mogelijkheden. Maar het liefst boekt u een tour het ontzagwekkende Channel Islands National Park.

Santa Barbara Auto Camp

Na een dagje strand kan je ervoor kiezen om te overnachten in het coolste “hotel” van Santa Barbara! Het Santa Barbara Auto Camp! Een camping vol met Luxury Airstreams. Deze old-school Airstreams zijn kunstzinnig ingericht: met een complete keuken, een complete badkamer en bedden. Je gaat ze geweldig vinden. U vindt het Santa Barbara Auto Camp aan 2717 De La Vina Street.

Amerika Reizen

Na een nachtje te hebben geslapen in een prachtige airstream begeeft u zich Pismo Beach Monarch Butterfly Grove. Als u tussen november en februari reist dan valt u met uw neus in de boter! Majestueuze Monarch vlinders komen in groten getale naar Pismo Beach Monarch Butterfly Grove om te overwinteren. Er is geen duidelijke verklaring waarom deze prachtige vlinders elk jaar weer terugkeren naar deze locatie.

Hearst Castle

Halverwege tussen San Francisco en Los Angeles, nabij San Simeon vindt u, op ongeveer vier uur rijden van beiden steden, Hearst Castle. Het landhuis op een heuvel, wat tussen 1919 en 1947, naar ontwerp van Julia Morgan werd gebouwd. Het kasteel beschikt over een veranda en zwembaden die je vanaf de heuveltop een panoramisch uitzicht geven over de Grote Oceaan. Het Neptunes-zwembad (buitenbad) heeft niet alleen een prachtig uitzicht, het is ook nog eens omgeven door Oud-Griekse beelden en de gevel van een voormalige Romeinse tempel die daarvoor uit Europa is overgebracht.

Aan het eind van de dag, of eigenlijk al het begin van de volgende dag, is het ontspannen geblazen! Dit kunt u het beste doen bij Esalen Hot Springs. Even de ‘stekker er uit’. Warmwaterbronnen met een prachtig uitzicht. De springs zijn beperkt open voor het publiek, alleen 01:00-03:00. Ja ’s nachts, dat leest u goed. Reserveer online en maak tijd vrij om te genieten in het mineraalrijke water met een prachtig uitzicht op de nachtelijke hemel!

Monterey

McWay Falls

McWay Falls is een 24-meter hoge waterval die het hele jaar door stroomt en ligt in Julia Pfeiffer Burns State Park. Het is een van de meest beroemde uitzichten van de Big Sur aan Highway one. De bron van de waterval is McWay Creek en is een van de weinige watervallen die direct uitmondt in de oceaan. Oorspronkelijk landde de waterval direct in de oceaan, maar na een brand in 1983 en aardverschuivingen in 1985, is de topografie van McWay Cove veranderd en bevindt de waterval zich op een ontoegankelijk strand, maar vanaf het juiste uitkijkpunt is het een geweldig geniet moment!

Pacific Coast Highway one - Deze route moet je gereden hebben! - McWay Falls - Big Sur Californië

17-mile drive

17-Mile Drive is een schitterende weg (scenic drive) door Pacific Grove en Pebble Beach op het schiereiland Monterey in Californië. Een groot gedeelte omhelst de Pacifische kust en passeert de beroemde golfbanen en herenhuizen in dit gebied. Uiteraard staat de Lone Cypress tree op u te wachten voor een foto!

Cannery Row

Cannery Row, nabij Monterey, is een straat aan het water wat ooit de thuisbasis was van tal van conservenfabrieken die sardientjes verwerkte.  Hedendaags is het een toeristische attractie, met veel winkels om in te snuffelen, restaurants en bars.

Vanaf Cannery Row is het nog zo’n twee en halfuur langs de kustlijn rijden naar San Francisco (200km). Halverwege kunt u nog even stoppen bij Swanton Berry Farm en genieten van vers geteelde producten, rechtstreeks van de boerderij! Swanton Berry Farm is een lokale kleine boerderij staan waar ze jam, gelei, fruit, gebak en veel meer verkopen.

Aangekomen in het mooie San Francisco heeft u meer dan 1000 kilometer opgeteld bij de kilometerstand van uw huurauto. Geniet van deze mooie stad met de wereldberoemde Golden Gate Bridge, Lombart Street of misschien zit een bezoekje aan het voormalige gevangeniseiland Alcatraz er wel in. Uiteraard wilt u meer zien dan de Pacific Coast Highway en de Big Sur en genieten van al het moois wat het Zuid Westen van Amerika nog meer te bieden heeft. Op de site van USA4ALL vindt u een uitgebreide voorbeeldroute door het Zuid Westen om uw Amerika reis nog geweldiger te maken dan dat die al is!

Alcatraz

 Highway one Pacific Coast – Deze route moet je gereden hebben!

Leestijd: 7 min