DAG 1: Van Brussel naar San Francisco (donderdag 3/09)

De Boeing 757 van American Airlines die ons naar San Francisco gaat vliegen, zou normaal om 10:45 u opstijgen vanop de luchthaven in Brussel. Als we om 8:30 u in de vertrekhal aankomen, heeft de vlucht echter al een vertraging van 1 uur. Die vertraging loopt al snel op van 1 naar 2 en uiteindelijk naar meer dan 3 uren. We maken een tussenlanding in Philadelphia maar aangezien we daar maar 2 uren overstaptijd hebben is de kans groot dat we onze aansluitende vlucht zullen missen.

En ja hoor, na de verplichte controles in Philadelphia, die trouwens zeer snel verlopen, vernemen we dat onze vlucht vertrokken is. De boardingtickets voor een volgende vlucht die binnen 2 uren vertrekt, liggen echter al klaar. Net voldoende tijd om nog snel iets te eten.

Uiteindelijk landen we enkele uren later dan voorzien in San Francisco. Met de taxi zijn we voor 45 $ op 20 minuten voor ons hotel vlak bij Union Square. Onze eerste nacht op Amerikaans grondgebied brengen we door in Kensington Park Hotel. Het inchecken verloopt vlot en vriendelijk en de kamer is perfect. Onze vakantie is begonnen

Notities:

– Hotel: Kensington Park Hotel, 450 Post Street, San Francisco, CA 94102.

DAG 2: San Francisco (vrijdag 4/09)

In het Kensington Park Hotel kan men niet ontbijten. Op ‘Tripadvisor’ krijgt La Taza, vlakbij de Kensington, een hoge score dus gaan we daar ontbijten. Ondanks die hoge score gaan ze ons hier toch morgen niet meer terugzien. Tijdens een vorig bezoek aan San Francisco deden we een citytour waarbij we bijna gans de stad bezochten. Ditmaal willen we echter alles meer in detail bekijken en daarom hebben we op voorhand 2 parcours uitgestippeld. Vandaag doen we al wandelend het deel ten oosten van Hyde Street en morgen doen we de westelijke helft per fiets. Het kantoor van fietsverhuur Blazing Saddles ligt in Mason Street op amper 5 minuten wandelen van ons hotel en dus gaan we daar eerst een reservatie maken voor morgen. Daarna stappen we richting 900 Market Street waar we een bezoek brengen aan het zeer interessante Visitor Center. Beladen met informatie trekken we op pad. San Francisco is een prachtige wandelstad en de verschillende bezienswaardigheden volgen elkaar in snel tempo op. Vanaf ’s morgens vroeg staat de zon hoog aan de staalblauwe hemel maar gelukkig zijn de Starbucks’ en de Peet’s Coffée’s overvloedig aanwezig.

Via Union Square en de Crocker Galleria belanden we in China Town om daarna via de Transamerica Pyramid en het Embarcadero Center aan de Ferry Building uit te komen. Vanaf de Ferry Plaza heb je een schitterend zicht op de San Francisco Bay en de Oakland Bay Bridge.

We vervolgen onze weg via The Embarcadero tot aan Greenwich Street en vatten de klim naar de Coït Tower aan. De klim via de Greenwich Steps bestaat uit meer dan 400 treden en baant zich een weg door het groen van de achtertuintjes van de tegen de heuvel leunende woningen. De inspanning wordt echter beloond met schitterende vergezichten op de San Francisco Bay. De Coït Tower beklimmen we niet, de wachtrij van meer dan een half uur is ons iets te lang.

We wandelen verder langs Washington Square en de Saints Peter and Paul Church waar de trouwfoto’s van Marilyn Monroe met Joe DiMaggio zijn gemaakt en die tevens als décor diende voor de films Dirty Harry en Sister Act 2. De erg drukke Lombard Street is onze laatste stopplaats. We hebben ondertussen meer dan 8 km afgelegd en daarom gaan we de terugweg met de Cable Car doen. Op de vertrekplaats van de Powell-Hyde Line is het echter ontzettend druk en de aanblik van een overvolle tram doet ons beslissen om de terugweg ook al wandelend te doen. Dit brengt ons eindtotaal voor vandaag op 12 km. Niet slecht voor onze 1ste dag.

Zo’n inspanning maakt je natuurlijk erg hongerig en dan is The Cheescake Factory op de dakverdieping van Macy’s met zicht op Union Square daarvoor de ideale locatie.

Notities:
– Hotel: Kensington Park Hotel, 450 Post Street, San Francisco, CA 94102.

DAG 3: San Francisco (zaterdag 5/09)

Vanmorgen ontbijten we in de ‘Brasserie’ op de hoek van Mason en Geary, en dat is stukken beter. Om 9:30 AM staan onze fietsen klaar en binnen de kortste keren fietsen we op Market Street tussen het drukke verkeer richting Golden Gate Park. De eerste kilometers is het opletten geblazen maar als we Market Street ter hoogte van de Safeway aan Duboce Avenue verlaten, is er een verkeersvrij fietspad en dat maakt het fietsen vanzelfsprekend veel aangenamer.

Onze eerste bestemming zijn de Painted Ladies op Alamo Square. We hebben ze vorige keer tijdens de citytour vanuit de bus gezien maar dit is natuurlijk een stuk beter.

Als we door The Panhandle fietsen, wordt de drukte op het fietspad alsmaar groter. Het is zaterdagochtend en dat merk je aan het grote aantal joggers en wandelaars die hun lange Labor Day weekend op een gezonde manier willen starten.

In het Golden Gate Park maken we een korte stop aan het  fotogenieke Conservatory of Flowers, we bezoeken de museumshop in het prachtige De Young Museum, ruiken aan de rozen in de Japanese Tea Garden om zo via de Dutch Windmill de Pacific Ocean te bereiken. We nemen dezelfde weg terug en stoppen in het restaurant van het De Young Museum om even uit te blazen en een hapje te eten en dat is een aanrader want het is er lekker, snel en gezellig.

Californië 2015Dan trekken we via het Presidio (morgen meer daarover) naar het hoofddoel van onze fietstrip: de Golden Gate Bridge. Dit machtige bouwwerk, gebouwd tussen 1933 en 1937, overspant  het verbindingskanaal tussen de San Francisco Bay en de Pacific Ocean. Bij ons vorige bezoek hebben we ze reeds bewandeld en dat was behoorlijk indrukwekkend, maar dit overtreft alles. De fietsroute leid je onder de brug door en bied je een imposante blik op de gigantische brugconstructie. Wij zijn blijkbaar niet de enigen die beslisten om vandaag over de Golden Gate te fietsen want op de oprit naar het fietspad over de brug wordt het aanschuiven. De tocht van bijna 3 km over het 67 meter boven het water hangende brugdek, wordt een onvergetelijke ervaring die nog wordt versterkt door het fantastische uitzicht op de skyline van San Francisco. De fietsbrochure vermeldt dat het vanaf nu steeds ‘downhill’ gaat tot Sausolito, maar dan hebben ze blijkbaar toch de stevige klim over het hoofd gezien die meer dan de helft van de fietsers, waaronder ook wij, met de fiets aan de hand doet verder stappen. In het haventje van Sausolito is het ontzettend druk en er staan honderden wachtenden voor de volgende overzetboot. Na een uur wachten en 2 vertrekkende overvolle boten, kunnen we uiteindelijk inschepen voor onze terugreis naar San Francisco. De boottocht biedt ons een schitterend zicht op de Golden Gate Bridge en voert ons rakelings langs het eiland Alcatraz. We meren aan op Pier 35 aan de Ferry Building en vatten de laatste miles van onze prachtige fietstocht aan. Die verlopen jammer genoeg niet vlekkeloos want op het ontzettend drukke Market Street raakt Jeannine de behoorlijk hoge boordstenen en komt ten val. Gelukkig komt er geen bloed aan te pas maar we nemen geen risico meer en gaan met de fiets aan de hand verder.

Ondanks haar pijnlijke gewrichten, stappen we ’s avonds toch nog even naar The Starlight Room op de 21ste verdieping van het Sir Francis Drake Hotel. Daar genieten we van een lekkere cocktail en het uitzicht op een feeëriek San Francisco ‘by night’.

Notities:
– Huur fietsen: 32$ per dag per fiets (+ 250 $ waarborg per fiets), overzetboot 12 $ pp.
– Hotel: Kensington Park Hotel, 450 Post Street, San Francisco, CA 94102.

DAG 4: Van San Francisco naar Sonoma (zondag 6/09)

Vandaag verlaten we San Francisco en dus moeten we eerst onze huurwagen oppikken. Aangezien je in San Francisco zeker geen auto nodig hebt, bespaarden we ons zo 2 dagen huur en parking. Het kantoor van Alamo ligt in Bush Street, op amper 5 minuten wandelen van ons hotel. Als we er om 9:30 AM aankomen is het er behoorlijk druk waardoor we meer dan een uur dienen te wachten alvorens we onze Toyota Corolla overhandigd krijgen.

Na het oppikken van onze bagage zetten we koers richting Presidio want daar is het museum van de Walt Disney Family gevestigd en als grote Disney fan mag je dit natuurlijk niet missen. Zondagmorgen, schitterend weer en Labor Day weekend, de ideale omstandigheden voor de ‘locals’ om uitgebreid te picknicken op de gazons in het prachtige Presidio. Daardoor neemt de zoektocht naar een parkeerplaats veel meer tijd in dan verwacht.

Het Walt Disney Museum is ondergebracht in een voormalig gebouw van het leger want het Presidio is een vroegere militaire basis. Vanaf het moment dat je in de inkomhal arriveert, merk je dat dit een unieke ervaring gaat worden. Werkelijk alles vanaf Walt Disney’s geboorte tot aan zijn overlijden, passeert de revue. Elke periode van zijn leven wordt aan de hand van voorwerpen, film en tekst volledig ontrafeld. Grandioos en echt niet te missen, zelfs voor niet Disney fans!

Het aanbod is zo imposant dat we de tijd volledig uit het oog verliezen waardoor we ons geplande bezoek aan Muir Woods op weg naar Sonoma moeten overslaan. We arriveren rond 7:00 PM in het Best Western Sonoma hotel waar de juffrouw aan de incheckbalie ons de tip meegeeft om in The Red Grape te gaan dineren. Goede tip, want de vriendelijke bediening, de fraaie binnentuin en de overheerlijke pasta vormen een waardige afsluiter van een erg fijne dag.

Notities:
– Inkomticket Walt Disney Museum: 12 $ pp
– Afgelegde afstand: 55 Miles (88 km)
– Hotel: Best Western Sonoma Valley Inn & Krug Event Center, 550 2nd St W, Sonoma, CA 95476.

DAG 5: Sonoma- en Napa Valley (maandag 7/09)

Vandaag staat een rondrit door de Sonoma- en de Napa Valley op het programma. Onze eerste stop is Napa maar eerst voorzien we ons onderweg van een behoorlijke portie vers fruit aan een kraampje van een plaatselijke fruitteler. Napa ligt er in de voormiddag onverwacht rustig bij. Het is een gezellig stadje met enkele leuke winkelstraatjes en een mooie promenade langs de Napa River.

Na een bezoekje aan het uiterst charmante Visitor Center en een erg lekkere koffie, zoeken we de Silverado Trail op. Langs deze Scenic Route liggen heel wat belangrijke ‘Wineries’. Onze eerste halte is de Silverado Vineyard. Deze wijnmakerij is eigendom van de Disney familie en de poster van Ratatouille in de inkom is daar een duidelijk bewijs van. Wij zijn geen wijnkenners en vertellen de mevrouw aan het onthaal dat onze interesse voor Disney groter is dan deze voor de wijn. Toch nodigt ze ons uit op het proeversterras en biedt ze ons een glaasje van een van hun rode topwijnen aan. En je moet absoluut geen kenner zijn om iets lekker te vinden want dit glaasje Cabernet Sauvignon smaakt overheerlijk. De schitterende locatie zal daar misschien ook wel voor iets tussen zitten.

Op naar de Spring Mountain Vineyards. De statige Victoriaanse woning Villa Miravalle diende als décor voor de populaire jaren ’80 serie ‘Falcon Crest’.  Helaas zijn de poorten dicht en als we aanbellen, vernemen we dat het domein ter gelegenheid van het Labor Day weekend gesloten is omwille van een privéfeest. Jammer, maar de weg ernaartoe was mooi, dus dat hebben we toch gehad.

Zoals reeds gezegd, zijn we geen wijnkenners. We moeten echter wel bekennen dat we destijds bij onze eerste trip naar Californië, kennis hebben gemaakt met ‘White Zinfandel’. Voor echte kenners blijkbaar een minderwaardige wijn, voor ons een ontzettend frisse, aangename drank. ‘White Zinfandel’ werd gecreëerd door Sutter Home Winery en zij staan dan ook als volgende halte op ons programma.

Op onze terugweg doen we St Helena aan, een heel gezellig stadje met erg leuke winkeltjes. Terug in Sonoma maken we een wandeling rond het zeer aantrekkelijke Central Plaza en sluiten onze dag andermaal af in The Red Grape.

Notities:
– Afgelegde afstand: 69 Miles (110 km)
– Hotel: Best Western Sonoma Valley Inn & Krug Event Center, 550 2nd St W, Sonoma, CA 95476.

DAG 6: Van Sonoma naar South Lake Tahoe (dinsdag 8/09)

We verlaten Sonoma en laten de glooiende hellingen vol met blauwe en witte druiven achter ons. Op naar Sacramento, sinds 1854 de hoofdstad van de staat California. We starten ons bezoek in Old Sacramento waar de tijd plots 150 jaar wordt teruggedraaid. De charmante gevels, de houten stoepen en de geur van paarden brengen je onmiddellijk in de sfeer van de Pony Express. Van begin 1860 tot eind 1861 werden brieven en kleine pakketjes over een afstand van meer dan 3.000 km per paard vervoerd tussen Missouri en Sacramento. In Old Sacramento staat er een standbeeld ter nagedachtenis aan deze nog steeds tot de verbeelding sprekende onderneming.

Van Old Sacramento is het een klein half uurtje stappen naar het State Capitol, de zetel van de wetgevende en uitvoerende macht van de staat California. Ook de gouverneur heeft er zijn kantoor. De toegang is gratis en na een grondige controle sta je onder de koepel van het indrukwekkendste gebouw van Sacramento. Je kan er hier gerust een uurtje voor uittrekken want het aanbod is erg interessant. Er is vandaag net een debat in de senaat gaande en dat mogen we bijwonen op voorwaarde dat we zeker geen foto’s nemen. Op de terugweg naar de parking passeren we toch nog even langs de winkeltjes van Old Sacramento.

Onze eindbestemming vandaag is South Lake Tahoe waar we onze intrek nemen in het Beach Retreat & Lodge at Tahoe. De locatie van dit hotel is gewoon schitterend. Het ligt aan de rand van Lake Tahoe en beschikt over een eigen pier met visrestaurant. Vanop de pier kan je de casino’s zien die net over de grens met Californië in de staat Nevada liggen. Aan het meer is het erg rustig en we genieten van een ontspannende strandwandeling. Maar… van wandelen krijg je honger en dat gaan we aanpakken in restaurant The Boathouse op de pier. Het ziet er allemaal schitterend uit maar helaas is de kwaliteit minder dan verwacht. Als compensatie krijgen we echter wel een schitterende zonsondergang voorgeschoteld.

Notities:
– Afgelegde afstand: 170 miles (272 km)
– Hotel: Beach Retreat & Lodge at Tahoe, 3411 Lake Tahoe Blvd, South Lake Tahoe, CA 96150.

Sacramento

DAG 7: Lake Tahoe (woensdag 9/09)

Uit onze vorige reisverhalen blijkt dat we een zwak hebben voor filmlocaties. Vandaag gaan we dan ook op zoek naar de locatie van de bootscéne uit The Bodyguard. Die opnames zijn gemaakt aan het Fallen Leaf Lake en als we die richting inslaan is het overduidelijk waarom Frank Farmer (Kevin Costner) zijn protegée Rachel Manon (Whitney Houston) in de film meeneemt naar zijn vaders huis. De prachtige natuur en de indrukwekkende stilte, mijlen ver van de bewoonde wereld, vormen het ideale décor om tot rust te komen maar helaas is de woning onbereikbaar.

We rijden verder tot aan Fallen Leaf Marina and Store gelegen op het meest zuidelijke punt van het meer. En jawel… vanaf hier is de pier van de bootscéne in de verte zichtbaar. Het is hier ongelooflijk mooi en rustig en we genieten op het terras van de store van een overheerlijke sandwich. En we krijgen nog een toemaatje geserveerd want de uitbaatster weet ons te vertellen dat op deze locatie een scéne uit de film City Of Angels met Nicolas Cage en Meg Ryan werd gedraaid.

Op nu naar Emerald Bay State Park. Als je rond Lake Tahoe maar één plaats kan aandoen, moet het beslist Emerald Bay zijn. Het park is toegankelijk via de spectaculaire Highway 89 en vanop een hoogte van 200 m kijk je neer op het diepblauwe Lake Tahoe omzoomd met rotsen overgaand in steile hellingen vol met miljoenen sparren en loofbomen. Dit is ontzagwekkend!

Op de terugweg doen we ook nog het Eagle Falls Trailhead aan. Daar maken we een stevige klim met als beloning een schitterend uitzicht op de bergen rond Lake Tahoe. Terug in ons hotel rest er nog wat tijd voor een strandwandeling en een bezoekje aan de pier maar eten doen we daar niet meer.

Notities:
– Afgelegde afstand: 63 Miles (101 km)
– Hotel: Beach Retreat & Lodge at Tahoe, 3411 Lake Tahoe Blvd, South Lake Tahoe, CA 96150.

Lake-Tahoe

DAG 8: Van South Lake Tahoe naar Oakhurst (donderdag 10/09)

De route van vandaag gaat ons dwars door het Yosemite National Park leiden. Bij een eerder bezoek hebben we deze route van Oakhurst richting Lee Vining gemaakt en vandaag doen we dit in tegengestelde richting. Eerst brengen we echter nog een kort bezoek aan Mono Lake. Het uitzicht vanaf de US 395 biedt een goed beeld van de uitgestrektheid van dit kalk- en zoutrijke meer dat vroeger echter nog veel groter was. Het watervolume is bijna met de helft verminderd omdat de stad Los Angeles water aftapt van de rivier die het Mono Lake voedt.

Het weerbericht voorspelde voor vandaag andermaal een zonnige dag met open blauwe lucht en toch hangen de bergtoppen van Yosemite in een grijze waas. Aan de parktoegang (10 $ per voertuig) krijgen we te horen dat er een aantal wandelwegen afgesloten zijn door brandgevaar omwille van de aanhoudende droogte. Als we voorbij Olmsted Point rijden, zien we plots een blushelikopter in de lucht hangen en de aanwezigheid van brandweerwagens wordt steeds groter. De brandgeur is nu ook duidelijk aanwezig en als we uiteindelijk Tunnel View bereiken zijn Half Dome en El Capitan in rooksluiers verhuld wat het uitzicht natuurlijk niet ten goede komt. Gelukkig hebben we dit vorige keer wel onder een stralende zon gezien. We overnachten in de Best Western Yosemite, en daar is alles exact hetzelfde als 10 jaar geleden toen we ook op deze locatie overnachtten. Het aangrenzende restaurant is ook niets veranderd maar draagt ondertussen wel een andere naam. De gerechten zijn wel nog even lekker.

Notities:
– Afgelegde afstand: 246 Miles (394 km)
– Hotel: Best Western Plus Yosemite Gateway Inn, 40530 Hihgway 41, Oakhurst, CA 93644.

DAG 9: Van Oakhurst naar Monterey (vrijdag 11/09)

Als we ’s morgens opstaan, hangt er een gigantische lichtbruine rookwolk in de lucht die de grote goudgele zon degradeert tot een kleine oranjebruin bolletje dat moeite heeft om de rookwolken te doorbreken. We verblijven maar één nacht in Oakhurst en als we na het ontbijt gaan afrekenen, krijgen we te horen dat de rookwolken niet afkomstig zijn vanuit Yosemite maar vanuit Kings Canyon waar een gigantische bosbrand woed. En laat dat nu net onze bestemming voor vandaag zijn. We haasten ons terug naar onze kamer waar er op TV voortdurend waarschuwing verschijnen om de streek van Fresno te vermijden omwille van de hevige rookontwikkeling en de slechte luchtkwaliteit. De toegang naar Kings Canyon en de US189 richting Sequoia National Park zijn afgesloten. Aangezien dit ons traject voor vandaag en morgen is gaan we naar het nabijgelegen Yosemite Visitor Center voor meer informatie. Ook daar krijgen we te horen dat we die streek absoluut moeten vermijden.

Het is ondertussen 9:00 AM (18:00 u in België) als we ons reisbureau bellen met de vraag om de geplande overnachting in Three Rivers te annuleren en een nacht vroeger bij te boeken in onze volgende bestemming in Monterey. Een kwartiertje later krijgen we een telefoontje dat alles geregeld is en dat we naar Monterey kunnen vertrekken. Reisbureau Meyers in Hasselt heeft andermaal bewezen dat ze ons vertrouwen waard zijn.

Op naar Monterey waar we logeren in het Pacific Hotel. Deze reisweg was niet voorzien maar we weten wel dat de route ons door het hartje van Californië voert dat vooral bekend is omwille van de groenten-, fruit- en notenteelt. En inderdaad, gigantische percelen met allerlei groenten en mijlenlange stroken bomen vol pistachenoten, mooi maar eentonig. We zijn dan ook blij als Monterey in zicht komt.

Normaal verblijven we hier 2 nachten maar door de gebeurtenissen van vanmorgen, zullen er dat 3 worden. De teleurstelling omwille van het missen van Sequoia National Park is al minder als we de voor ons bestemde kamer betreden. Van kamer is hier eigenlijk geen sprake, het is gewoon een erg luxueuze suite met alles erop en eraan, open haard inclusief. We zijn geen van beiden kwaad dat we hier nu een nacht langer moeten verblijven.

Net dit weekend is er in Monterey het Festa Italia. We vernemen dat dit feest een jaarlijkse hulde is aan de Italiaanse voorouders die in de jaren ’30 naar Monterey gekomen zijn om in de sardienenindustrie te werken. Veel inwoners van Monterey zijn afstammelingen van die Italianen en dat verklaart natuurlijk ook de aanwezigheid van dat grote aantal Italiaanse restaurants. We pikken er Café Trieste uit en dat is absoluut geen slechte keuze.

Eigenlijk was vandaag een dag om vlug te vergeten. Gelukkig is er de erg gezellige Italiaanse jaarmarkt op Portola Plaza. De ontspannen sfeer en de aangename temperatuur zorgen ervoor dat we de dag toch tevreden kunnen afsluiten.

Notities:
– Afgelegde afstand: 169 Miles (270 km)
– Hotel: Hotel Pacific, 300 Pacific St, Monterey, CA 93940.

DAG 10: Monterey (zaterdag 12/09)

Als we ’s morgens de gordijnen openen, missen we onmiddellijk onze gouden bol. Er hangt een grauwe mistsluier over Monterey en het is redelijk fris. Na een kort bezoek aan het Visitor Center en het Pacific House Museum gaan we ’s werelds mooiste aquarium bezoeken en dit is, gezien de huidige weersomstandigheden, een ideale bestemming. Het Monterey Bay Aquarium ligt aan Cannery Row en dat is ongeveer een half uurtje stappen vanuit ons hotel. Het mistige weer zal wel mede verantwoordelijk zijn voor de behoorlijk lange wachtrij. Dat mistige weer doet ons weer terugdenken aan de rookwolken van gistermorgen maar die teleurstelling wordt andermaal vergoed. Want als we aanschuiven om het Aquarium te bezoeken, stapt een koppel op ons af met de vraag of we inkomtickets willen. Ze verduidelijken onmiddellijk dat zij jaarpashouders zijn en dat ze regelmatig tickets krijgen om gasten mee te nemen. Vandaag waren ze er maar alleen en dus hebben ze een koppel uitgekozen om die tickets aan te bieden en toevallig zijn wij dat. Als je dan weet dat een inkomticket 39,95 $ per persoon kost en dat je dan ook nog via de VIP ingang binnen mag is de teleurstelling van gisteren zo goed als helemaal verdwenen. Het aquarium is een absolute must. De locatie is een oude sardine cannery (inblikken van sardines) en de aquaria zijn zo mooi en zo groot dat je het moet gezien hebben om het te geloven. Het kelp aquarium heeft een hoogte van 9 meter en als extraatje daalt er dagelijks een duiker af om de vissen te voederen. De aquaria met diverse kwallensoorten zijn subliem maar dé blikvanger is toch het immense aquarium met een school van duizenden sardienen.

We blijven tot sluitingstijd (5:00 PM) in het aquarium en wandelen terug naar het centrum van Monterey waar we weeral op het Festa Italia belanden. Daar speelt een band die op het eerste zicht (of beter gehoor) een coverband van de Beach Boys lijkt. De kwaliteit is echter zo ongelooflijk goed dat

we het ganse optreden bijwonen. Na het optreden is er een CD verkoop en dat zou toch wel een aangename herinnering zijn. De bandleden zijn zelfs bereid om de CD te signeren en zo komen we aan de praat. We vertellen hun dat ze vooral in de hoge noten de perfecte Beach Boys sound hebben. Blijkt dat een van de zangers de originele hoge stem van de Beach Boys is die in zijn nadagen toert met Papa Doo Run Run (de ietwat bizarre naam van deze coverband). Daarenboven weten ze ons ook nog aangenaam te verassen met het feit dat zij 15 jaar lang de huisband van Disneyland Anaheim zijn geweest. Aan het gespreksonderwerp hoef je nu niet meer te twijfelen.

Notities:
– Hotel: Hotel Pacific, 300 Pacific St, Monterey, CA 93940.

DAG 11: Monterey (zondag 13/09)

Het mistige weer van gisteren is verdrongen door een stralende zon die, samen met het fleurige Festa Italia, verantwoordelijk is voor de nodige ambiance want reeds in de vroege voormiddag heerst er een gezellige drukte in Monterey. We bezoeken het kleurrijke Fisherman’s Warf en wandelen verder richting Cannery Row dat op een zonnige zondagmiddag behoorlijk wat toeristen naar zijn talrijke winkeltjes en restaurants lokt. Via het Monterey Bay Coastal Trail bereiken we na ongeveer een half uurtje stappen het romantische Lovers Point Park dat vooral bekend is omwille van zijn schitterende zonsondergangen. Als je dat ganse traject te voet heen en terug aflegt, ondertussen wat winkeltjes bezoekt, een restaurantje aandoet en in Ghiraldelli’s een deugddoende hot chocolate met alles erop en eraan gaat drinken, dan is je dag goed gevuld. ’s Avonds dineren we in een klein maar erg gezellig visrestaurant op Fisherman’s Warf.

Notities:
– Hotel: Hotel Pacific, 300 Pacific St, Monterey, CA 93940.

DAG 12: Van Monterey naar San Simeon (maandag 14/09)

Jammer genoeg moeten we vanmorgen ons schitterend verblijf verlaten. Het is weeral mistig en er waait een frisse zeebries. Onze eindbestemming vandaag is San Simeon maar we maken eerst een kleine omweg via Pacific Grove om daar de Monarch Grove Sanctuary te bezoeken. Dit is namelijk de locatie waar jaarlijks duizenden Monarch vlinders komen overwinteren. Het is nog te vroeg om vlinders te zien (die komen pas eind oktober) maar we willen gewoon eens op die plaats geweest zijn. In natuurdocumentaires lijkt dit een afgelegen bos maar in werkelijkheid is het gewoon een klein parkje in het midden tussen woonhuizen. Verwonderlijk maar toch blij het gezien te hebben.
En nu op weg naar onze eerste echte stop voor vandaag: Carmel.  Op een maandagmorgen door Carmel wandelen is erg rustig. Alle winkeltjes en alle kunstgalerijen zijn open en daardoor kan je ongestoord overal even binnenkijken en genieten van het erg gevarieerde aanbod. We bezoeken onder ander de Thomas Kinkade Studio want hij is verantwoordelijk voor de prachtige kunstwerken van het versierde Cinderella Castle ter gelegenheid van de 50ste en 60ste verjaardag van Disneyland in Anaheim. Het zijn echter vooral de verscholen binnenpleintjes met de mogelijkheid om in alle rust en stilte te genieten van een lekkere koffie, die Carmel zo gezellig maken.

Als de zon doorbreekt zijn we echter niet meer te houden want vandaag staat ook Big Sur op het programma. Volgens de reisgidsen is Highway 1 langs de ruige Californische kust aan de Pacific Ocean één van de mooiste routes van West Amerika.

Al heel snel merken we dat dit zeker niet overdreven is. Het is werkelijk wondermooi als de metershoge golven uiteenspatten op de ruige rotsen om ze dan met een witte schuim te omhullen. We krijgen er niet genoeg van. Helaas moeten we verder want onze volgende halte wacht. We parkeren de auto op de uitkijkplaats vóór de Bixby Bridge. Vanaf daar vertrekt er een wandelpadje over de rotsen naar de brug, wel even opletten maar de prachtige fotolocatie is zeker de klim waard. We doen onderweg nog verschillende uitkijkpunten aan en als we aan het Julia Pfeiffer Burns State Park aankomen is de zon al achter de bergtoppen verdwenen. Een korte wandeling van een kwartiertje, hoog tegen de rotswand, eindigt ter hoogte van een waterval en bied een unieke kijk op een kleine maar o zo mooie baai.

Net voor we San Simeon bereiken maken we nog een laatste stop langs de Cabrillo Highway ter hoogte van Piedras Blancas waar we zeeleeuwen zien kibbelen om de beste slaapplaatsen op het strand. Als we de Best Western Cavalier bereiken zijn we net op tijd om vanaf het achterliggende strand van een buitengewoon mooie zonsondergang te genieten. Een romantisch einde van een bruisende dag.

Notities:
– Afgelegde afstand: 138 Miles (221 km)
– Hotel: Best Western Plus Cavalier Oceanfront Resort, 9415 Hearst Dr, San Simeon, CA 93452.

DAG 13: dinsdag 15 september 2015

We hebben San Simeon als overnachtingsplaats gekozen om ’s morgens snel bij Hearst Castle te zijn. Volgens het internet is het er in de voormiddag redelijk druk (busreizen) en als je dan op voorhand tickets boekt voor de vroege rondleidingen is het nog redelijk rustig. Als we ons aanmelden bij het Visitor Center is het er inderdaad rustig maar, laat het nu net deze morgen ook behoorlijk mistig zijn waardoor we Hearst Castle zelfs niet zien liggen hoog in de heuvels. Een bus brengt ons naar de toegangspoort van het domein en daar worden we ontvangen door de gids die ons geleid bezoek zal commentariëren. We hebben gekozen voor de 1 uur durende ‘Grand Rooms Tour’ waarbij je alle vertrekken krijgt te zien die dienden voor de ontvangst en het vermaak van de gasten. Verwacht van het interieur echter geen historisch correcte aankleding want dit gigantische landhuis, dat gebouwd is tussen 1919 en 1947, werd volgestouwd met de meest uiteenlopende kunstobjecten die de schatrijke William Hearst vooral in Europa kon bemachtigen. Ondanks alles is dit toch behoorlijk indrukwekkend hoor, vooral voor veel Amerikanen die anders een dergelijke verzameling van originele Europese kunstwerken en interieurs misschien nooit te zien hadden gekregen. Tijdens dit bezoek aan de binnenruimten hebben we natuurlijk geen last van de mist maar aansluitend staat een bezoek aan het buitenzwembad en de tuinen op het programma en dan wordt het ons snel duidelijk dat we de grandioze reisgidsfoto’s van witte kunstwerken tegen een azuurblauwe achtergrond deze morgen niet zullen zien.

De bus brengt ons weer terug naar het Visitor Center waar we nog een film tegoed hebben over het leven van William Hearst en de bouw van zijn droompaleis. Schitterend, zowel de filmzaal als de film zelf. Als we de zaal verlaten, breekt de zon door en ligt Hearst Castle te schitteren in de zon op de ‘Enchanted Hill’ (want zo noemde Hearst de locatie). Jammer maar wij moeten verder naar Santa Barbara. De trip verloopt door wegwerkzaamheden nogal traag en omstreeks 6:00 PM rijden we de parking van het Fess Parker Hotel op. Dit hotel met zijn bijgebouwen is schitterend gelegen aan de Pacific Ocean op wandelafstand van de pier en van de stad. Maar dat is voor morgen.

Notities:
– Inkom Hearst Castle: 25 $ pp
– Afgelegde afstand: 152 Miles (243 km)
– Hotel: The Fess Parker, 633 E Cabrillo Blvd, Santa Barbara, CA 93103.

DAG 14: Santa Barbara (woensdag 16/09)

De Fess Parker heeft werkelijk alles om zijn gasten te behagen. We genieten dan ook volop van een uitgebreid ontbijt vooraleer we Santa Barbara te voet gaan verkennen. De wandeling langs de Pacific Ocean onder een gouden zon richting pier is zalig. De pier zelf is ook heel attractief met enkele leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

De afstand tussen de pier en de Old Mission Santa Barbara bedraagt ongeveer 4,5 km en we gaan dit traject vandaag te voet heen en terug afleggen. State Street, de hoofdstraat van Santa Barbara, is een erg gezellige winkelstraat met een zeer gevarieerd aanbod. Als we ongeveer 2/3 van het traject afgelegd hebben, gaat de winkelstraat over in woonstraten. Dit betekent echter niet dat de wandeling minder aantrekkelijk wordt want de woningen zijn stuk voor stuk mooi verzorgd in diverse pasteltinten met heel charmante voortuintjes. De laatste 500 meters zijn een stevige klim maar het is de moeite waard want de Old Mission ligt op een groot plein met een fantastische uitkijk over Santa Barbara tot aan de Pacific Ocean. Het is er aangenaam rustig en we genieten met volle teugen van de kalmte en de omgeving.

Op onze weg naar de Old Mission hebben we in State Street de rechterzijde bewandeld, op onze terugweg nemen we de overzijde zodat we alle winkels van dichtbij gezien hebben. Het is net tijd voor een vieruurtje als we voorbij de Lilac Patisserie wandelen. In de vitrine ligt het prachtigste gebak dat we ooit gezien hebben, dit kunnen we gewoon niet negeren. Het is om duimen en vingers af te likken, zo lekker. We moeten nog redelijk wat stappen dus zullen die extra calorieën straks wel verdwenen zijn. We nemen nog een kijkje in de gezellige Santa Barbara Harbor en genieten van tientallen zeilboten die na een zeilrace terug in de haven aanmeren. We keren terug naar de pier waar we nog tot zonsondergang blijven rondslenteren en we vinden het nu al jammer dat we morgen Santa Barbara moeten verlaten.

Notities:
– Hotel: The Fess Parker, 633 E Cabrillo Blvd, Santa Barbara, CA 93103.

DAG 15: Van Santa Barbara naar Hollywood (donderdag 17/09)

Santa-Barbara

We hebben het echt moeilijk om hier te vertrekken maar Hollywood wacht. Eerst rijden we echter nog langs de Simi Valley waar we de Ronald Reagan Library willen bezoeken. Gisteravond werd door CNN het debat tussen de Republikeinse kandidaten voor het presidentschap van daar live uitgezonden. En dat merken we onmiddellijk bij aankomst, alles staat vol met vrachtwagens en materiaal van CNN. Als we de binnenkoer betreden, zitten we zelfs rechtsreeks in een uitzending. De Library is gelukkig open voor het publiek en ondanks het vroege uur is het er behoorlijk druk. Dat zal natuurlijk ook wel met de aanwezigheid van CNN te maken hebben.

Je moet echt niet in politiek geïnteresseerd zijn om hier een bezoek te brengen. Het aanbod is werkelijk indrukwekkend. Hoofdbrok vormt natuurlijk Reagan’s levensloop die met ontzettend veel materiaal wordt gedocumenteerd. Daarnaast krijg je een exacte kopie van de Oval Room in het ‘Witte Huis’ ten tijde van Reagan’s presidentschap te zien, compleet met origineel meubilair en mag je door de Air Force One wandelen. Verder staat er een origineel stuk van de Berlijnse muur, is er een erg mooie souvenirshop en een lekker restaurant met uitzicht op de Simi Valley. Echt een omweg waard.

Maar nu is het hoog tijd om verder te trekken. Vanavond willen we namelijk naar het El Capitan Theater in Hollywood. Daar worden dagelijks animatiefilms van Disney vertoond en vanavond is het de 1ste voorstelling van een twee maanden durend eerbetoon aan ‘Aladdin’ uit 2002. We hebben reeds op voorhand getracht om tickets aan te kopen maar die zijn enkel beschikbaar aan de kassa op de dag van de voorstelling. En omdat zulke premières vrij snel uitverkocht zijn, moeten we ons haasten.

Als we om 4:00 PM aan de kassa verschijnen, zijn er enkel nog VIP tickets beschikbaar. In de prijs zit echter nog een frisdrank en een zak popcorn dus waarom niet. De voorstelling start om 7:00 PM maar de deuren openen om 6:00 PM. Net tijd genoeg om ons om te kleden en een hapje te eten.

Als we om 6:00 PM arriveren is het er behoorlijk druk. De deuren openen en binnen de kortste keren zit de zaal nokvol. Dit theater een zaal noemen is eigenlijk een belediging want de El Capitan kan beslist concurreren met de mooiste Londense theaters. Vóór de film krijgen we een orgelconcert, een interview met Aladdin’s stemacteur Scott Weinger en een optreden van Brad Kane die de zangstem van Aladdin in de film voor zijn rekening neemt. Het voorprogramma wordt afgesloten met een tombola met schitterende Disneyprijzen. De film hebben we natuurlijk al eerder gezien maar in deze omstandigheden is het absoluut een aparte belevenis.

Notities:
– Inkom El Capitan Theater: 12 $ pp
– Afgelegde afstand: 102 Miles (163 km)
– Hotel: Loews Hollywood Hotel, 1755 Highland Ave, Los Angeles, CA 90028.

DAG 16: Hollywood (vrijdag 18/09)

We hebben voor vanavond al op voorhand de ‘LA City Tour by Night’ geboekt bij Starline Tours (en betaald met Visa). We moeten wel nog op de dag van de uitstap onze deelname bevestigen. In de kleine kiosk van Starline Tours voor het Chinese Theater neemt een jonge man zonder veel woorden onze voucher aan en verdwijnt. Dit neemt verdacht veel tijd in beslag maar uiteindelijk komt hij terug met de melding dat de trip van vanavond afgelast is omwille van een defect aan de tourbus. Iedereen zou reeds verwittigd zijn behalve wij, ook verdacht, maar ja… ze zullen het geld onmiddellijk terug op onze rekening overmaken en mogen vandaag als vergoeding, gratis gebruik maken van hun Hop On, Hop Off bus. Zoals overal, nemen we ook hier eerst een kijkje in het Visitor Center in het Hollywood & Highland winkelcomplex. We stoten toevallig op het hoofdbureau van Starline Tours en we beslissen om toch hier even om meer inlichtingen te vragen. Blijkt dat de tour helemaal niet afgelast is en dat maakt het zaakje helemaal verdacht.

Aangezien we als vergoeding gratis tickets hebben gekregen voor de Hop On, Hop Of, maken we daar dankbaar gebruik van. Het wordt een ontspannende rit met zeer interessante commentaar (via hoofdtelefoon) door de meest bekende wijken van Los Angeles. Zonder af te stappen neemt de volledige rit ongeveer 3 uren in beslag. Wij stappen echter af aan de Walt Disney Concert Hall waardoor we er een half uurtje langer over doen.

Terug in Hollywood hebben we amper tijd om ons wat te verfrissen en een hapje te eten want om 6:00 PM zou onze geplande City Tour By Night moeten vertrekken. Als we een kwartiertje vroeger op de vertrekplaats aankomen, staat de bus al klaar. Aan de medereizigers vragen we of zij een melding hebben gehad over een eventuele annulering, maar zij weten van niets.

De tour zelf valt wat tegen. In tegenstelling tot de informatie op de website is er maar 1 stopplaats en het enige traject dat de moeite waard is om ‘By Night’ te bekijken is Downtown en Sunset Boulevard. De stop van 45 minuten in Farmers Market is wel leuk. Veel winkels, leuke terrasjes maar op vrijdagavond ontzettend druk.

Als we om10:00 PM voor het Chinese Theater afgezet worden, stappen we nog even binnen in het beroemde Hollywood Roosevelt Hotel en bezoeken het Hard Rock Café. Daar wordt onze Visa niet geaccepteerd maar dat kan al eens gebeuren en we geven er verder weinig aandacht aan.

In totaal hebben we vandaag bijna 8 uur in een bus gezeten en dat is blijkbaar vermoeiender dan een ganse dag stappen. Daarenboven is het op Hollywood Boulevard ontzettend druk en dat doet ons rond middernacht beslissen om toch maar de rust van onze zeer comfortabele kamer op te zoeken.

Notities:
– La City Tour by Night bij Starline Tours: 60 $ pp
– Hotel: Loews Hollywood Hotel, 1755 Highland Ave, Los Angeles, CA 90028.

DAG 17: Van Hollywood naar Santa Monica (zaterdag 19/09)

Als we deze morgen rond 10:00 AM uitchecken, krijgen we van de juffrouw aan de balie te horen dat het verschuldigde bedrag niet kan vereffend worden met de Visa betaalkaart. Als we Worldline willen bellen, ontdek ik een gemiste oproep met het bericht dat onze kaart geblokkeerd werd omdat er vrijdagvoormiddag verdachte verrichtingen zijn uitgevoerd (we denken onmiddellijk aan het voorval aan de Starline Tours kiosk gistermorgen).  In België is het ondertussen al 19:00 u en Worldline is opnieuw bereikbaar vanaf maandagmorgen 9:00 u (dat is voor ons zondagnacht 0:00 PM). We gaan het dus ondertussen moeten doen met het nog resterende cash geld.

Vandaag reizen we via de Sunset Boulevard naar Santa Monica. De Sunset Strip is op zaterdagvoormiddag erg rustig wat ons de tijd geeft om een aantal bekende locaties rustig te bekijken. Zo passeren we onder andere Whisky-a-Go-Go, The Viper Room, House of Blues, The Laugh Factory en The Comedy Store. We maken een kleine omweg via Bel Air om het beroemde en beruchte Hotel Bel-Air te bezoeken. De locatie is prachtig maar ze zijn er net de voorbereidingen aan het treffen voor een chique trouwfeest waardoor het er behoorlijk druk is. Via de lobby komen we in de weelderige tropische tuin terecht en krijgen gelukkig toch nog  de beroemde zwanen te zien. We vervolgen onze weg en de volgende halteplaats is het Will Rogers State Park. Will Rogers was een gevierd acteur, reporter en zakenman en zijn ranch en landerijen waaronder een poloveld (waar Walt Disney ging polo spelen), zijn opengesteld voor het publiek. Het domein zelf stelt niet echt veel voor maar de ligging met een wijds uitzicht op LA is prachtig.

Als we in de late namiddag in Santa Monica aankomen is het er erg druk. We verblijven hier in het Loews Santa Monica Beach Hotel. Gigantische lobby, salon en dakterras met zicht op de Santa Monica Pier, prachtige kamers, vriendelijk personeel, kortom … pure klasse. Het inchecken verloopt eventjes moeilijk omdat we geen creditkaart hebben en niet voldoende cash voor een waarborg. Als we echter het probleem met onze creditkaart uitleggen en vertellen dat we net van Loews Hollywood komen, krijgen we zonder verdere vragen onze kamer toegewezen. De prachtige zonsondergang vanop de Santa Monica Pier doet ons de problemen met onze kaart snel vergeten.

Notities:
– Afgelegde afstand: 25 Miles (40 km)
– Hotel: Loews Santa Monica Beach Hotel, 1700 Ocean Ave, Santa Monica, CA 90401.

DAG 18: Santa Monica (zondag 20/09)

Vandaag staat er een fietstocht naar Malibu op het programma. We zouden weer fietsen huren bij Blazzing Saddles, net als in San Francisco maar door het probleem met onze Visa kaart kunnen we de waarborg van 500 $ niet betalen en dus zal het wandelen worden. In Santa Monica is dat natuurlijk geen probleem. Het strand, de pier, Third Street, Palissades Park, en de nodige stops om uitdroging te voorkomen, bezorgen ons een erg relaxte zondag. Om middernacht (ondertussen maandagmorgen 9:00 u in België) bellen we Worldline en daar bevestigen ze ons dat ze onze Visakaart geblokkeerd hebben omwille van verdachte transacties op vrijdagvoormiddag. Gelukkig kunnen we via onze bank de Maestro-kaart laten activeren voor de USA zodat we ze kunnen gebruiken aan geldautomaten om cash af te halen.
Om 1:00 PM is alles geregeld en we gaan met een gerust hart slapen.

Notities:
– Hotel: Loews Santa Monica Beach Hotel, 1700 Ocean Ave, Santa Monica, CA 90401.

DAG 19: Van Santa Monica naar Anaheim (maandag 21/09)

De laatste bestemming van deze reis is Disneyland in Anaheim. Vanuit Santa Monica is dat een half uurtje rijden maar wij gaan er vandaag toch wat langer over doen want we maken een omweg via Corona. Waarom Corona? Wel, omdat daar de fabrieken van de Fender gitaren gevestigd zijn en gitaren zijn bijna even interessant als Disney, dus… De rondleiding start om 11:30 AM en we zijn er al een uurtje vroeger. Voldoende tijd dus om de zeer uitgebreide tentoonstelling te bekijken, maar het meest aantrekkelijke is toch de testruimte waar je al hun elektrische gitaren en versterkers mag uitproberen. Alleen hiervoor zou je de omweg maken. De rondleiding is heel boeiend maar de persoonlijke voorkeuren van de gids waarmee hij elke uitleg afsluit, zijn er teveel aan. Twee jaren geleden hebben we in Memphis de Gibson fabrieken bezocht. De tentoonstellingsruimte en de fabrieken zijn mooier en groter bij Fender maar de gids en wat je in de fabriek te zien krijgt, is beter bij Gibson.

En nu naar Anaheim. Net als Disneyland, mag ik dit jaar 60 kaarsjes uitblazen. We waren in Disneyland voor de 50ste verjaardag en dat was zo goed dat we de 60ste zeker niet wilden missen. Ons hotel, de Best Western Anaheim, ligt vlak tegenover de toegang tot het park en het inleverpunt voor de huurauto bevindt zich op 10 minuten wandelafstand op West Katella Ave. Het inleveren van de huurwagen gaat gelukkig veel sneller dan het oppikken en binnen de kortste keren zitten we in Downtown Disney, op het terras van een schitterende Starbucks, te genieten van een overheerlijk Café Moccha.

Het is ondertussen 5:00 PM, te laat om nog een parkticket te kopen en dus genieten we tot in de late uurtjes van het overweldigende aanbod in Downtown Disney.

Notities:
– Afgelegde afstand: 84 Miles (134 km)
– Hotel: Best Western Plus Anaheim Inn, 1630 S Harbor Blvd, Anaheim, CA 92802.

DAG 20: Disneyland Anaheim (dinsdag 22/09)

Naast het Disneyland Park is er in Disneyland Anaheim ook nog een 2de park: California Adventure. Dit park is een ode aan alles wat de staat California zo aantrekkelijk maakt.  Als het park om stipt 9:00 AM zijn poorten opent, zorgen we eerst voor een ‘FastPass’ voor de allernieuwste en erg populaire attractie Radiator Springs Racers. Met een Fastpass maak je eigenlijk een afspraak later op de dag voor die attractie waardoor je dan lange wachtrijen kan overslaan. Onze afspraak is tussen 11:00 AM en 12:00 AM.

Het is ondertussen 9:30 AM, een stralende zon en een korte wachtrij aan de Grizzly River Run: ideaal moment dus voor een wildwateravontuur. De 15 minuten lange wachtrij aan The Little Mermaid is net voldoende om weer volledig op te drogen. Er heerst een gezellige drukke in dit wondermooie park en de wachttijden lopen nergens hoger op dan 15 minuten. In de spectaculaire attractie Soarin’ Over California vliegen we over de staat die we de voorbije dagen doorkruist hebben, gewoon schitterend. En nu richting Cars Land. De nieuwste aanwinst van het California Adventure Park is fenomenaal en het Route 66 décor met de monumentale canyon rotsen op de achtergrond is levensecht. Een nieuwe attractie is altijd een spannend moment. De aanschuifzone is prachtig aangekleed en binnen de kortste keren stappen we in een teamgenoot van Lightning McQueen voor een Scenic Tour door Amerika’s grandioze canyons. We passeren Radiator Springs en kunnen onderweg nipt enkele aanrijdingen vermijden. Na een ontmoeting met Mater en Doc Hudson, belanden we in Luigi’s Casa Della Tires waar onze auto klaargestoomd wordt voor de ultieme race. De poorten openen en dan is het even wachten op de rivaal. Naast elkaar staan we aan de startlijn te wachten op het verlossende GO! om dan in duizelingwekkende vaart, langs rotsen en ravijnen op de finish af te snellen. Grandioos, hier komen we vandaag zeker nog eens terug. Door de korte wachttijden, kunnen we bijna alle attracties doen en lukt het ons ook om voor een tweede keer van Cars te genieten. Om 8:00 PM gaat het spectaculaire World of Color van start. Ook voor deze show hebben we een FastPass bemachtigd en die geeft recht op een staanplaats op de brug naar Paradise Pier en dit is een van de beste locaties om de show te bekijken. Ondertussen heeft California Adventure zijn poorten gesloten maar Downtown Disney draait op volle toeren en daar zijn er voldoende mogelijkheden om de dag gezellig af te sluiten.

Notities:
– Hotel: Best Western Plus Anaheim Inn, 1630 S Harbor Blvd, Anaheim, CA 92802.

DAG 21: Disneyland Anaheim (woensdag 23/09)

Cars

And now, last but not least: Disneyland Park. Zo mooi als Disneyland Paris ook is en zo groots als het Magic Kingdom in Florida ook is, het Disneyland Park in Anaheim is gewoon het allerbeste.

Gewoon het feit dat dit park de originele creatie van Walt Disney is waarin hij zelf heeft rondgelopen, maakt het zo uniek. De versieringen voor de 60ste verjaardag zijn minder uitbundig dan die voor de 50ste maar de alomtegenwoordige schitterende diamanten creëren toch een unieke sfeer.

Jammer genoeg zijn er voor dit jubileum geen nieuwe attracties geopend en dus heeft dit park, buiten een nieuwe parade, ons niets nieuws te bieden. Echter helemaal niet getreurd want zelfs zonder spectaculaire nieuwigheden zou ik het voor geen geld willen missen. De versieringen voor Halloween zijn echter wel al aangebracht en zo krijgen we toch nog een extraatje mee. De drukte is merkelijk groter dan gisteren zodat de wachttijden al gauw oplopen tot meer dan 30 minuten. Toch nog altijd goed doenbaar. Alle klassiekers passeren de revue met als klap op de vuurpijl Haunted Mansion. Deze attractie is helemaal omgetoverd tot Halloween Town met als thema Tim Burton’s Nightmare Before Christmas. Binnen is er werkelijk niets meer dat nog herinnert dan de originele attractie. Grandioos!

Om 8:00 PM trekt de nieuwe lichtstoet Paint The Night door de straten van Disneyland en dit is eindelijk een waardige opvolger voor de destijds afgevoerde Electrical Parade. Wat een feeëriek spektakel.
Elke Disneyland Park dag wordt traditioneel afgesloten met het vuurwerk. Disneyland Forever een vuurwerk noemen is echter een understatement. Het is een indrukwekkend schouwspel van licht, muziek, vuur en special effects dat in gang wordt gezet door een rond het Cinderella Castle cirkelende Tinkerbell. Dit kan alleen bij Disney.

Het is ondertussen al 11:30 PM maar het is onze laatste avond en lekker aangenaam buiten, redenen genoeg dus om Downtown Disney op te zoeken. Het is al donderdag als we terug in ons hotel arriveren en onze laatste nacht op Amerikaanse bodem ingaan.

Notities:
– Hotel: Best Western Plus Anaheim Inn, 1630 S Harbor Blvd, Anaheim, CA 92802.

DAG 22: Van Los Angeles naar Brussel (donderdag 24/09)

Gelukkig vertrekt ons vliegtuig pas om 7:50 PM zodat we ruimschoots de tijd hebben om valiezen te ordenen en een laatste bezoekje te brengen aan Downtown Disney. We wandelen ook nog eens door het Disneyland Hotel en drinken bij Starbucks onze laatste Café Moccha.

Om 3:30 PM stopt de op voorhand geboekte luchthavenshuttle voor de Best Western en na een laatste groet van het erg vriendelijke personeel vertrekken we richting LAX.

Ditmaal zijn er gelukkig geen vertragingen. De terugreis verloopt heet vlot met een tussenlanding in London Heathrow. We landen op vrijdagavond 25/09 omstreeks 18:30 u in Brussel en zijn anderhalf uur later weer terug thuis.

Notities:
– LA Super Shuttle naar LAX: 18 $ pp

TERUG THUIS

Ondertussen gaat het normale leven weer zijn gang, maar dagelijks halen we nog herinneringen op aan onze fantastische Californië 2015 reis. We werden weer overal vriendelijk onthaald en geholpen waar nodig.

Door het voorval met onze creditkaart hebben we wel geleerd dat je met Euro’s niets kan aanvangen in Amerika. Banken wisselen ze enkel om in US dollars als je er klant bent en de wisselkantoren rekenen je schandalig hoge wisselkosten aan (bijna 1/3 van het bedrag). Wel handig om weten dat je de maestro kaart kan laten activeren om cash geld af te halen aan geldautomaten.

We zijn ook weer ontzettend tevreden over ons reisbureau. Wendy en haar collega’s bij reizen Meyers in Hasselt hebben ons andermaal prachtige hotels met schitterende locaties uitgezocht. Er was er maar eentje dat minder was qua netheid (Best Western Cavalier in San Simeon) maar voor de rest was alles perfect.

De locaties en de reisroutes zijn goed meegevallen maar LA en Hollywood hebben we nu tweemaal bezocht en dat is genoeg geweest. De uitschieters zijn San Francisco (ook de 2de maal, maar dit is gewoon een fantastische stad), Monterey, Carmel en Santa Barbara.

Amerika blijft bekoren dus zullen we waarschijnlijk binnenkort weer starten met de voorbereidingen van een volgende trip.

 

Californie 2015

LUDO REYNAERTS – CALIFORNIË 2015Californië 2015 – The Golden State

Leestijd: 34 min