In de Amerikaanse architectuur is er sprake van painted ladies wanneer huizen in Victoriaanse en Edwardiaanse stijl in drie of meer kleuren geverfd zijn, waardoor de details beter tot hun recht komen. De term werd voor het eerst gebruikt door Elizabeth Pomada en Michael Larsen in hun boek Painted Ladies – San Francisco’s Resplendent Victorians uit 1978.

Painted Ladies “Hashbury”

San Francisco was het centrum van de hippie tegencultuur in de jaren 60, Haight-Ashbury District was het hart en de ziel. De combinatie van goedkope huur en de onderscheidende persoonlijkheid van het gebied, met zijn oude en sierlijke Victoriaanse huizen, trok veel vrije geesten en Boheemse types aan.  Het duurde niet lang voordat de Haight in het hele land beroemd werd als een hippie-oord totdat de beweging uiteenviel aan het eind van de jaren 60.

Tegenwoordig heeft de wijk meer toeristisch gevoel, maar je kunt nog steeds af en toe een glimp opvangen van de manier waarop “Hashbury”  was op het hoogtepunt van de hippie beweging. Je kunt nog steeds tussen de huizen en winkels lopen en de plaatsen zien waar jaren 60 iconen, zoals Janis Joplin, Sid Vicious en latere seriemoordenaar Charles Manson leefden.

Ook in andere Amerikaanse steden vind je painted ladies, bijvoorbeeld in Baltimore in de wijk Charles Village, aan Lafayette Square in St. Louis en  in de wijk Columbia-Tusculum in Cincinnati. Hoewel er in San Francisco en New Orleans zijn er meerdere wijken en straten zijn met meerkleurige Victoriaanse huizen, staan de bekendste ladies aan Alamo Square.

Alamo Square

De bekendste painted ladies in die stad zijn een rij Victoriaanse huizen langs Steiner Street bij Alamo Square. Die huizen worden vaak, als ware het een eigennaam, de Painted Ladies genoemd. Alamo Square is een park en een buurt in San Francisco. Aan de oostzijde van het park staan de zes beroemde Victoriaanse huizen aan de Steiner Street, bekend als de Painted Ladies. Het park wordt verder begrensd door Hayes Street (zuid), Fulton Street (noord) en Scott Street (west).

Painted Ladies

The Full House

What ever happened to predictability……

Als die regel je aan het themalied van de populaire jaren 90 sitcom “Full House” deed denken, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan The Full House.

Elke fan weet dat de familie Tanner in San Francisco woont, maar het probleem is waar in San Francisco?!. Mede dankzij de openingsfilmpje van de show lijkt het alsof het huis zich tussen de Painted Ladies op Alamo Square bevindt. Niets is minder waar. Het is in feite in de buurt van Lower Pacific Heights, op meer dan een mijl afstand van het park, aan 1709 Broderick Street.

Het huis werd gebruikt voor buitenopnamen van de verblijfplaats van de Tanner-familie is op zichzelf al heel beroemd. Het is opnieuw geverfd sinds de show in de lucht was, maar het huis is onmiskenbaar. Alsof oom Jesse hier nog steeds woont…

 

1709 Broderick Street - The Full House

1709 Broderick Street – The Full House


 

Onthoud dat dit allemaal privé-woningen zijn, dus wees respectvol, neem je foto’s vanaf het trottoir en wees niet te luid.San Francisco – Iconische Painted Ladies

Leestijd: 3 min