Ze was de hoofdpersoon in de Plame Affair in 2003 (beter bekend als het CIA leak scandal). Valerie Elise Plame Wilson. Plame werd in 1963 geboren in Anchorage, Alaska en is een schrijfster en voormalig Central Intelligence Agency (CIA) agente. Nu is zij de voormalig CIA agente die de strijd voor een congreszetel aangaat

De voormalig CIA agente die de strijd voor een congreszetel aangaat

 

In mei 2019 maakte Plame namelijk bekend dat ze zich kandidaat stelde voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden voor een zwaar democratisch district in New Mexico. Op 9 september 2019 lanceerde ze een reclamespotje waarin ze het verhaal, dat haar beroemd maakte, vertelt terwijl ze laat zien dat ze indrukwekkend rij-skills heeft.

 

Scooter Libby

In het spotje wordt Lewis Libby (beter bekend als Scooter Libby) ervan beschuldigt dat hij de geheime identiteit van Plame bekend zou hebben gemaakt. Lewis Libby heet eigenlijk I. Lewis Libby. Waar de I voor staat wil Libby niet zeggen. Hij doet daar erg geheimzinnig over.

In het jaarboek van Yale uit 1972 wordt Libby: Irve Lewis Libby Jr. genoemd. Of Irve zijn voornaam is of dat het een afkorting voor Irving (zoals zijn vader heet) is, is nooit bekend gemaakt.

Libby was ten tijde van president George W. Bush de stafchef van de vicepresident Richard B. Cheney. Libby werd na het lekincident schuldig bevonden aan het liegen tegen de FBI gedurende het onderzoek maar is nooit aangeklaagd voor het lekken van de identiteit van Valerie Plame.

Lekken van de identiteit

Dat Plame een undercover CIA agente was, werd naar buiten gebracht in een column geschreven door Robert Novak dat op 14 juli 2003 in de Washington Post gepubliceerd werd.

In de video beschuldigt Plame Libby er dus van dat hij haar identiteit gelekt heeft, maar dat blijkt uit onderzoek van de Washington Post niet te kloppen. De eerste bron die Novak gebruikte voor zijn befaamde ‘lek’ column was toenmalig Deputy Secretary of State Richard Armitage. Op 8 juli 2003 vertelde Armitage aan Novak dat Plame voor de CIA werkte. Armitage zou later tegen een collega gezegd hebben dat hij bang was dat hij alle oproer die er ontstond veroorzaakt had. “Ik ben waarschijnlijk het lek. Ik heb met Novak gepraat.”

Om het verhaal bevestigd te kregen ging Novak opzoek naar andere bronnen. Die vond hij in de vorm van een CIA woordvoerder en senior Witte Huis medewerker Karl Rove. Er is nooit bewijs gevonden dat Libby Palmes identiteit naar Novak gelekt heeft.

Van Anchorage naar New Mexico

Plame werd geboren op de Elmendorf Air Force Base in Anchorage, Alaska. Ze is het enige kind dat haar moeder Diane McClintock en vader Samuel Plame III kregen. De opa van haar vaderskant is Joods en zoon van een rabbijn die naar Amerika was geëmigreerd vanuit Oekraïne. De achternaam van de Plame familie is eigenlijk Plamevotski maar werd verbasterd naar Plame. De rest van haar familie is protestants en Valerie Plame kwam er pas op latere leeftijd achter dat haar opa joods was.

Plame ging in Pennsylvania naar de Lower Moreland Highschool in Huntingdon Valley waar ze in 1981 haar diploma behaalde. In 1985 studeerde ze af aan de Pennsylvania State University met een Bachelor of Arts in Advertising.

Na het behalen van haar diploma aan Penn State trouwde Plame met Todd Sesler. Dat huwelijk hielden ze maar vier jaar vol en eindigde in 1989. In 1997 (Toen Plame al voor de CIA werkte) ontmoette ze voormalig ambassadeur Joseph C. Wilson. Ze trouwden op 3 april 1998 en kregen samen twee kinderen. Wilson kwam toen net uit een twaalfjarig huwelijk met zijn tweede vrouw. Het huwelijk tussen Wilson en Plame eindigde in een scheiding in 2017.

Voordat de functie van Plame bij de CIA in 2003 gelekt werd woonde de Wilson-Plame familie in Washington DC. Nadat Plame haar ontslag in had gediend vanwege het lek verhuisde de familie naar Santa Fe in New Mexico.

Zetel in het congres

Nu doet Plame dus een gooi naar de zetel van het derde district van New Mexico in het Huis van Afgevaardigden in de verkiezingen van 2020. Plame is democraat en wordt gezien als een progressieve binnen haar partij. Haar prioriteiten zijn de nationale veiligheid en het tegen gaan van de klimaatveranderingen.

 

 

Liam Toll

Liam Toll

Medewerker Politiek

Geïnfecteerd met het Amerikavirus door zijn vader Antal Toll, tevens columnist voor USA4ALL, interesseert Liam zich in alles wat met de Verenigde Staten te maken heeft. Van Amerikaanse politiek tot sport en van geschiedenis tot reizen. Liam is freelance journalist en student aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Dat alles bij hem om Amerika draait is ook te zien aan zijn sport, Liam is honkballer en speelt daarbij meerdere posities. In 2018 ging hij voor het eerst naar Amerika, samen met zijn vader liep hij toen rond in New York City. Een jaar later is daar een trip naar St. Louis, MO voor zijn studie journalistiek, waar nog een productie uit voort vloeide, bijgekomen. Liam ambieert een toekomst als correspondent in de Verenigde Staten.De voormalig CIA agente die de strijd voor een congreszetel aangaat

Leestijd: 6 min