We zijn nog iets meer dan een jaar verwijderd van de presidentsverkiezingen 2020. Er zijn op dit moment (September 2019) nog twintig democraten en drie republikeinen in de race om de machtigste positie van het land. (De kleinere partijen zijn in het verhaal niet meegenomen omdat hun kans dicht bij 0% is.) Het veld voor de democraten is nog steeds historisch groot ondanks dat er al zes kandidaten zich teruggetrokken hebben uit de race. Omdat het veld zo groot is pikken we de grootste kanshebbers er even uit om daar meer over te vertellen.

presidentsnominatie

De strijd om de presidentsnominatie! – Van twintig naar een.

Volgens de laatste polls voor de nominatie van de democratische partij zijn Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris & Pete Buttigieg de grootste kanshebbers voor de nominatie. Op 3 februari beginnen de voorverkiezingen met de stemming in het oude vertrouwde Iowa. Op 16 juni eindigen we in Washington D.C. en dan weten we wie de presidentsnominatie voor de democraten in handen heeft en de woorden uit mag spreken die elke kandidaat in zijn hoofd al 1000x herhaald heeft. “I accept your nomination for president.”

Joseph (Joe) Robinette Biden Jr. (76) – Nominatie 36%

De man met de meeste politieke ervaring van de kandidaten. Biden werd geboren in Scranton, Pennsylvania maar op zijn tiende verhuisde hij naar Delaware waarvoor hij tussen 1973-2009 senator was. In zijn tijd als senator heeft hij deel uitgemaakt van meerdere comités (Foreign Relations & Judiciary) daarnaast zat hij ook in de Narcotics Control Caucus. De politieke carrière van Biden begon bij de New Castle County Council in Delaware. Joe Biden heeft het al twee keer eerder geprobeerd om president te worden. In 1988 probeerde hij het voor het eerst maar trok zich al voor de primaries en caucusus al terug uit de race.

Door een aantal van zijn uitspraken en tegenvallende polls wist Biden niet echt voeten aan de grond te krijgen. Op 3 januari 2008 trok hij zich, nadat hij bij de Iowa Caucus minder dan 1% procent van de stemmen krijgt terug uit de race. Zeven maanden later werd hij de running mate en Vicepresident van Barack Obama en wordt op 20 januari ingezworen als 47e vicepresident van de verenigde staten. Update: op 7 november 2020 werd Joe Biden uitgeroepen tot 46ste president van Amerika!

Onderscheidingen

Joe Biden heeft voor zijn werk als politicus vanuit meerdere landen, universiteiten etc. onderscheidingen gekregen. Zo heeft hij eredoctoraten gekregen van de volgende universiteiten: Scranton, Saint Joseph’s & Widener University School of law. Maar ook van Emerson College. Ook van een aantal scholen waar hij zelf aan gestudeerd heeft kreeg hij eredoctoraten. University of Delaware, University of Pennsylvania, Miami Dade College, Trinity College in Dublin, Colby College, Morgan State University & University van South Carolina.

Biden kreeg van de Syracuse University tweemaal de Chancellor Medal uitgereikt (1980 en 2005) en de hoogste onderscheiding voor alumnus van de school de Pioneer award voor zijn “excellence in public affairs.” Daarnaast kreeg hij in 2008 de Best of Congress Award en de Hilal-i-Pakistan award van de regering van Pakistan. Het jaar daarop kreeg hij vanuit Kosovo de Golden Medal of Freedom voor zijn support van de onafhankelijkheid in 1990. In datzelfde jaar werd hij toegevoegd aan de Delaware Volunteer Firemen’s Association Hall of Fame en de Little League Hall of Excellence.

In 2016 ontving Joe Biden de Freedom of County Louth vanuit Ierland en een jaar later mocht hij een van zijn hoogste onderscheidingen in ontvangst nemen. Van toenmalig president Barack Obama kreeg hij de Presidential Medal of Freedom with Distinction. Naast Biden zijn er maar drie andere die, die onderscheiding mochten ontvangen. Dat waren Ronald Reagan, Colin Powell en Pope John Paul II. De Universiteit van Delaware vernoemden in 2018 hun School of Public Policy and Administration naar Biden. Die heet nu Joseph R. Biden Jr. School of Public Policy and Administration en is tevens huis voor de Biden Institute.

Bernard (Bernie) Sanders (77)Bernard (Bernie) Sanders (77) – Nominatie: 13%

De man die niet zijn hele leven democraat was. Hij is eigenlijk lid van twee partijen. Tussen 1977 en 2015 stond hij ingeschreven bij de onafhankelijken. 2015-2016 was hij democraat en vanaf 2016 was hij weer onafhankelijk. In 2019 schreef hij zich ook in bij de democraten waardoor hij lid is van twee partijen. Hij probeert wel als Democraat president te worden.

Zijn eerste grote politieke baan was de positie van burgemeester voor de stad Burlington. (De 37e, tussen 1981 en 1989) Tussen 1991 en 2007 was hij Afgevaardigde voor het at-large district van Vermont waarna hij doorgroeide tot Senator voor Vermont wat hij nog steeds is. Tijdens zijn tijd als senator waar hij lid van twee comités. Het Senate Budget Committee en de Senate Veterans’ Affairs Committee. In 2016 probeerde Sanders ook al een keer president te worden. Toen werd hij 2e achter Clinton voor de nominatie van de democratische partij met 46% van de stemmen.

Joodse achtergrond

In 1941 werd Sanders in Brooklyn geboren. Vader Elias werd geboren in Oostenrijk-Hongarije (nu is dat Polen) en moeder Dorothy was dochter van twee joodse immigranten uit Polen en Rusland. Bernies politieke interesse is terug te herleiden naar Adolf Hitler en begon al op jonge leeftijd. “Een man genaamd Adolf Hitler won in 1932 een verkiezing. Hij won een verkiezing, en vijftig miljoen mensen stierven daardoor in de Tweede Wereldoorlog, onder wie zes miljoen joden. Wat ik dus als jonge jongen leer is dat, feitelijk gezien, politiek heel belangrijk is,” vertelde Sanders later. In de jaren veertig zijn veel van Sanders familieleden in het door Duitsland bezette Polen omgekomen in de Holocaust.

Bernard (Bernie) Sanders (77)

Elizabeth Ann Warren (70)Elizabeth Ann Warren (70) – Nominatie 13%

Debatteren zit al van jongs af aan in haar bloed. Tijdens haar tijd op de Northwest Classen High School in Oklahoma City was ze een belangrijke deelneemster aan het debat team van de school en won ze de staatskampioenschappen van de High School Debating Championship. Op haar 16 won ze een debat scholarship van de George Washington University. Ze wilde eigenlijk docent worden, maar na twee jaar op de universiteit te hebben gezeten verliet ze in 1968 de school om met Jim Warren, die ze op haar High School leerde kennen te trouwen.

Samen verhuisde ze naar Houston waar ze bij IBM ging werken en ging ook naar de University of Houston waar ze in 1970 haar Bacherlor of Science degree haalde. Nadat haar man Jim kreeg een baan in New Jersey aangeboden waardoor de Warrens weer verhuisde. Elizabeth werd al snel zwanger en besloot om thuis te blijven om voor hun dochter te zorgen. Nadat dochter Amelia twee jaar oud werd besloot Warren om weer te gaan studeren. Aan de Rutgers University-Newark ging ze rechten studeren. Nadat ze in 1976 daar afstudeerde raakte ze zwanger van hun tweede kind en haalde ze het Bar Examination en werd ze officieel jurist.

In 1978 gingen de Warrens scheiden en twee jaar later trouwde Elizabeth met Bruce H. Mann, een rechten-professor. Toch besloot Warren om de achternaam van haar eerste man te behouden. Haar meisjesnaam is eigenlijk Herring.

Politiek

De politieke carrière van Warren begon nog niet zo heel lang geleden vergeleken met de andere deelnemers. In 2008 maakte zijn onderdeel uit van het Congressional Oversight Panel dat toen onder Obama is opgericht. Daar was ze tot 2010 voorzitster van waarna ze de overstap maakte naar de positie van Special Advisor voor de Consumer Financial Protection Bureau. Dat bleef ze een jaar en in 2013 werd ze senator voor de voor de staat Massachusetts wat ze nog steeds is. In 2017 werd ze vice chair van de Senate Democratic Caucus. Dat is de formele organisatie waar alle zittende democratische senatoren deel van uitmaken. Tot 1996 stond Warren nog als Republikein geregistreerd waarna ze de overstap maakte naar de democraten. Op 9 februari 2019 maakte Warren tijdens een campagne in Lawrence Massachusetts bekend dat ze zich kandidaat stelde voor het presidentschap.

In 2016 werd Warren door supporters al meerdere keren naar voren geschoven als mogelijke kandidaat maar ze bleef volhouden dat ze zich niet kandidaat ging stellen. In juni ging ze campagne voeren voor en steunde ze Hillary Clinton. Ze noemde Trump een ‘Loser’ waarna hij de controverse uit 2012 over Warren oprakelde door haar Pocahontas te noemen.

Warren had zich, tijdens haar inschrijving om jurist te worden in Texas, in 1986 ingeschreven als American-Indian. Van jongs af aan kreeg zij namelijk al mee dat zij Native American grootouders had. In 2019 bood zij openlijk haar excuses aan dat ze zich zo had ingeschreven. Tijdens haar senaatsrace in 2012 viel haar tegenstander Scott Brown haar daarmee aan en hij zei dat ze het verhaal van de voorouders verzonnen had voordelen te hebben op de arbeidsmarkt. In 2018 bewees ze doormiddel van een DNA test dat ze, ondanks dat ze voornamelijk Europees was, er ook een gedeelte Native-American in haar zat. Die leefde waarschijnlijk wel 6-10 generaties voordat zij geboren werd.

Elizabeth Ann Warren-sign

Kamala Devi Harris (54)Kamala Devi Harris (54) – Nominatie 13%

Ze is de eerste senator met Jamaicaanse of Indiase roots. Harris is haar gehele leven al een geregistreerde Democraat en zit ook namens die partij in de senaat. Haar moeder Shyamala emigreerde in 1960 vanuit India naar Amerika en is een onderzoeksters naar borstkanker. Vader Donald is een economie professor aan de Stanford University en emigreerde in 1961 vanuit Jamaica naar Amerika.

Kamala Harris stuurde af aan de Howard University in Washington D.C. in twee richtingen. (Political Science en Economie) Ze maakte deel uit van de studentenraad van de vrije kunsten, zat in het debat team, organiseerde mentor programma’s voor de lokale jongeren en demonstreerde tegen de apartheid.

Harris keerde toen terug naar Californië, waar ze is geboren, en behaalde aan de Hastings College of the Law van de universiteit van Californië haar juristen diploma. In 1990 werd ze toegelaten tot de State Bar of California en mocht ze rechten gaan uitoefenen in de staat Californië.

Van rechten naar politiek

Tussen 2004 en 2011 was Harris nog officier van justitie voor het district San Francisco. Daarna ging ze een stap hoger en was ze tot 2017 de officier van justitie van Californië. In 2016 nam Harris deel aan de verkiezingen voor een van de Senaatszetels van Californië. Tijdens haar campagne werd ze ook gesteund door Barack Obama en Joe Biden. Uiteindelijk wist Harris haar concurrente (Loretta Sanchez) met een ruime meerderheid te verslaan. (60%)

Het was voor het eerst sinds 1914 dat er geen republikein mee deed voor de verkiezingen maar dat het tussen twee democraten ging. Tot eind 2016 bleef Harris nog officier van justitie voor Californië waarna ze ontslag nam om ingezworen te worden als senator.

Kamala Devi Harris-sign

Peter (Pete) Paul Montgomery Buttigieg (37)Peter (Pete) Paul Montgomery Buttigieg (37) – Nominatie: 4%

De jongste van de vijf kandidaten. De huidige burgemeester van South Bend, Indiana is een voormalig US. Naval Reserve officier. Daarmee is hij een van de twee veteranen die mee doen aan de verkiezingen. (Tulsi Gabbard is de andere)

Tussen 2009 en 2017 was Buttigieg een inlichtingenofficier voor de Navy Reserve en had daar de rank van Luitenant. Hij is een keer uitgezonden naar Afghanistan in 2014. In 2011 werd Buttigieg verkozen als burgemeester van South Bend en in 2015 herkozen. Vlak voor zijn herverkiezing kwam hij openlijk uit voor zijn seksualiteit.

Buttigieg studeerde aan de Harvard University in de richtingen politiek en literatuur. Hij was president van het Harvard Institute of Politics Student Advisory Committee en werkte aan het jaarlijkse onderzoek over de politieke interesse onder jongeren. Voor zijn afstudeerscriptie onderzocht hij de invloed van protesten op het buitenlands beleid zoals beschreven in Graham Greene’s roman The Quiet American. De titel van zijn scriptie is een knipoog naar het werk van historicus Perry Miller’s Errand into the wilderness. Buttigieg studeerde in 2004 magna cum laude af van de Harvard University. Van zijn scriptie, The quiet American’s errand into the wilderness, bestaat maar één kopie en die ligt in de bibliotheek van Harvard.

Militair

Tijdens zijn vrijwilligerswerk voor de campagne van Obama in 2007 raakte Buttigieg geïnspireerd om zich aan te sluiten bij defensie. In 2009 werd hij onderdeel van de Navy Reserve en begon de opleiding tot inlichtingenofficier. In 2014 heeft hij voor 7 maanden in Afghanistan gezeten. Hij maakte onderdeel uit van een groep die de financiële netwerken van terroristen moesten platleggen. Dat werd gedeelte gedaan at Bagram Air base. Buttigieg werkte ook als een gewapende chauffeur voor zijn commandant die hij ruim 100 keer naar Kabul heeft moeten brengen. Zelf noemde hij dit werk later “Military Uber” omdat hij op moest letten voor explosieven onderweg en hinderlagen. Ook beschermde hij de wagen als de commandant bezig was.

Om beter te kunnen communiceren met de Afghanen leerde Buttigieg zichzelf Dari te kunnen spreken. (Een dialect van de Perzische taal). Buttigieg kreeg tijdens zijn tijd in defensie de Joint Service Commendation Medal en de Joint Meritorious Unit Award. In 2017 werd hij eervol ontslagen door de U.S. Navy.

Peter (Pete) Paul Montgomery Buttigieg-sign De strijd om de presidentsnominatie! – Van twintig naar een..

Leestijd: 11 min