Anchorage is met ruim 260.000 inwoners de grootste stad van Alaska. Hiermee bieden Anchorage en haar voorsteden Chugiak, Eagle River, Eklutna en Girdwood onderdak aan 42% van de bevolking van Alaska, de grootste staat van de Verenigde Staten.

Een groot deel van de overige 58% van de Alaskanen beschouwt Anchorage, met zijn grootstedelijke faciliteiten, niet als onderdeel van het echte Alaska en noemt de stad dan ook minachtend Los Anchorage, als ware het een voorstad van Los Angeles. Voor wie maar even een voet buiten de stad zet of alleen al de schitterende omgeving aanschouwt, zal zien dat dat absoluut niet waar is. Anchorage is een klein stukje beschaving in de wildernis van Alaska.

Anchorage Alaska

Geschiedenis

Anchorage werd rond 1914 gesticht op het kruispunt van de Turnagain Arm en de Knik Arm van de Cook Inlet. Anchorage was in het beginjaren niet meer dan een tentenkamp voor de arbeiders aan de spoorlijn van Seward naar Fairbanks. Op het hoogtepunt had de stad destijds 4000 inwoners, maar nadat de spoorlijn was aangelegd daalde dit aantal weer naar een kleine 2000 inwoners. Het duurde tot vlak voor de Tweede Wereld oorlog, dat door de aanleg van militaire bases, dit aantal weer ging stijgen.

Op Goede Vrijdag 1964 werd een groot deel van Alaska getroffen door een aardbeving van 9.2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Prince William Sound, hemelsbreed zo’n 100 mijl van Anchorage. Het oorspronkelijke stadje Valdez aan de Prince William Sound werd daarbij van de kaart geveegd, maar ook in Anchorage (en de rest van Alaska) was er de nodige schade. De aardbeving maakt de kleilaag onder de stad vloeibaar, waardoor tientallen huizen door een aardverschuiving in de Cook Inlet verdwenen. Op dit punt ligt tegenwoordig Earthquake Park.

De laatste inwoners explosie ontstond in de jaren zeventig met de aanleg van de Alaska Pipeline, een olie pijpleiding van Prudhoe Bay in het noorden, naar Valdez in het zuiden. Hierbij vestigden diverse oliemaatschappijen hun kantoren in Anchorage.

Naast de oliemaatschappijen is de Ted Stevens Anchorage International Airport tegenwoordig ook één van de grootste werkgevers in de stad. Het vliegveld is vooral een belangrijke schakel in het internationale vrachtvervoer en staat op de vijfde plaats in de lijst met drukste vrachtvliegvelden in de wereld. Lake Hood, het drukste watervliegtuig “vliegveld” ter wereld, is ook onderdeel van het vliegveld.

Bezienswaardigheden

Downtown bevindt zich het Alaska Experience Center wat twee attracties huisvest, het Alaska Experience Theatre en de Alaska Earthquake Exhibit. Het Alaska Experience Theatre is een Imax theater waar een indrukwekkende film draait over Alaska. De Alaska Earthquake Exhibit is een klein museum met informatie over de aardbeving van 1964 en tevens is er een beetje een suffe thrillride met een film over de aarbeving, waarbij de stoelen gaan trillen.

In Earthquake Park, aan het einde van de Norhtern Lights Boulevard vlakbij het Ted Stevens Anchorage International Airport, is een gedenkteken van de aardbeving van 1964 en er kan een wandeling gemaakt worden langs de kust waar tijdens de aardbeving vele huizen in het water van de Cook Inlet verdwenen.

Bij helder weer is het zelfs mogelijk om vanuit Earthquake Park de Mount McKinley te aanschouwen, welke hemelsbreed 210 kilometer ten noorden van Anchorage ligt! De Mount McKinley is met een hoogte van bijna 7 kilometer, de hoogste berg van Noord Amerika en deze ligt in het Denali National Park.

Wildlife Refuge

Als u vanuit Anchorage over de Seward Highway richting Seward rijdt, bevindt zich vlak buiten Anchorage het Anchorage Coastal Wildlife Refuge. In dit moerasgebied kunt u vele verschillende vogelsoorten observeren.

Vervolgt u uw weg op dezelfde Highway dan rijdt u langs de Turnagain Arm. Dit water is onderhevig aan getijde stromen. Bij eb vallen grote gebieden droog, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de waddenzee is het hier niet verstandig om op de drooggevallen zeebodem te lopen. Er is al menig toerist verdronken doordat hij vast kwam te zitten in de modder en niet op tijd gered kon worden toen het weer vloed werd. Een aantal maal per jaar is de overgang van eb naar vloed ronduit spectaculair te noemen, het water komt dan als een metershoge vloedgolf de baai instromen, dit wordt de “Bore tide” genoemd. De data waarop dit gebeurt worden onder andere gepubliceerd op het informatiebord van het Anchorage RV Park.

Langs en in het water van de Turnagain Arm bevindt zich ook het nodige wild, zo is het ook mogelijk om Beluga walvissen te zien, maar dat is hoofdzakelijk gedurende de zalm trek richting de rivieren. Wat u zeker wel kunt zien zijn Dall sheep en Bald eagles. Voor zowel de Bore Tide als de Beluga’s is het Bird Point Scenic Overlook, zo’n 30 mijl ten zuiden van Anchorage, een goede lokatie om deze te observeren.

Winkelen

Anchorage is de meest Amerikaanse stad van Alaska, nu zult u denken Alaska is toch Amerika? Inderdaad, maar de overige steden in Alaska zijn dermate klein dat u bijvoorbeeld overbekende “Amerikaanse” ketens als K-Mart, Walmart, McDonald’s en Burger King vrijwel nergens aan zult treffen. Anchorage is echter ruim voorzien van bijna alle winkelketens die u ook in de overige Amerikaanse staten aan kunt treffen. Naast de grote overdekte 5th Avenue shopping mall in het downtown gebied zijn er nog een aantal winkelcentra waar u de grote warenhuizen als Walmart aan zult treffen. De grootste concentraties van grote winkels vindt u op de kruising van de Old Seward Highway en East Dimond Boulevard en net voorbij het Merrill Field vliegveld langs de Glenn Highway.

Gedurende de zomermaanden is er op zaterdag een grote openlucht markt op de kruising van de 3de Avenue en E street, met o.a. veel lokale versproducten en kunst.

Accommodatie

Voor velen zal Anchorage het beginpunt zijn van een rondreis per camper door Alaska. De camper zal echter in veel gevallen pas de dag na aankomst in Anchorage opgehaald mogen worden omdat de verhuurmaatschappijen niet toestaan dat er aansluitend aan een transatlantische vlucht nog met de camper gereden wordt. Anchorage biedt een grote verscheidenheid aan motels en hotels die hoofdzakelijk gesitueerd zijn rond de Glenn Highway, die dwars door de stad loopt.

Voor kampeerders zijn er zeker zeven campings en RV parks om met de camper te overnachten. Kiest u voor het Anchorage RV Park, welke ten noorden van de stad naast Elmendorf Air Force Base ligt, let u er dan op dat u niet, net als ondergetekende, het bordje van het RV Park over het hoofd ziet, want anders staat u met uw meterslange camper voor de poort van de Air Force Base.

Vervoer

Zoals in de meeste Amerikaanse steden, is het ook in Anchorage een uitdaging om downtown een parkeerplaats te vinden. Geldt dit al voor auto’s dan zult u begrijpen dat het met een grote camper helemaal moeilijk wordt. Het is dus aan te raden om gebruik te maken van het openbaar vervoer om naar het centrum te reizen.

Anchorage heeft een uitgebreid netwerk van buslijnen, genaamd “People Mover“, waarmee u uitstekend door heel Anchorage kunt reizen. Parkeer uw auto of camper bijvoorbeeld gratis bij een Walmart en neem vanaf daar de bus naar Downtown.

Meer informatie

Verblijft u langere tijd in Alaska? Bekijk dan ook onze reisroute ‘Alaska in 16 dagenAnchorage – een klein stukje beschaving in de wildernis van Alaska!

Leestijd: 6 min