Jolanda Postema, 37 jaar, heeft haar hele leven in Groningen gewoond en sinds september vorig jaar woont zij in Amsterdam. Wat een verademing voor haar is want Schiphol om de hoek is volgens Jolanda ideaal!

Jolanda Postema - Ik reis in Amerika altijd met het openbaar vervoer!-01

“Amerika trok me om een of andere reden erg aan. Het zag er altijd zo spectaculair uit in de films en tv series. Ik moest er gewoon een keer naartoe. Nadat de beste vriend van mijn broer ongeneeslijk ziek bleek te zijn heb ik de keuze gemaakt om alleen die kant op te gaan. Ik realiseerde me dat dit mij ook kon overkomen en ik wou geen spijt krijgen dat ik nooit naar Amerika ben geweest.” verteld zij desgevraagd.

De eerste keer van Jolanda was in 2009: “Ik deed een rondreis van Las Vegas, Los Angeles en San Francisco. Met de Greyhound ging ik van stad naar stad en bracht een aantal dagen door in elke stad en deed daar sightseeing etc. Ik kan me dat moment in de taxi op de strip nog steeds herinneren. Ik keek mijn ogen uit wat ik daar zag!”

Het lijkt me vreselijk om een reis te boeken en vervolgens nog maanden te moeten wachten om er weer heen te kunnen gaan.

Wat is je favoriete vervoersmiddel in the States?

“Ik reis altijd met het Openbaar Vervoer in Amerika. Ik neem de bus, metro, trein etc. Omdat ik alleen reis heeft dit meer mijn voorkeur en zou ik niet snel met de auto gaat rond trekken. Ik probeer ook altijd zo kort mogelijk van te voren alles te regelen dan hoef ik er niet lang op te wachten weer die kant op te gaan. Het lijkt me vreselijk om een reis te boeken en vervolgens nog maanden te moeten wachten om er weer heen te kunnen gaan.” zegt Jolanda. “In die tussentijd heb ik al wel weer een reden gevonden om er heen te mogen gaan.”, vult ze lachend aan.

Jolanda boekt alles zelf: “Zeker, daar begint het al voor mij, kijken waar ik heen wil en wat ik wil gaan doen. Ik probeer altijd hotels uit te zoeken die centraal liggen en in de buurt van OV, zodat ik erg flexibel kan zijn”

De teller voor Jolanda staat op dertien keer, onlangs teruggekomen van een bezoek aan Ace comic con in Seattle. En zij heeft nog twee reizen voor dit jaar (2019) op de planning staan.

Jolanda Postema - Seattle

Probeer zoveel mogelijk ervan te genieten. Voordat je het weet zit je weer thuis in Nederland.

Omschrijf je Amerika passie eens?

“Amerika voelt als mijn thuisland. Als ik daar ben dan is het thuiskomen. Ik merk zo duidelijk het verschil in mensen. De vriendelijkheid van de mensen, ook al komt dat voor sommige mensen gemaakt over. Liever dat dan het gesnauw wat je hier meemaakt. Je kan ook altijd als je bij de de gate terug staat de Nederlanders eruit pikken, dat zijn die zeurende, chagrijnig kijkende mensen. Het is iets waar je in moet geloven, maar ik heb ooit een aura reading gedaan en daar kwam uit dat ik in mijn vorige levens in Amerika heb gewoond. Dit verklaart waarom ik me nu zo aangetrokken voel tot dit land. Hier liggen oorspronkelijk mijn roots. En ik hoop dat er ooit toch nog een keer iets meer in kan zitten dan alleen een vakantie die kant op.”

Heb je wat met Amerikaanse sport?

Niet veel maar ik heb over het algemeen niet veel met sport. De enige sport die mij bezighoudt is schaatsen. Ik heb een de Amerikaanse ploeg veel gevolgd in de tijd van Joey Cheek, Shauni Davis, dat kwam omdat ik deze ook zag buiten de sport om als ze in Heerenveen waren. Ze waren heel toegankelijk en dan moedig je deze sporters al snel aan.

Heb je een vreemde Amerikaanse “tick” (bv een verzameling of bezigheid)?

“Sinds 2005 kijk ik de tv serie Supernatural over de broers Sam & Dean Winchester die door Amerika reizen en strijden tegen alles wat supernatural (demons, vampieren etc) is. Ik wist dat er conventions zijn van de serie, maar had me er nooit echt in verdiept. Tot ik een keer zonder werk zat er toch eens ging kijken wat dit was. Nu bleek dat er met enige regelmaat conventions zijn van deze serie waar een groot deel van de cast aanwezig is. Een (1) keer heen gaan is een gewoonte geworden en ik vlieg nu voor deze conventions op en neer naar Las Vegas voor vijf dagen. “ Vertelt Jolanda.

Ze vervolgt: “En ik ben voor drie dagen naar Seattle gevlogen waar ik Chris Evans, Captain America, heb mogen ontmoeten. Dit zijn echt de mooiste momenten die ik heb mogen beleven en ik ontmoet hier zoveel mensen. Ik heb hierdoor al een aardig netwerk weten op te bouwen in Amerika. Er zijn wel een paar in Europa, maar dat zijn zo weinig en ze zijn zo klein dat ik hiervoor wel moet uitwijken naar Amerika.”

Jolanda Postema - Captain America

Jolanda heeft nog een advies voor Amerika reizigers: “Ik zie vaak dat iedereen zo veel mogelijk in een reis probeert te plannen. Doe het rustig aan en neem de tijd om een stad te verkennen. Als je na een aantal weken terug bent en je kan vooral terugkijken op een vakantie waar je hoofdzakelijk in de auto hebt gezeten lijkt mij zonde van de tijd.”Jolanda Postema – Ik reis in Amerika altijd met het openbaar vervoer!

Leestijd: 4 min