Kasha Katuwe Tent Rocks National MonumentKasha Katuwe betekent “white cliffs”, de aparte tent-vormige rotsen in dit park zijn ontstaan door erosie na een vulkaanuitbarsting miljoenen jaren geleden. Het park is niet heel groot in vergelijking mat andere Amerikaanse parken, het heeft “slechts’ een oppervlakte van 16,6 km². De afmetingen van de tent-vormige rotsen varieert van enkele meters tot enkele tientallen meters. Kasha Katuwe ligt in de staat New Mexico, bij het dorpje Cochiti Pueblo, op 3 kwartier rijden van Santa Fe.

Entree van dit park kost 5 $ voor een privé auto inclusief inzittenden of je gebruikt je nationale parkpas, want ook die is geldig in dit park. Kasha Katuwe heeft slechts twee wandel-trails. Voor een bezoek aan dit park inclusief het lopen van de twee trails moet je ongeveer een halve dag rekenen.

 

Cave Loop Trail

De Cave Loop Trail is 1,2 mijl (1,9 km) lang. Deze begint bij de parkeerplaats en loopt in een lus onderlangs de kliffen en eindigt ook weer op de parkeerplaats. Deze relatief vlakke en niet echt spectaculaire trail voert u langs een aantal tent rocks en een kleine grot. Veel mooier is de Canyon Trail.

KKTR 02

Canyon trail

Om bij de Canyon trail te komen moet je eerst een halve mijl de Cave Loop trail volgen. (Zie afbeelding hierboven) De splitsing met de Canyon Trail staat duidelijk aangegeven. De Canyon Trail is een one-way trail en is, gerekend vanaf de splitsing met de Cave Loop trail, in totaal 2 mijl (3,2 km) lang. 1 mijl heen en 1 mijl terug. De Canyon trail is eerst nog vlak en voert je door een smalle slotcanyon. Hier en daar liggen wat rotsblokken in de canyon, maar daar kun je gemakkelijk overheen klimmen.

KKTR 04

Als je die slotcanyon uit bent kijk je van onderaf tegen een aantal grote tent-vormige rotsformaties. Dan begint het pad te klimmen en tijdens die klim kun je de “tenten” langs alle kanten (uiteindelijk ook van bovenaf) bekijken en fotograferen. De klim is vrij steil, maar nergens echt moeilijk. Een normale lichamelijke conditie is voldoende. Eenmaal bovenop de mesa aangekomen kun je nog een paar honderd meter doorlopen over een relatief smalle richel en dan kom je uiteindelijk op een uitzichtpunt dat een geweldig mooi uitzicht biedt over de vallei beneden je. Als je klaar bent met genieten van het uitzicht mag je via dezelfde weg weer terug naar beneden en via de slot canyon kom je uiteindelijk weer op de splitsing met de Cave Loop Trail.

 

De beste en meest effectieve manier om beide trails te lopen is te beginnen met de halve mijl Cave Loop trail die je naar de splitsing en het begin van de Canyon Trail voert. Vanaf dat punt loop je eerst de Canyon Trail en als je daarvan terugkomt op de splitsing sla je rechtsaf en loop je de rest van de Cave Loop langs de grot en onderlangs de klif waar je nog een aantal (oude) “tenten” ziet.

 

KKTR 06

Kasha Katuwe Tent Rocks national momument i.s.m Cees A.Kasha Katuwe Tent Rocks National Monument

Leestijd: 3 min