De staat New Mexico grenst in het noorden aan de staat Colorado, in het oosten aan de staten Oklahoma en Texas, in het zuiden aan de staat Texas en Mexico en in het westen aan de staat Arizona. De totale oppervlakte van de staat is 315.115 vierkante kilometer. De staat heeft ongeveer twee miljoen inwoners. Van noord naar zuid is de afstand 629 km en van oost naar west 553 km. De hoofdstad is Santa Fe met 83.875 (2016) inwoners.

De staat bestaat uit hoofdzakelijk bergachtig gebied. Het zuidelijke uiteinde van de Rocky Mountains ligt namelijk op het grondgebied van New Mexico. De staat wordt door de Rio Grande River feitelijk in tweeën gedeeld. Het hoogste punt van de staat is Wheeler Peak met een hoogte van 4011 meter en het laagste punt is Red Bluff Reservoir met 859 meters boven de zeespiegel. Door deze zeer gevarieerde en verschillende hoogten is er een duidelijk onderscheid te maken in de vegetatie. De koele berghellingen zijn voornamelijk met naaldbomen bedekt maar in het zuiden van de staat vormen cactussen de belangrijkste vegetatie.

Rockies

Het oostelijk deel van de staat maakt deel uit van de Great Plains met uitgestrekte vlakten, diepe canyon’s, bergen en mesa’s (tafelbergen). Tot de belangrijke rivieren in dit deel behoren de Pecos en Canadian River. Deze rivieren voeden ook nog eens verschillende stuwmeren. Naar het noorden toe lopen de Great Plains langzaam maar zeker over in de Rocky Mountains. In deze overloop bevindt zich ook Wheeler Peak. De Rocky Mountains zijn de voornaamste bergketen in het westen van het Noord-Amerikaanse land. De Rockies lopen van Noordwest Alaska over een lengte van 4800 km naar het hart van New Mexico. Dit gebergte vormt o.a. de zogeheten Continental Divide. Met andere woorden de continentale scheiding tussen rivieren die aan de ene kant naar de Atlantische oceaan en aan de andere zijde naar de Grote Oceaan stromen.

In het noordwesten van New Mexico ligt het Colorado Plateau. Dit is een hoogvlakte met diverse mesa’s, zandsteen-formaties, hoge klippen, canyons en dalen. Een groot deel van het zuiden van de staat maakt deel uit van de Basin and Range Region. Smalle bergketens en brede woestijnvlakten zijn hier het decor. Het zuiden van New Mexico behoort tot de aller droogste gebieden van heel Noord-Amerika. De rivier Rio Grande is de grootste en langste van New Mexico. Hij ontstaat in Colorado en loopt door het hart van New Mexico langs de stad Albuquerque. Vandaar stroomt hij in zuidwestelijke richting om de natuurlijke grens te vormen tussen de staat Texas en Mexico. Bij Brownsville (Texas) en Matamoros (Mexico) stort de Rio Grande in de Golf van Mexico.

Pedro de Peralta

Aangenomen wordt dat vier Spanjaarden, onder aanvoering van Cabeza de Vaca, in 1536de eerste blanken in dit gebied waren. Aanleiding van hun bezoek aan dit gebied waren de verhalen die zij hadden gehoord in Mexico over een aantal rijke steden in het noorden. Deze stonden bekend als de zogenaamde zeven gouden steden van Cibola. Deze verhalen zorgden voor een expeditie, de Coronado-expeditie, die vanuit Mexico op zoek ging naar de zeven steden. De steden werden niet gevonden. Ze vonden wel dorpen van de Zuni-Indianen, echter deze waren niet van goud. De allereerste nederzetting werd in 1598 gesticht door de Spanjaarden bij San Juan. Rond 1610 werd Pedro de Peralta gouverneur van New Mexico en hij stichtte de hoofdstad Santa Fe.

Bij de bouw van Santa Fe werden de Indianen gedwongen mee te werken. Uiteindelijk resulteerde deze dwang in de Indianen-opstand in 1680. De zogenaamde Pueblo-opstand zorgde voor de vernietiging van vrijwel alle Spaanse nederzettingen. Pas twee jaar later konden de Spanjaarden het gebied opnieuw in handen nemen. In het begin van de 19de eeuw werd New Mexico een provincie van het pas onafhankelijke Mexico. In 1846 brak de Mexicaanse oorlog uit, die een conflict was tussen Mexico en de Verenigde Staten. De winst voor de Verenigde Staten was al vlug een feit en na een korte tijd van oorlogvoering konden de Verenigde Staten zichzelf de heerser van New Mexico noemen. In 1912 trad New Mexico toe tot de Verenigde Staten als zevenenveertigste staat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de woestijnen van New Mexico belangrijke gebieden voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe wapens. Het zogenaamde Manhattan project, dat uiteindelijk de ontwikkeling van de atoombom verzorgde, zorgde voor de bouw van geheime laboratoria waar vooraanstaande geleerden gingen werken. Op het proefterrein van de White Sands werd de eerste atoombom met succes getest.

Carlsbad Caverns National Park

De Carlsbad Caverns vormen één van de spectaculairste stelsels van onderaardse grotten ter wereld. Het gebied ligt in het zuidoosten van New Mexico en heeft een oppervlakte van 189 vierkante kilometer. Het bevindt zich aan de noordelijke flank van de Guadalupe Mountains. De grotten, met prachtige druipsteen-formaties, ontstonden ruim zestig miljoen jaar geleden. Het grondwater tastte het kalksteen aan. Hier zijn stalagmieten en stalactieten een lust voor het oog. Echter boven de grond is het park al even bewonderenswaardig als eronder. Het landschap is een rotsachtig gebied met cactussen en heuvelruggen.

Het vlakke terrein aan de voet van de bergen staat vol met struiken die tegen de droogte kunnen. In de aanwezige canyons zijn de wilg, de eik en de zwarte walnoot veel geziene boomsoorten. De grotten van het park zijn dagelijks geopend maar de openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen. In de grotten is het goed verlicht. Bij een bezoek is het meenemen van een trui of jas geen overbodige luxe.

De vlag van New Mexico

vlag-new-mexico-USA4ALL

Meer infoNew Mexico – The Land of Enchantment

Leestijd: 5 min