Waar kunt u de kerstsfeer beter opsnuiven dan in New York? Het beroemde gedicht ‘ the Night Before Christmas’ is geïnspireerd op een winterse rit in het centrum van Manhattan in 1823. Uiteraard, hebben sommige van New York’s Christmas bezienswaardigheden zichzelf omgezet in goede (te) toeristische aangelegenheden, maar ze zijn elke seconde de moeite waard, echter er zijn een paar dingen die je gewoon niet moet doen. Hieronder, vijf Do’s and Don’t samengesteld door Lonely Planet.

Kerst in New York – “The do’s and don’t”

DO- Ga naar het Rockefeller Center Plaza (aka de hoofdstad van het Kerstmis in  New York), en bekijk de grote kerstboom (sinds 1931, hedendaags met wel 30.000 lampjes), Altijd goed voor een paar mooie foto’s. Het is de moeite waard u zich te storten in de drukte, met name als het donker is. De lichtjes stuiteren op de blote schouders van de gouden Prometheus standbeeld terug de hemel in. De lichtjes worden met kerst ontstoken om 11:30 uur en blijven branden tot Nieuwjaarsavond 21.00 uurKerst in New York

Don’t-  Schaatsen de ijsbaan. Het is klein, duur, en de wachtrij kan regelmatig oplopen tot twee uur. Als u in de gelegenheid bent, probeer het dan eind januari nog eens (als er geen wachtende zijn, en de mid-week tarieven zijn 3,50 dollar goedkoper) of ga naar Central Park deze ijsbaan is groter en iets goedkoper, net zo sfeervol!

DO- Ga naar FAO Schwartz en probeer een riedeltje te spelen op de grote vloerpiano in de beroemdste speelgoedwinkel van New York.

Don’t-   Er alleen langs lopen, daarvoor is het veels te leuk, vooral in het weekend, wanneer er grote wachtrijen zijn rondom de Piano. Ga vlak na het openen van de winkel, bij voorkeur op weekdagen (9u zondag tot donderdag, 8u vrijdag of zaterdag) om de meeste drukte te voorkomen. En anders kunt u altijd nog naar Toys’R’Us op Times Square deze winkel herbergt een overdekt reuzenrad. Kinderen zijn er gek op!

DO-  Ga kijken bij het uitgebreide Santaland in Macy’s Warenhuis – Santaland is een knaller van een geënsceneerde tentoonstelling van kerstbomen, elfen, speelgoed treinen en uiteraard ontbreekt de sneeuw niet tijdens dit winterse wonder. Het is ook de thuisbasis, per hotline (tel +1-212-494-4495) te bereiken, van de ‘enige echte’ Santa Claus.
Don’t-   Ga in het weekend, of midden op de dag elke dag. Kom vlak voordat het wordt geopend (9 uur op weekdagen tot kerstavond) en je hoeft maar vijf minuten te wachten. En, doe het alsjeblieft niet, ruk niet aan de baard van de Kerstman. Dat ding is echt!

DO- Bekijk een holidayshow. St John the Divine’s Winter Solstice is een geliefde show (zonder te verwijzen naar religie) (Check de pagina voor showtijden), of ga naar Radio City Music Hall Christmas Spectacular, de show die elk kind uit New York heeft gezien, met tientallen dansende Santas waarbij de lijndansende Rockettes niet ontbreken.

Vergeet niet – de andere stadsdelen. Brooklyn’s BAM gaat “on-respectvol” in op de ‘Notenkraker’, terwijl de New York Botanical Garden in de Bronx een van de grote kersttradities van de stad heeft: de Holiday Train Show. Met een vierhonderd meter lange speelgoedtrein passeert het spoor de grote iconen van NY, zoals de Brooklyn Bridge, het Yankee Stadium en St. Patrick’s Cathedral.

DO-  Ga window-shoppen. Bekijk de sfeervolle etalages van de boetieks en warenhuizen in de hele stad die zich vermommen in ware kerstattracties.

Don’t-   Blijf niet hangen in de hippe binnenstad. Midtown doet het gewoon beter. Doe een wandeling over Fifth Avenue loop van het Rockefeller Center, naar de FAO, en via omweg naar Madison om de moderne grappige capriolen van Barney’s Warenhuis te zien. (Madison Avenue en 62e St.)

Kerst in AmerikaKerst in New York – “The do’s and don’t”

Leestijd: 3 min