Onze laatste rondreis door Amerika besloten we af te sluiten op het prachtige Hawai’i. Maandenlang hielden we vol spanning bij of er lava te zien zou zijn op het Big Island. Met andere woorden, erg onvoorspelbaar. Tijdens het reizen zijn we dit totaal vergeten. We sliepen in het plaatsje Volcano, zowat naast Volcanoes National Park. Direct na aankomst besloten we naar het visitor center te rijden om informatie in te winnen en ons voor te bereiden op een paar dagen National Park. Iedereen was in rep en roer. De rangers super enthousiast want er was lava te zien in de Halema‘uma‘u krater van de Kilauea vulkaan. Wegens een verstopping ergens in de vulkaan bouwde de druk op. De lava kwam bijna honderd meter omhoog tot aan de rand van de krater en daar vormde het een lavameer. Ongelofelijk!

Lavameer Hawaii Big Island

Onze plannen werden direct aangepast en we besloten de volgende ochtend om voor zonsopkomst bij de krater te zijn. Om vier uur ‘s ochtends was het pikdonker en bijna akelig stil. Eenmaal bij het viewing platform nabij het Jagger Museum doemde de oranje lava gloed op uit het niets. Op enkele plekken borrelde de lava omhoog en zag je de prachtige scheuren in de rest van het meer zitten. Het leek wel een film. De lava spoot hier en daar omhoog en ondanks dat we er bijna 2 km vanaf stonden hoorden we de krater een overweldigend geluid maken, vergelijkbaar met onweer in de verte.

Lavameer Hawaii Big Island

Langzaam werd het licht en de hemel vulde zich met de oranje gloed van de lava, totdat deze verdween door de zon. Het handjevol mensen waarmee wij stilzwijgend naar de kracht van ‘Pele’ (de godin van het vuur en de vulkanen zoals de Hawaiianen haar noemen) keken werd steeds drukker en het geluid van de krater veranderde in geroezemoes van andere bezoekers.

Amerika, het land van de overweldigende natuur, had ons wederom in zijn macht. Het mooiste wat wij ooit in ons leven meegemaakt hebben. Een paar dagen later spuwde de vulkaan uit. De rest is geschiedenis.

 

Lavameer Hawaii Big Island – Karin van den Boom

Stuur ook uw fotoverhaal in!Lavameer Hawaii Big Island – Het verhaal achter de foto

Leestijd: 2 min