’s werelds meest zichtbaar actieve vulkanische gebeid. Dat is Volcanoes National Park, met bijna constante lava rivier groeit de landmassa van het Big Island nog steeds. Hawaii’s Volcanoes National Park of kortweg HAVO genaamd ligt op zo’n 28 miles (44km) ten zuiden van Hilo aan de westelijke kant van het eiland. Afhankelijk van uw persoonlijke interesses kan men hier van uren tot dagen vertoeven. De ‘main attraction’ ligt onmiddellijk aan de parkingang, the Kilauea Caldera, de krater met daarin een ondergrondse active vulkaan.

Volcanoes National Park

Het bezoekerscentrum dient uw eerste stop te zijn! Niet alleen voor informatie maar vooral voor een update of stand van zaken gezien de potentiële gevaren die er dag dagelijks heersen. Er is tevens ook een 24u hotline (985-6000) met een dagelijkse bandopname over weer, gesloten wegen en lava-viewing mogelijkheden.

Volcanoes National Park

Wandeltocht

Naast de vele scenic overlooks en bezienswaardigheden kunt u uw verblijf verlengen door 1 of meerdere van de vele wandeltochten in het park. Waarschijnlijk de meest bezochte pad is dat van de ‘Thurston lava tube’. Aan het begin van Chain of Craters Road begin een stukje regenwoud. De Thurston lava tube waar ooit een rivier van magma doorstroomde is nu een wandeltunnel in een stuk regenwoud. De wandeling is makkelijk en duurt ongeveer 20 minuten tot een halfuurtje.

Lava Velden

Verder langs de 30 km. Chain of Craters road, verandert het landschap in uitgestrekte lava-velden. Toch een waarschuwingswoordje, lava steen is zeer licht in gewicht en is scherp als gebroken glas. Handle with care! Alsook kijk uit naar eventuele verbods- of waarschuwingsborden. De openbare weg eindigt aan de kust waar u de versteende lava velden naar hartelust kan verkennen en genieten van het landschap. Terug aan het bezoekerscentrum, hier zijn verschillende activiteiten mogelijk. Men heeft de optie om de Kilauea Caldera rond te rijden of te wandelen. De krater mag men niet in vanwege de veiligheid.

Volcanoes National Park Lava Veld

Kilauea overlook

De Kilauea overlook is ‘the place to be’ voor een zonsondergang en een betere zicht van de magma’s rode gloed. Wees tijdelijk het kan er echt druk worden. Iets verderop langs de crater rim drive ligt het Jagger Museum. Het museum toont exhibitions over de stichter Thomas Jagger, een vulkanoloog tot meer uitleg over vulkanische geologie. Het orgelpuntje hier is een real-time seismograaf die de trillingen van de aarde rond de krater waarneemt. Voor vele zal het een schok zijn dat er een tiental tot honderden aardbevingen dagelijks plaatsvinden wat de bevolking van de Big Island normaal vindt. Meer up-to-date info via de website van de NPS

Volcanoes National Park

Bereikbaarheid

Slechts Hawaiian airlines & United airlines beiden vluchten naar Hilo airport vanuit het vasteland*. Kona airport aan de westkant van het eiland wordt door meerdere maatschappijen aangeboden. Op beide luchthavens zijn autoverhuur firma’s aanwezig.

Verdere toeristische informatie

  • Er worden ook daguitstappen naar Volcanoes National Park georganiseerd vanuit de andere eilanden.
  • Meer info over Hawaii

Bron : Rough guide, Hawaii

Foto’s

nps.gov (map)
Jeffrey Van EeghemVolcanoes National Park – Big Island – Hawaii

Leestijd: 3 min