In de staat Colorado vind je The Million Dollar Highway. Aangelegd in de late 1880’s. The Million Dollar Higway is een onderdeel van de San Juan Skyway en één van de meest spectaculaire wegen van de Verenigde Staten. U rijdt enige tijd letterlijk op het randje van de afgrond. Wel met een bijzonder spectaculair uitzicht rechts van u. Tip: laat de passagier kijken, u heeft uw ogen nodig om op de weg letten. Er zijn geen standaard rijveiligheid maatregelen, zoals vangrails en bermen, dus uitwijken van de weg wordt afgeraden!

Million Dollar Highway

Vanaf Durango, door Silverton en Ouray, naar Ridgway, ziet u een adembenemend vergezicht na vergezicht. De weg werd uitgehakt vanaf de zijde van het gebergte en werd later bekend als de “Million Dollar Highway”. Het is een van de mooiste “scenic drives” in de Verenigde Staten. De Million Dollar Highway strekt zich voor ongeveer 25 mijl (40 km) in het westen van Colorado en volgt de route van de U.S. 550 tussen Silverton en Ouray, Colorado. Het is onderdeel van de San Juan Skyway. Tussen Durango en Silverton loopt de Skyway geleidelijk parallel aan de Durango en Silverton Narrow Gauge Railroad.

The Million Dollar Highway - Map

De weg bevat drie zeer hoge bergpassen:

  • Bank Pass Coal (10.640 ft / 3240 m)
  • Molas Pass (10.970 ft / 3340 m)
  • Red Mountain Pass (11.018 ft / 3358 m)

 

Million Dollar Highway

De weg is prima te berijden, zolang u niet te snel rijdt. Als u dat toch doet, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Dus het is verstandig u aan de voorschriften te houden. Er zijn een aantal omwentelingen rond de bergen waar u ongeveer maximaal 15KM per uur kunt rijden. Hoewel het hele traject The Million Dollar Highway heet, is het de twaalf mijl (19 km) ten zuiden van Ouray door de Uncompahgre Gorge naar de top van de Red Mountain Pass, waar deze weg zijn naam aan heeft te danken.

Dit stuk door de kloof is uitdagend en potentieel gevaarlijk om te rijden; het wordt gekenmerkt door steile kliffen, smalle straatjes en een gebrek aan vangrails; de beklimming van Red Mountain Pass is gemarkeerd met een aantal haarspeld “S” curves en nogmaals, smalle rijstroken voor het verkeer. Er zijn een aantal uitwijkmogelijkheden in de zijkanten van de bergen.

Het weer

Het weer op de Million Dollar Highway is zeer onvoorspelbaar en het kost niet veel tijd om van felle zon over te schakelen van matige tot zware sneeuwval. In beide richtingen kunt u grote campers tegenkomen. In de zomer kan de temperatuur variëren van 20 tot ruim 30 graden. in de bergpassen kan de temperatuur dalen to zo’n 10 graden (Zomers). De weg is het hele jaar open, echter het sneeuwseizoen begint in oktober en sneeuw zal vaak de weg doen sluiten in de winter. Sneeuwkettingen kunnen nodig zijn.

 

Adembenemend!

The Million Dollar Highway, u moet het maar durven. Doet u het, wordt u beloond met het slingerende ontwerp van deze weg met een prachtig panoramisch uitzicht en leuk voor een ontspannen rit. Een adembenemend uitzicht op de bergen, de vallei en de kloof. The Million Dollar Highway is een van de meest geliefde wegen in het land. Het vindt zijn weg door de San Juan Mountains, de wildste en meest ruige pieken in de Rockies. Vandaag de dag is het zeker een van de meest adembenemende, historische en fantastische wegen in het land!

 Million Dollar Highway – Een van de gevaarlijkste wegen!

Leestijd: 3 min