Als we over Denver praten, krijgt men visioenen van cowboys, saloons, het opdrijven van longhorns over de uitgestrekte prairie met de machtige Rocky Mountains in de verte. Deze beelden worden gevormd door Hollywood, waar Denver voornamelijk in western films is te vinden. De tijd heeft echter ook in Denver niet stilgestaan, al zullen sommige jongeren van Denver daar aan twijfelen. Denver is een moderne stad die met alle omgelegen suburbs goed is voor zo’n drie miljoen inwoners.

Dat het een aantrekkelijke stad is om in te wonen kun je merken aan de vele mensen die vanuit andere staten zoals Californië en Texas hier jaarlijks naartoe trekken.  Maar is het ook een leuke stad om te bezoeken?   De meeste Nederlanders komen naar het westen van Amerika om de indrukwekkende natuur te zien zoals de Grand Canyon, Monument Valley en Arches National Park. Steden die bezocht worden zijn San Fransisco en L.A., maar Denver? Als Nederlandse bezoeker hoeft u zich hier niet te vervelen. Denver heeft zeker het een en ander te bieden.

Denver

Mile High City

Het begint al bij het vliegveld. Denver International Airport of DIA genoemd, is een van de nieuwste vliegvelden van Amerika.  De terminal bestaat uit een gigantische witte tent doek die de besneeuwde toppen van de Rocky Mountains voorstellen.  De afzonderlijke aankomsthallen zijn alleen via een trein te bereiken.  Geen bestuurder in deze trein dus je kan helemaal voorin zitten. Terwijl je door de tunnel suist zie je propellertjes aan de wand die in de wind van de trein ronddraaien. Als je snel kunt tellen zul je zien dat er 5280 van die propellers zijn: een voor elke voet die Denver boven zeeniveau verkeert. Vreemd getal zul je denken?  Niet als je weet dat er 5280 voet in een mijl gaan en daaraan dankt Denver de naam “Mile High City”

Uiteraard liggen niet alle delen van Denver even hoog, dus als je precies op 1 mijl boven zee wilt zijn, breng dan een bezoek aan het State Capitol vlak bij downtown Denver. Als je de trappen oploopt zul je een trede zien die precies op 1 mijl boven zeeniveau is. Leuk voor een foto.  Stap dan ook even naar binnen in het Capitol, het is weliswaar geen Washington DC, maar de lokale staatsbelangen die hier worden besproken zijn voor de ingezetenen meestal “Hot Issues”. Je zult zien dat de discussies behoorlijk emotioneel gevoerd kunnen worden.

Denver Colorado

Bezienswaardigheden

Vanuit het Capitol is het een korte wandeling naar verschillende bezienswaardigheden. De Denver Mint is een van de plaatsen in Amerika waar de munten worden geslagen, en er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Het Molly Brown house is mogelijk minder bekend, maar in dit huis woonde de “unsinkable” Molly Brown. Zij was de vrouw van een succesvolle goudzoeker en een van de weinige overlevenden van de Titanic ramp. Een rondleiding door het huis geeft een goeie indruk van hoe de rijken van Denver in die tijd leefden. Museums: Art Museum, Museum of Nature & Science,  Firefighter’s Museum, History Museum, Forney Transportation Museum, Children’s Museum en nog veel meer. Ook heeft Denver pretparken: Six Flags Elitches, Lakeside Amusement Park en, als je in de zomer bezoekt, Waterworld.

De 16th Street Mall is een lange winkelstraat waar je kunt wandelen en allerlei winkeltjes kunt bekijken.  Als je moe wordt kun je de gratis shuttlebus pakken die de mall op en neer rijdt. De ongeveer een mijl lange mall eindigt in het oude gedeelte van Denver: LoDo (Lower Downtown). In LoDo vind je restaurants, cafés, een van Denvers grootste boekwinkels (Tattered Cover) en vele andere kleine gezellige winkeltjes.

Denver Colorado

Voor de echte koopjes kun je echter beter een van de grote malls opzoeken in de suburbs: niet te ver van downtown heb je de Cherry Creek Mall, in het zuiden Park Meadows Mall, in het noorden Flatiron Crossing en nog een verzameling kleinere malls: Aurora Mall, Buckingham Square, Westminster Mall om maar een paar te noemen. Ten zuiden van Denver aan I-25 richting Castle Rock heb je ook nog een Factory Outlet waar je tegen redelijke prijzen zaken kunt kopen die direct van de fabriek komen. Let wel op, want soms is het afgekeurde waar die men niet in de winkel wil verkopen. De kortingen voor dat soort waren is behoorlijk.

Omgeving Denver

Als je ook de directe omgeving van Denver wilt bezoeken is een huurauto wel gewenst. Hoewel het openbaar vervoer meestal spotgoedkoop is, het netwerk is niet erg dicht en de bus neemt niet de kortste route.  Een aantal steden in de directe omgeving van Denver die een bezoek waard zijn:

Golden en dan uiteraard even een bezoek aan de Coors bierbrouwerij hier. Als je niet zo houdt van Coors, rij dan even naar het noorden richting Fort Collins. Onderweg op I-25 vind je de Anheuser-Busch Brewery bekend van Budweiser. Ook hier zijn rondleidingen te krijgen.  Voor rondleidingen door brouwerijen geldt dat je ouder moet zijn dan 21 jaar (drank leeftijd).

Littleton, het oude centrum heeft een gezellige sfeer en in deze stad vind je ook een klein openlucht museum waar die historie van de boeren pioniers belicht wordt.

Boulder, met name het wandel en winkelgedeelte in de buurt van Pearl Street. Als je vanuit Boulder doorrijdt de bergen in kun je een bezoek brengen aan: Nederland. Het is een mini dorpje, maar de naam spreekt ons tot de verbeelding.

Estes Park, is een dorp dat aan de rand ligt van het Rocky Mountain National Park. Het dorp is klein en kun je lopend bezoeken, het park is groot en een auto is onmisbaar, maar vergeet niet de auto af en toe aan de kant te zetten en een stukje te lopen. Je kunt veel beter het wild lopend bekijken dan vanachter het raam van een auto.  Ga echter niet te dichtbij!  Elk (grote herten) kunnen gevaarlijk zijn.

Het aantal bezienswaardigheden in Denver en omgeving is teveel om op te noemen: een luchtvaartmuseum (Wings over the Rockies), vele mini bierbrouwerijen, Coors Field voor een baseball game, Ski-treinen in de winter naar Winterpark, Buffalo Bill Museum & Grave, Ocean Journey Aquarium en ga zo maar door.

Westkust

Als je de westkust van Amerika al hebt gezien is Denver is een goed begin en eindpunt voor een reis door het zuid- en noord- westen van Amerika Ook voor enkel een stedentrip. Er zijn verschillende toeristische trekpleisters in Colorado en omliggende staten die vaak overgeslagen worden: Mesa Verde in het Zuid-Westen van Colorado, Dinosaur National Park in Noord-Westen van Colorado, Yellowstone en Devils Tower in Wyoming, Mount-Rushmore in South Dakota. Allemaal plaatsen die ongeveer een dag rijden van Denver liggen.  Wat zou je zeggen van New Mexico: Santa Fe, Taos, Carlsbad of Roswell? Vele van deze plaatsen zijn net te ver om te bezoeken tijdens een rondrit vanaf de kust, maar beslist de moeite waard.

Links

 Denver – Colorado – Mile High City

Leestijd: 6 min