Rocky Mountain

De Rocky Mountains in Noord-Amerika, zijn op één na grootste bergketen ter wereld. Met een lengte van bijna 4800 km, reikt het van British Columbia te Canada helemaal tot het noorden van Mexico. Het National Park ligt ten westen van de stad Boulder te Colorado en ligt op een paar uur rijden van Denver.

Rocky Mountain National Park - Amerika info - USA4ALL

Het park heeft bijna 1100 vierkante meter aan oppervlakte en behelst een van Amerika’s mooiste natuurgebieden. Het park telt maar liefst 147 meren, 80 km aan rivieren, 600 km aan hikingtrails en meer dan 100 bergpieken van 3300 meter of hoger. Meer dan een derde van het park is toendragebied, dit ligt boven de boomgrens en hier is het bijna altijd ‘winter’. Het Rocky Mountain National Park is een van de meest uitgebreide ecosystemen van alle Amerikaanse nationale parken. Het landschap is divers en omvat weiden, bossen, meren, maar ook toendra’s, glaciërs en ruige bergtoppen.

De diversiteit maakt het park, één van de best bezochte parken in Amerika. Het Rocky Mountain National Park, staat op de 5de plaats van populairste parken in Amerika, is het hele jaar rond geopend en trekt zo’n 3.2 miljoen bezoekers per jaar. Voor de bezoekers zijn er naast makkelijk toegankelijke wandelpaden ook scenic drives waarbij ze vanuit hun voertuig kunnen genieten van het uitzicht. Bezoekers die wat meer avontuur zoeken, zijn in het park ook op hun plek. Zo zijn er hikingtrails en bergtoppen in verschillende moeilijkheidsgraden om te bewandelen en te beklimmen. Ook watersporten kunnen beoefend worden, denk hierbij aan varen, raften en vissen.

In het park is het goed wildlife spotten. Er leven duizenden elks, elanden, bevers en bighorn schapen, maar ook zwart beren, puma’s en arenden zijn er vertegenwoordigd. Naast het wildlife is er veel natuurschoon, er zijn watervallen en wilde bloemen in overvloed.

Rocky Mountain Nationaal Park

Foto: Matthijs Bettman

 
 
Rocky Mountain National Park implementeert vanaf 28 mei 2021 een nieuw pilot-reserveringssysteem voor tijdelijke inreisvergunningen.
 
Er zijn twee soorten reserveringen beschikbaar. Eén vergunning is voor de Bear Lake Road Corridor, die de hele corridor en toegang tot de rest van het park omvat. Deze reservering-periode is van 05.00 uur tot 18.00 uur. De tweede vergunning is voor de rest van Rocky Mountain National Park, met uitzondering van de Bear Lake Road-corridor. Deze reservering-periode is van 9.00 uur tot 15.00 uur.
 
Met vergunningen die zijn afgegeven via het reserveringssysteem, kunnen parkbezoekers het park binnen twee uur na beschikbaarheid betreden. Het reserveringssysteem is van toepassing op alle delen van het park.
 
Meer info, klik hier

Geschiedenis en ontstaan Rocky Mountain National Park

Al sinds 1900 groeide de belangstelling voor het park, eerst kwamen de ranchers en jagers, snel volgde de toeristen en dagjesmensen. Met de steeds groter wordende toestroom van bezoekers, groeide ook het belang voor bescherming en het behoud van het park. Dit belang, gesteund door Theodore Roosevelt en John Muir, leidde uiteindelijk tot het ontstaan van het National Park. Op 26 januari 1915 tekende president Woodrow Wilson het Rocky Mountain National Park Act. Na de Eerste Wereldoorlog groeide het aantal bezoekers opnieuw, deze groei bracht een uitbreiding van de faciliteiten op gang. Er kwamen rangerstations en musea bij, ook aan toiletgebouwen, parkeergelegenheid en het voor iedereen toegankelijk maken van de wandelpaden werd gedacht.

Bezoek en ‘what to do’ in het park

Rijd de 48 mile lange “Trail Ridge Road”, dit is de hoogste aaneengesloten snelweg ter wereld en bezoek het Alpine rangerstation wat op 3500 meter boven zeeniveau ligt. Zomers is het aan te raden een jas mee te nemen. Het kan hier makkelijk 15 graden koeler zijn dan bijvoorbeeld Estes Park.

Hike vanaf het rangerstation naar de top van de ridge, voor een 360 graden uitzicht over het landschap boven de boomgrens. Let op, vanwege sneeuwval is de Trail Ridge Road vaak pas open van eind mei t/m halverwege september. Aan te bevelen is een hike rondom Sprague Lake. Dit is een korte hike, rondom een van de mooiste meren van het park, zonder al te veel hoogtestijgingen.

Zodra je gewend bent aan de hoogte en het dalende zuurstofgehalte, vanaf 3000m hoogte bevat de lucht zo’n 30% minder zuurstof, kan je wellicht de langere hikes uitproberen. De meest populaire hikes met prachtige uitzichten zijn de klim naar Bear Lake en Dream Lake. Deze hikes hebben beide een afstand van ongeveer de 10KM en lopen in een loop waardoor je een roundtrip maakt. De populariteit maakt de trails relatief druk. Informatie en toegankelijk van de verschillende hikes zijn verkrijgbaar in een van de bezoekerscentra.

Estes Park, Colorado

Estes park colorado

Het stadje Estes Park ligt bijna 3000 meter boven het zeeniveau en bevindt zich in het hart van de Rocky Mountains. De stad ligt vlakbij de ingang tot het Rocky Mountain National Park.  Hierdoor een uitstekende uitvalbasis voor een bezoek aan het park. Het is een klein en gezellig stadje, waar elks en elanden onderdeel uitmaken van het straatbeeld en vrij overal rondlopen. Leuk om te doen is de nachtelijk ‘ghost tour’ in het Stanley hotel. Dit is gebouwd in 1903 en beroemd geworden door de overnachting van Stephen King in kamer 217, waarna hij The Shining schreef. Overnachten in het Stanley hotel kan uiteraard, maar is vrij prijzig. Gelukkig zijn er meer dan voldoende hotels en motels waar redelijk betaalbaar overnacht kan worden (wel reserveren in het hoogseizoen). Leuke tip voor de hardlopers: jaarlijks, begin Juni, wordt de Estes Park marathon gehouden!  Er zijn ook halve marathon, 10k en 5k runs. Naast een geweldige uitdaging, een fantastische ervaring om nog meer van de lokale omgeving rondom Estes Lake te genieten!

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenRocky Mountain National Park

Leestijd: 5 min