Mount Rushmore is de locatie van vier gigantische gebeeldhouwde sculpturen met de gezichten van Amerikaanse presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln en Theodore Roosevelt. Onder leiding van de beeldhouwer Gutzon Borglum begon het projectproject in 1927 en werd het uiteindelijk voltooid in 1941. In het oorspronkelijke ontwerp van beeldhouwer Gutzon Borglum moesten de vier presidenten vanaf de taille worden vertegenwoordigd, maar onvoldoende financiering bracht het project tot stilstand na het voltooien van hun gezichten. Mount Rushmore verwelkomt elk jaar meer dan twee miljoen bezoekers en is een van de populairste toeristische attracties van Amerika.

Mount Rushmore

Ontstaan Mount Rushmore

Mount Rushmore, net ten noorden van Custer State Park in Black Hills National Forest in South Dakota, is genoemd naar de New Yorkse advocaat Charles E. Rushmore, die in 1884 naar de Black Hills reisde om mijnclaims in de regio te inspecteren. Toen Rushmore een plaatselijke man de naam van een nabijgelegen berg vroeg, antwoordde hij dat het nooit eerder een naam had, maar vanaf nu zou het bekend staan ​​als Rushmore Peak (later bekend als Rushmore Mountain of Mount Rushmore).

Toen hij begin jaren twintig toerisme wilde aantrekken in de Black Hills, kwam de staatshistoricus van de South Dakota, Doane Robinson, op het idee om ‘de naalden’ (de verschillende gigantische natuurlijke granieten pilaren) vorm te geven in de vorm van historische helden van het Westen. Hij stelde Red Cloud, een Sioux-chef, voor als een potentieel onderwerp. In augustus 1924 nam Robinson contact op met Gutzon Borglum, een Amerikaanse beeldhouwer van Deense afkomst. Borglum stelde voor dat de onderwerpen van het werk in South Dakota George Washington en Abraham Lincoln zijn, omdat dat meer nationale belangstelling zou wekken. Later zou hij Thomas Jefferson en Theodore Roosevelt aan de lijst toevoegen, als erkenning voor hun bijdragen aan de geboorte van de democratie en de groei van de Verenigde Staten.

Tijdens een tweede bezoek aan de Black Hills in augustus 1925 identificeerde Borglum Mount Rushmore als de gewenste locatie van de sculptuur. Er ontstonden protesten onder plaatselijke native Amerikanen en milieuactivisten die hun bezwaren tegen het project uitten, ze beschouwden het als een ontheiliging van het natuurlijke landschap (waarbij de Indianen nog andere argumenten hadden wat tevens ook de bouw van Crazy Horse memorial als gevolg had). Ongeveer 400 werknemers verwijderden ongeveer 450.000 ton rotsblok van Mount Rushmore, dat nog altijd op een hoop bij de voet van de berg ligt.

Mount Rushmore National Memorial, bekend als de ‘heiligdom van de democratie’, is uitgegroeid tot een van de meest iconische beelden van Amerika en een internationale toeristische attractie. De National Park Service, die Mount Rushmore onderhoudt, neemt elk jaar meer dan 2 miljoen bezoekers op.

Bereikbaarheid en omgeving

Mount Rushmore National Memorial ligt in de Black Hills in South Dakota, ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de stad Rapid City. Neem vanuit Rapid City Highway 16 naar Keystone, en ga verder via Highway 244 naar Mount Rushmore.

De toegang tot het park is gratis, maar parkeren kost zo’n USD 10 per auto. De parkeerticket is echter wel een jaar geldig, dus bij verblijf in de regio kan je eventueel voor meerdere bezoeken gaan. Bijvoorbeeld overdag en ’s avonds. Van Mei tot September worden in de avond ‘lichtceremonies’ gehouden en het National Anthem gezongen en de Amerikaanse vlag gevouwen. Op en top Amerikaanse viering, maar heel leuk om mee te maken.

Reken voor een verblijf aan het Memorial zo’n 2 tot 3 uur, niet langer. Wellicht is een bezoek te combineren met een aantal leuke bezienswaardigheden in de omgeving.

Wind Cave National Park

De grot wordt ook beschouwd als een driedimensionale doolhofgrot, die wordt herkend als het grootste (grotvolume per kubieke mijl) grotsysteem ter wereld. De grot is momenteel de zesde langste ter wereld met 140,47 mijl (226,06 km) onderzochte grotgangen. Bovengronds omvat het park de grootste resterende natuurlijke prairie in de Verenigde Staten.

Jewel Cave National Monument

Onder de Black Hills van South Dakota ligt de intrigerende ondergrondse wereld van Jewel Cave. Met meer dan 190 mijl van onderzochte doorgangen, Jewel Cave geldt als een van de langste grotten in de wereld. Briljante kleuren en fragiele rotsen onthullen een verbazingwekkend ecosysteem dat nergens anders zichtbaar is. De op twee na langste grot ter wereld heeft veel te bieden aan iedereen die geïnteresseerd is in zijn natuurlijke glorie. Begeleide grottochten bieden mogelijkheden om dit ongerepte grottenstelsel gevuld met calciet kristallen en andere wonderen te bekijken.

 Mount Rushmore – Een populaire toeristische attractie in Amerika!

Leestijd: 4 min