De staat New York grenst in het noorden aan de Canadese provincies Ontario en Quebec, in het oosten aan Vermont, Massachusetts, Connecticut en de Atlantische Oceaan, in het zuiden aan de staten New Jersey en Pennsylvania en in het westen aan Pennsylvania en de Canadese provincie Ontario. De staat heeft een oppervlakte van 128.402 vierkante kilometer en ongeveer 18 miljoen zielen bewonen de staat. Van noord naar zuid is de afstand 499 km en van oost naar west 518 km op het breedste punt. Vele onder ons denken dat New York City de hoofdstad van New York is maar niets is minder waar. De hoofdstad is namelijk Albany.

Bossen, meren, heuvels, dalen en vlakten

Het is een bijzonder mooie staat met bossen, meren, heuvels, dalen en vlakten. Het land is zeer onregelmatig gevormd. Normaal gesproken wordt de staat in twee duidelijk te onderscheiden delen verdeeld. Het eerste is het gebied om New York City heen: de zogenaamde New York Metropolitan Area en het tweede deel is de rest van de staat wat wordt aangeduid als Upstate New York. Het overgrote deel van de inwoners van New York woont langs de Hudson River en de Mohawk River. Men kan de staat in drie verschillende landstreken verdelen:

  1. de Adirondack Mountains
  2. het Appalachian Plateau
  3. de Lowland Region

De Adirondack Mountains liggen in het noordoosten van de staat en beslaan ongeveer een kwart van het grondgebied. Hier ligt ook het hoogste punt van de staat: Mount Marcy (1629 m). Deze bergen zijn voor het overgrote deel bebost. Het grootste deel van de staat wordt in beslag genomen door het Appalachian Plateau. Het westelijk en zuidelijk deel van de staat behoren tot dit laatstgenoemde land. Het bestaat uit hoogland met golvende heuvels. Het oostelijke deel van dit plateau zijn de Catskill Mountains: een woest en ruig gebied met steile hellingen en smalle dalen.

Lowland Region

Het oosten van New York wordt gezien als de Lowland Region. Ook een deel van het zuiden hoort hierbij. Laagvlakten en rivierdalen zijn hier het decor. Long Island ligt ten zuiden van New York City en steekt in de Atlantische Oceaan. Het eiland is 190 km lang en heeft vele recreatiemogelijkheden en mooie stranden. In de staat liggen meer dan 8000 meren verspreid. Oneida Lake is de grootste maar Lake George en Finger Lakes mogen er ook zijn. Ook de Niagara Falls vindt u in de staat New York.

Niagara falls

New York is de allerbelangrijkste industriestaat van de Verenigde Staten en wordt mede daarom gezien als het financiële en commerciële centrum van de USA. Levensmiddelen, tijdschriften en boeken, machines, kleding en kranten zijn belangrijke door de staat vervaardigde producten. Maar ook radio, televisie en reclame zorgen hier voor een groot marktaandeel. Ook op agrarisch gebied mag New York er zijn met maïs, hooi, aardappelen, vlees en melk als geleverd product.

Albany

De indianen waren de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. De eerste Europeaan die voet aan wal zou zetten was Giovanni da Verrazano die voor Frankrijk uitkwam. Hij ging de Baai van New York binnen in 1524. In 1609 was het een Hollands schip, de Halve Maan, die dit gebied betrad. Onder het bevel van Henry Hudson kwamen ze aan bij Albany wat aan de naar Henry Hudson genoemde Hudson River ligt. Henry Hudson was op zoek naar een noordwestelijke doorvaart naar Oost-Indië voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De eerste blanke nederzetting was Fort Nassau, nu het huidige Albany.

De vlag van New York

De vlag van New York

 

Extra informatie

  • Staatsleus New York: The Empire State
  • Lid van de unie sinds: 26 juli 1788
  • Staatsbloem Rose
  • Staatsboom Sugar Maple
  • Staatsvogel Eastern Bluebird
  • Staatsinsect Nine-spotted ladybug (ladybird beetle)


New York Staat – The Empire State

Leestijd: 3 min