De Niagara Falls, behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Je vindt ze op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada tussen de gelijknamige steden Niagara Falls in de Amerikaanse staat New York en Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario.

De Niagara Falls maken deel uit van de 56 kilometer lange Niagara River, deze rivier loopt van Lake Erie tot Lake Ontario. De watervallen vormen een grens tussen Ontario (Canada) en New York (United States). De steden zijn verbonden door de Rainbow Bridge, een brug over de rivier de Niagara, beneden de watervallen. Je kunt de Rainbow Bridge te voet oversteken als je de watervallen vanaf de andere kant van de grens wilt zien. Een geldig paspoort is vereist. (zie grensovergang).

De watervallen storten zich in ongeveer 60 meter naar beneden. Er zijn “diepere” watervallen ter wereld, maar de hoeveelheid en breedte maken de Niagara Falls spectaculair. Als je je aan de Amerikaanse kant bevindt kan je oplopen tot aan het water wat over de rand naar beneden valt. Vanaf de Canadese kant kun je de American Falls en de Horseshoefalls bewonderen. ’s nachts zijn alle watervallen verlicht met afwisselend verschillende kleuren. Dit zorgt voor een mooi schouwspel.

Niagara falls

Horseshoe Falls

Het bekendste deel van de Niagarawatervallen zijn de Horseshoe Falls, deze staan ook bekend als Canadian Falls. Ongeveer 90% van het neerstortende water van de rivier de Niagara keldert naar beneden over de Horseshoe Falls, de resterende 10% over de American Falls stroomt. De naam ‘hoefijzerwaterval’ komt van het uiterlijk die deze waterval heeft. De Horsshoe Falls liggen op de grens van de Verenigde Staten en Canada, voor het grootste deel op Canadees grondgebied. De Horseshoe Falls is 671 meter breed en 53 meter hoog. Het water passeert de rand van de waterval met 32 km/h. Tussen Horseshoe Falls en de twee andere watervallen ligt Goat Island. Twee bruggen boven de watervallen verbinden het eiland met de Amerikaanse kant.

American Falls

De American Falls is de grootste van de twee Niagara-watervallen die volledig in de Verenigde Staten liggen, maar kleiner dan de Canadese Horseshoe Falls. De breedte aan de top van American Falls is ongeveer 253 meter in een rechte lijn. De hoogte van de waterval is 21 meter waarna het water neerslaat op een partij rotsen die door een grote verschuiving daar in 1954 terecht zijn gekomen.

Bridal Veil Falls

In de American Falls ligt een eilandje, Luna Island, zodat deze waterval uit twee delen bestaat: rechts de eigenlijke American Falls en links de kleinste van de drie watervallen, Bridal Veil Falls. (slechts 17 meter breed). Ook deze waterval ligt volledig op grondgebied van de Verenigde Staten, tussen Luna Island en Goat Island. (Een voetbrug boven de waterval verbindt Goat Island met Luna Island.) De breedte aan de top van de Bridal Veil Falls is slechts 17 meter. Het verval van Bridal Veil Falls tot op de rotsen is ongeveer 24 meter. Helemaal beneden aan de voet van de watervallen ligt, 31 m onder de top, de Maid of the Mist Pool..

Watervallen van dichtbij

De  watervallen zijn van dichtbij te bekijken door plaats te nemen op de Maid of the Mist, een boot dat dicht langs de watervallen vaart. U krijgt tijdens deze vaartocht soort van een regenjas verstrekt en dit is geen overbodige luxe! Er varen twee boten, elk goed voor zo’n 600 passagiers. Een tochtje op de Maid of the Mist kost u voor volwassen $18.25  (13+), en voor kinderen  $10.85 (6 tot 12 jaar). (Prijzen 2017).

U kunt de watervallen ook via de Journey behind the Falls bekijken. Deze ondergrondse tunnel bestaat uit observatie-platformen die u het gevoel te geven midden in het neerstortende water te staan. De kosten voor deze ervaring bedragen van April tot December: $13.15 voor volwassenen (13+), $8.55 voor kinderen (6 tot 12 ). Kinderen onder de 5 jaar zijn gratis. (Prijzen 2017). De prijzen in de winter worden aangepast wanneer het Lower Observation Deck gesloten moet worden vanwege ijsvorming.

Cave of the Winds

Cave of the Winds bevindt zich aan de Amerikaanse kant. Je komt dichterbij de watervallen dan dat je kunt voorstellen. Wordt zeiknat op het Hurricane Deck, dichterbij dan dit zult u nooit komen.

Cave of the Winds

Attracties

Hieronder bespreken we een aantal van de vele attracties die u vind zowel aan de Amerikaanse, maar vooral aan de Canadese kant van de Niagara Falls. Aan de Canadese kant zijn veel attracties en evenementen die voor u en uw hele familie voor vermaak zorgen. De Whirlpool Aerocar voert passagiers over de draaikolken voert en ook kunt u via een 53 meter hoog reuzenrad, The Skywheel, het gigantische uitzicht in u opnemen. De Skylon Tower brengt u met glazen liften, naar een hoogte van 233 meter, met uitzicht op de watervallen. Hierin zijn ook twee restaurants te vinden.

Voor actuele info in prijzen van alle attracties rondom de Niagara Watervallen, kijkt op u de pagina van Niagaraparcs.com

Clifton Hill

Clifton Hill is het entertainment district van Niagara Falls Ontario (CA). Het is een voetgangerspromenade met pretparkattracties, hotels en restaurants. Om Clifton Hill kunt u niet heen. U vindt het haaks op de promenade langs de American Falls.

Kinderen kunnen worden vermaakt in het Fallsview Indoor Water Park met 16 waterglijbanen. Of  The Great Canadian Midway Museum, dat meer dan 250 (interactieve) spellen voor alle leeftijden heeft. U vindt er het Guinness World Records- en Ripleys Believe it or not Museum.

Voor de shows en musea kunt u een combo-pas aan te schaffen. Hierin zijn vele opties mogelijk. Het nachtleven van Niagara is een belevenis op zich. Er bevinden zich talloze restaurants, clubs & Casino’s. Natuurlijk zijn er ook meer ontspannen opties.

Niagara Botanical Gardens

Negen km van de Horseshoe Falls vindt u de botanische tuinen bij de Lewiston-Queenston International Bridge. Toegang gratis. In het park bevindt zich een vlindertuin en u kunt e met een paard en wagen door het park rijden.
Adres: 2565 Niagara Parkway, Niagara Falls, Ontario, Canada

White Water Walk

Over de Niagara River is een loopbrug gemaakt. Je kunt hier het voortrazende water van dichtbij bekijken. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Open tussen half april en november.

Dufferin Islands

Dufferin Islands is een prachtig park dat bestaat uit kleine eilandjes die verbonden zijn door loopbruggen. Dufferin Islands ligt ten zuiden van de watervallen bij de Niagara Parkway ter hoogte van parkeerplaats Rapidsview Parking Lot.

Grensovergang Amerika – Canada

Je kunt de Rainbow Bridge te voet oversteken als je de watervallen vanaf de andere kant van de grens wilt zien. Een geldig paspoort is vereist. Daarnaast heb je wat douanevereisten, zoals zeer weinig alcohol en sigaretten in je bagage hebben. Doorgaans ook oppassen met dierlijke en plantaardige producten, die makkelijk ziekten en micro-organismen kunnen overdragen. Voor meer details, zie websites: CBSA voor naar Canada; en USCBP voor de Amerikaanse kant. De Amerikanen vragen een vergoeding van $6 (2012). Met deze gelden wordt het onderhoud van de brug voorzien. Vanuit Canada mag je gratis terug. Mocht je met de auto willen: Je mag Canada met een huurauto in.

Niagara falls

Handige links:Niagara Falls – Een wonderschoon natuur verschijnsel!

Leestijd: 6 min