De Bisti Badlands is een verborgen, kleurrijk, heuvelachtig gebied in de high desert in de noordwest-hoek van New Mexico dat de moeite van een bezoek meer dan waard is. Het bestrijkt een oppervlakte van 4000 are. De kleurrijke heuvels in rood, oranje, zwart, grijs en wit zorgen voor mooie contrasten. Ze zijn o.a. gevormd uit klei, kool en zandsteen. Door erosie zijn prachtige en bizarre rotsformaties ontstaan. Je vind er hoodoos en vormen die je ook tegenkomt bij Goblin Valley en Bryce Canyon. In de Bisti Badlands kan je ook versteend hout en fossielen tegenkomen.

De Bisti Badlands valt onder het beheer van het BLM (Bureau of Land Management). De officiële naam is The Bisti Wilderness Area en het grenst aan de De-Na-Zin Wilderness. De dichtstbijzijnde grote steden zijn Farmington en Gallup.

Bisti Badlands

Locatie

De officiële toegang tot de Bisti Badlands ligt aan de NM 371, ca 40 mile (65 km) zuidelijk van Farmington, of 95 mile (153 km) noordoostelijk van Gallup. Vanaf Gallup rijd je de I 40 richting oosten tot afslag 53. Daar neem je de NM-371 naar het noorden. Vanaf Farmington rijd je NM-371 op naar het zuiden.

Bij milepost 70 op de NM 371 sla je af naar het oosten, de San Juan County Road 7297 op. Voor je daar afslaat staat er een BLM bord: Bisti Wilderness Area 2 mile. Road 7297 is een brede gravelweg die met een gewone auto normaal gesproken goed te rijden is. Na 2 mile kom je bij een splitsing en waar je linksaf slaat. Na nogmaals 2 mile kom je bij een parkeerplaats bij de Bisti Badlands. Vlak voor de parkeerplaats is de De-Na-Zin wash (rivierbedding).

Bisti Badlands-Map

Hiken

Bij de parkeerplaats is een registerbox waar je je moet registreren als je gaat hiken in de Bisti Badlands. Er zijn geen trails in de Bisti Badlands. Je kan op eigen houtje de omgeving gaan verkennen. Je moet wel goed in de gaten houden waar je heen loopt om niet te verdwalen. Tijdens ons bezoek zijn we eerst de wash overgestoken. We zijn een stukje doorgelopen tot we bij een hek kwamen. Dit hek hebben we een stuk in oostelijke richting gevolg, waarna we weer de wash in zuidelijke richting hebben overgestoken. Daar zijn we tussen de heuvels doorgelopen. Vaak liepen de canyons tussen de heuvels dood. Kwestie van omkeren en de volgende canyon verkennen.

Op een gegeven moment zagen we witte hoodoos. Van een afstand hadden we die witte rotsen wel gezien, maar toen zagen ze nog niet interessant uit. Van dichtbij was dat wel anders. Hele mooie rotsformaties waartussen we ook eindelijk een beetje schaduw vonden. Geef dus niet de moed te snel op als je niet direct wat moois of aparts tegenkomt. Soms moet je even zoeken en wat geluk hebben. Vanaf de hoodoos zijn we door de wash weer terug gewandeld naar de auto. Tijdens onze 2 uur durende wandeling zijn we geen mens tegengekomen. We hebben maar een klein stukje gezien, maar willen hier zeker nog een keer terugkomen om meer te ontdekken.

Tips voor je eigen veiligheid

  • Laat het iemand weten dat je de Bisti Badlands gaat verkennen.
  • Door het heuvelachtige landschap en de (doodlopende) canyons bestaat de mogelijkheid dat je totaal gedesoriënteerd raakt en verdwaald. Een GPS is aan te raden. Indien je toch zou verdwalen, loop dan verder tot je een hek tegenkomt en volg dit hek dan in westelijke richting. Op die manier kom je in ieder geval weer op de weg uit.
  • Neem als je gaat hiken voldoende water, eten en een hoofdbedekking mee. Je moet niet vergeten dat je midden in de woestijn zit. Er is weinig tot geen schaduw in de Bisti Badlands.
  • Vermijd de zomer en de middag als de zon het heetst is.
  • Wees voorzichtig met het klimmen op zachte rotsen. Ze kunnen makkelijk afbreken.
  • Vergeet niet om je weer uit te schrijven in de registerbox als je de Bisti Badlands weer verlaat.

 

Met dank aan: Sonja VollBisti Badlands – New Mexico

Leestijd: 3 min