In het bijzijn van familie is op 10 april 2024 één van de meest bekende en beruchtste American footballspeler, Orenthal James Simpson, overleden. Hij overleed  op 76-jarige leeftijd aan kanker, prostaatkanker om precies te zijn. „Onze vader, Orenthal James Simpson, bezweken aan zijn strijd tegen kanker. Hij werd omringd door zijn kinderen en kleinkinderen. Tijdens deze overgangstijd vraagt zijn familie om hun wensen voor privacy te respecteren”, schreef de familie van O.J. Simpson op X.


O.J. Simpson 1947- 2024

Ook de kinderen van zijn voormalige vrouw, Nicole Brown, waren bij het overlijden aanwezig. Dit is extra pikant want op 12 juni 1994 werd zij, samen met haar toenmalige vriend, Ron Goldman dood aangetroffen. Beiden werden op brute wijze vermoord en vrij snel kwamen de verdenkingen te liggen op de ex-partner van haar, O.J. Simpson. Dit leidde tot een climax toen op 17 juni 1994 de bekende ‘White Bronco Chase’ plaats vond. De uitzending van de NBA-finals, werd onderbroken toen de bekend was dat de voormalige NFL-speler in een witte auto op de vlucht sloeg.

Hij werd urenlang op de snelweg achtervolgd door meerdere politieauto’s. Uiteindelijk werd hij bij zijn huis gearresteerd. Het proces van de voormalige held van velen stond bekend als ‘de proces van de eeuw.’ Het duurde totaal 133 dagen en kwam tot een climax toen hij een handschoen moest aantrekken om zijn schuld aan te tonen. Deze zogenaamde ‘smoking gun”, paste hij niet en werd daardoor vrijgesproken. Dit was vrij controversieel omdat de handschoen al uren op de tafel zou liggen en hij problemen zou hebben met zijn hand.

If i did it

Hij werd toen onder anderen verdedigd door Robert Kardashian, de vader van de bekende Kardashian-zussen. Simpson werd bijna drie jaar later in een civielrechtelijke procedure wel aansprakelijk gesteld voor de moorden en veroordeeld tot een schadevergoeding van 33,5 miljoen dollar. Hij schreef ook een boek over de zaak genaamd: “If i did it.” De opbrengsten gingen naar de nabestaanden van Nicole Brown. De zitting was ook controversieel omdat de jury bestond uit een meerderheid van zwarte personen. Daarnaast waren in die tijd veel gedoe met politieagenten die ‘zwarte’ mensen geregeld zou discrimineren.

Gevangenisstraf

In 2008 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 jaar. Hij kreeg deze straf voor voor een gewapende overval met ontvoering in een hotelkamer in Las Vegas. Samen met een aantal handlangers sprak hij onder valse voorwendselen af met een handelaar in sportmemorabilia. De man had een aantal stukken van Simpson in bezit, die de atleet terug wilde. De handelaar werd onder meer onder schot gehouden en bedreigd. Na negen jaar kwam Simpson vervroegd vrij vanwege goed gedrag in de gevangenis. Daarnaast was O.J. te zien in vele films o.a. The Naked Gun

 


Yorick van Teeseling

Yorick van Teeseling

Politiek redacteur

"It is nice to see you again in our great country." Vrienden van ons heten ons hartelijk welkom in hun huis in Los Angeles, Californië. Na een vlucht van meer dan tien uur betreed ik samen met mijn ouders het optrekje in het altijd zonnige Los Angeles. Met een zwembad in de tuin mag ik mij een gelukkige jongen prijzen dat mijn vader een tijdje in Amerika heeft gestudeerd en gewerkt. Een derde bezoek aan het bekende adres van hem voelt altijd goed. Met mijn ouders en broertjes heb ik vele mooie tripjes gemaakt in en door het land. Ook het bezoek aan familieleden in Milwaukee, Wisconsin gebeurde geregeld. Een stad en omgeving die totaal anders is dan Los Angeles, maar zeker de moeite waard is. Net zoals bij de vrienden in Californië werd er geregeld een bbq georganiseerd, honkbalwedstrijden bezocht en gediscussieerd over het verschil tussen Europa en Amerika. Dat er een heel groot verschil zit tussen beide continenten bleek wel toen ik verslag van de verkiezingen in 2016. Lopend in New York keek ik mijn ogen uit en snapte er zelf vrij weinig. Tijdens mijn opleiding tot journalist heb ik ook een televisieuitzending gemaakt over de verkiezingen in 2020. Op deze website hoop ik jullie te voorzien van leuke verhalen en sprankelende beelden.


O.J. Simpson 1947- 2024

Leestijd: 4 min