Amerika heeft de wereld veel dingen geven: Het internet, de Colt revolver, SuperSize frieten, het kunsthart. Tal van vernuftigheden waar Amerikanen trots op zijn. Maar er is een typische Amerikaanse “uitvinding” die hen alle overtroeft: Rock & Roll!

Rock & Roll heeft de macht om mensen overal ter wereld te inspireren. Dance, techno, hip- hop, punk, metal , funk, reggae, country, pop – het komt allemaal uit het moederschip van Rock & Roll . (En dat kwam voort uit de blues, maar daarover later meer). Hieronder een aantal dingen die je moet weten over Rock & Roll voordat je Amerika doorkruist.

Rock & Roll - Amerika - USA4ALL

Rock & Roll is geen muzikale stijl, het is een levensstijl

Rock & Roll in de States gaat niet over een bepaald soort muziek. Elke vorm van muziek zou kunnen gelden. Het gaat meer om een benadering van het leven. De Rock & Roll houding, waarvan Amerika uitblinkt, bestaat onder meer uit :

• Question authority (Stel het gezag ter discussie, hun positie wil niet zeggen dat ze gelijk hebben)
• Vergeet het boterbriefje, maar maak het goed.
• Onderwijs en professionele houding, ach die zijn mooi meegenomen.
• Stel je zelf open
• Het is OK om luidruchtig te zijn.

Het begon allemaal met de Blues

De geschiedenis is vaker wel dan niet, een soort grijs gebied. Niemand kan met 100% zekerheid stellen hoe het is geweest.. Maar ergens in het begin van de 20e eeuw namen Afro-Amerikanen de tribale beats en melodieën mee vanuit Afrika. Ze ontdekten de gitaren, schreven teksten en de Blues was geboren. Blues geeft zijn oorsprong aan de muziek van Chuck Berry, dan Elvis en ga zo maar door helemaal tot aan Miley Cyrus. Maar het begon allemaal met de Blues.

Iedereen kan ‘Rock & Roll’ zijn

Kunnen bands uit Finland kunnen rocken of Zuid-Korea? Ja zelfs PSY van Gangnam Style rockt behoorlijk hard! Brazilianen, Zuid-Afrikanen & Canadezen kunnen rocken. En zodra de Blues in de jaren 50 de  tocht  over de oceaan had gemaakt, kregen de Britten er lucht van: The Beatles, The Rolling Stones, The Who, The Kinks. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Groot-Brittannië heeft het virus verder verspreid en sindsdien is het een mooie epidemie.

Rock & Roll heeft zeer weinig te maken met seks en drugs

De heilige drievuldigheid van seks, drugs en ​​rock & roll heeft een iconische status bereikt in de Amerikaanse cultuur. Dat is zowel goed als slecht. Het goede? Nou ja, seks is leuk. En drugs? Sommige muzikanten zweren erbij. Talloze Rock & Roll artiesten hebben dit in hun leven maar al te goed ten harte genomen.

Het slechte? De muziek combineren met seks en drugs. In wezen heeft de creatieve daad van muzikale zelfexpressie niets te maken met seks of drugs. Tuurlijk, muziek kan zeer sexy zijn en er zijn een aantal geweldige albums zijn gemaakt door muzikanten die zo “High als een Vlaamse papegaai” waren. Maar het DNA van Rock & Roll is de muziek. Niets meer, niets minder.

John Deacon  (De bassist van Queen) zei ooit in een interview over hun eerste tour in Amerika:. Rock and roll? “Nou, je nooit echt weten, totdat je toert in Amerika. Dat is Rock & Roll land nummer een”

Waarom ?

Omdat het Amerikaanse volk Rock & Roll (her)kennen, zoals de Britten cricket hebben of de Nederlanders hun “gezelligheid”. Het zit in het bloed en dat zal het altijd blijven.

Als je nog niet voldoende overtuigd bent, stel je dan dit eens voor: Je vliegt naar de Verenigde Staten en komt aan op de luchthaven, bij ophalen van uw huurauto staat een grote Lincoln Continental te wachten. Een grote “fucking” Amerikaanse auto, met andere woorden: Met je gehuurde Lincoln vertrek je van de luchthaven naar highway 101 in Zuid-Californië. Om de rit in het verkeer te verlichten, draai je je raam naar beneden en voelt de heerlijke droge Santa Ana wind in de auto. Zonnebril op om het stralende Californische zonlicht te filteren. Je zet  de radio aan en je maakt direct kennis met een nummer van Bruce Springsteen. Vervolgens Johnny Cash. Dan Michael Jackson of de White Stripes. De Beastie Boys. Het maakt allemaal niet uit. Zelfs een aantal klassiekers van Sheryl Crow en Ella Fitzgerald zijn te verorberen.

De High way, de kust van Californië, de zon, de auto. Maar bovenal de muziek, “sweet music”. Een onstuimige combinatie. Terwijl je in je binnenspiegel kijkt en een glimp van jezelf vangt, kan je je glimlach niet onderdrukken. Op dat moment kan je rustig zeggen:

“Damn America, you rock! (and roll!)”

 Rock & Roll – Het geen muzikale stijl, het is een levensstijl!

Leestijd: 4 min