Spookachtige verlaten plaatsen hebben een onmiskenbaar griezelig, maar fascinerende, aantrekkingskracht. Ze kunnen ons terug naar een lang vergeten verleden brengen of ze geven een griezelige inzicht in wat een apocalyptische toekomst zou kunnen zijn. De Verenigde Staten kent gevangeniscellen, treinstations en zelfs hele steden die worden overgelaten aan het lot of af aan het brokkelen in de tand des tijds. Van een druk bezocht theater naar een pretpark waar het plezier is allang verdwenen, dit zijn enkele van de spookachtige verlaten plaatsen in de Verenigde Staten.

Michigan Central Station, Detroit, Michigan

Michigan Central Station

Treinen stoppen niet meer bij het Centraal Station van Michigan. Eens het bruisende centrum van het Detroit transport systeem, gesloten in 1988,  nu een vervallen monument kenmerkend voor economische verval van de stad.  Het station tref je aan met duizend kapotte ruiten, gebarricadeerd met prikkeldraad en beschadigd door graffiti, de eens zo statige structuur is een beklijvende overblijfsel uit een vervlogen tijdperk.

Eastern State Penitentiary, Philadelphia, Pennsylvania

Eastern State Penitentiary - Spookachtige verlaten plaatsen

Vandaag de dag is Philadelphia Eastern State Penitentiary een van de gastheren van Amerika’s Halloween attracties, maar vanaf 1829 tot 1971 was het een real-life huis tot verschrikking voor velen. Deze enorme instelling verdedigde het idee van boetedoening door middel van eenzame opsluiting en waande veel gevangenen tot gekte. Het schijnt dat sommige van de gevangenen – die wrede straffen geleden – nog steeds worden achtervolgd door het het gebouw tot op de dag van vandaag.

City Hall Subway Stop, New York City, New York

Het beroemde Spookstation New York was ooit de meest spectaculaire metrohalte. Toen City Hall werd geopend in 1905 maakte de uitvoerig versierde bogen meteen indruk. Maar het gebogen plafond bleek uiteindelijk te laag voor nieuwere treinen van de metro en het werd het in 1945 verlaten. Vandaag is trein 6 nog de enige passeert, echter deze stopt nooit,……..

Holland Island, Chesapeake Bay, Maryland

Tegen 1914 werd het duidelijk dat de 300-jaar-oude vissersgemeenschap op Maryland Holland eiland hun huizen op zinken grond had gebouwd. Na 1922 was er geen enkele eilandbewoner meer te vinden. Verlaten gebouwen van het eiland werden vervolgens verkracht door de storm en de zee totdat er slechts een enkel huis overbleef. Uiteindelijk viel dit eenzame bouwwerk in 2010 naar de oceaan en daarmee verdween Holland island voorgoed..

Orpheum Theatre, New Bedford, Massachusetts

Orpheum Theatre

Toen de Titanic ten onder ging op 15 april 1912, werd het eerste gordijn in het nieuwe Orpheum Theatre opgehesen. De locatie werd enorm populair in het centrum van New Bedford, Massachusetts, die als trots een plek was waar feestvierders films konden kijken, dansen en winkelen. Maar toen het theater werd verkocht in 1962, vertrokken de feestvierders en het eens zo prachtige Orpheum werd vergeten.

Domino Sugar Factory, New York City, New York

Domino Sugar Factory

De Domino Sugar Factory heeft voor meer dan een decennium op de skyline van Brooklyn zijn plek gehad. De originele raffinaderij uit 1856 was ooit de grootste in de wereld, maar toen de productie stopte in 2004, begon één van de zoetste fabrieken van Amerika te vervallen. Wat rest is een stroperig ruikende rottend pand. Meer dan honderd stalen ketels werden achtergelaten, logge reuzen uit een bitterzoete verleden.

Six Flags, New Orleans, Louisiana

Nadat New Orleans in 2005 door orkaan Katrina werd getroffen, kwamen de ritten in Six Flags pretpark tot stilstand, om nooit meer te draaien. Het pretpark werd voor een ruim een maand verzwolgen door het water. Aangezien de aantrekkingskracht van het park verdween en het akelig leeg bleef, heeft de park operator Six Flags verstoten,…

Six FlagsSpookachtige verlaten plaatsen in de Verenigde Staten

Leestijd: 3 min