Ben je in Memphis en ook nog eens muziekliefhebber? Bezoek de legendarische Sun Studio op Union Ave! Hier werd Elvis Presley ontdekt en later Roy Orbison en Johnny Cash. U2 nam hier een compleet album op (Rattle and Hum) en vandaag de dag is de opnamestudio nog steeds geliefd bij vele muziekkanten.

Rock-and-roll pionier Sam Phillips opende de Sun Studio op 3 januari 1950. De oorspronkelijke naam was Memphis Recording Service. Het gebouw werd gedeeld met het Sun Records label. Naar verluidt werd er de eerste rock and roll single opgenomen; Jackie Brenston en zijn Delta Cats namen er “Rocket 88” op in 195, met componist Ike Turner op keyboards, waardoor de Sun studio de status geboorteplaats van de rock & roll claimt. Blues en R & B artiesten als Howlin ‘Wolf, Junior Parker, Little Milton, B.B. King, James Cotton, Rufus Thomas en Rosco Gordon namen er hun liedjes op in de vroege jaren 1950.

Sun Studio

Rock and roll, country muziek, en rockabilly kunstenaars, waaronder Johnny Cash, Elvis Presley, Carl Perkins, Roy Orbison, Warren Smith, Charlie Rich, en Jerry Lee Lewis zijn er gedurende de jaren 50 kind aan huis. De studio ontgroeide haar locatie op Union Avenue. Sam Phillips opende de grotere Sam C. Phillips Recording Studio, beter bekend als Phillips Recording in 1959. In 1969, verkocht Sam Phillips het platenlabel aan producer Shelby Singleton. Phillips verkocht ook het pand; van de opbrengst kocht hij aandelen van Holiday Inn, een toen nog onbekende hotelketen.

Heropening

Er was geen-opname gerelateerde activiteit in het gebouw tot september 1985. Het heeft zelfs nog als kapsalon dienst gedaan. In 1987 werd het oorspronkelijke gebouw van het Sun Records label heropend door Gary Hardy als ‘Sun Studio” en bijbehorend platenlabel. Dit was geen verkeerde keuze. De Sun Studio werd een toeristische attractie, die tevens vele opmerkelijke muzikale kunstenaars, zoals U2, Ringo Star, Maroon 5, Lifehouse, Def Leppard, Bonnie Raitt, heeft aangetrokken.

Memphis Recording Studio

Elvis

De bekendste muzikant is wel Elvis Presley. Hij nam hier 23 titels op. In augustus 1953, net klaar met zijn middelbare school, liep de 18-jarige Presley de kantoren van Sun binnen. Je kon hier zelf een plaatje opnemen. Het koste hem een paar minuten van de studiotijd om een tweezijdige schijf op te nemen: “My Happiness” en “That’s When Your Heartaches Begin”. Hij zou later beweren dat de plaat een cadeau voor zijn moeder was. Biograaf Peter Guralnick stelt dat Elvis koos voor de Sun Studio in de hoop te worden ontdekt. Elvis werd opgemerkt door Phillips. Hij vroeg Presley zoveel nummers te zingen als hij het wist, maar was niet geheel overtuigd.

Phillips vroeg twee lokale muzikanten, gitarist Winfield “Scotty” Moore en bassist Bill Black, om Presley bij te staan bij een opnamesessie. De sessie bleek geheel onvruchtbaar, tot laat in de nacht. De heren hadden bijna de hoop al opgegeven, todat Presley zijn gitaar opppakte en een bluesnummer uit 1949 van Arthur Crudup ten gehore bracht: ‘That’s All Right “. Elvis song dit lied, met ondersteuning van zijn inmiddels legendarische heupbewegingen. Phillips hoorde eindelijk het geluid waar hij naar opzoek was en drukte op de opnameknop. Enkele dagen later speelde de populaire DJ Dewey Phillips ‘That’s All Right “op de radio in zijn Red, Hot, and Blue show. De rest is geschiedenis………

Sun Studio

Je vindt de Sun Studio aan 706 Union Avenue, Memphis, Tennessee, U.S.. De Sun studio is opgenomen in het U.S. National Register of Historic Places en is een U.S. National Historic Landmark.

Het maakt niet uit of je van deze muziek houdt, maar als je in Memphis bent kun je er niet omheen om de Sun Studio’s te bezoeken. Hier zijn wereldsterren ontdekt!

De toegang bedraagt $12,- per persoon vanaf 12 jaar. Kinderen zijn toegestaan vanaf vijf jaar en hebben gratis toegang. (5-11) . U kunt achter de studio gratis parkeren en er is een gratis shuttle verbinding naar Graceland en The Rock And Roll Museum.

Sun Studio - Memphis - USA4ALL

Sun Studio – Memphis – Hier zijn wereldsterren ontdekt!

Leestijd: 3 min