Tolwegen in Amerika,

Voor veel reizigers abracadabra, in dit artikel proberen wij u duidelijkheid te geven over de elektronische tolheffing bij huurauto’s en de manier waarop verhuurders dit verrekenen met de huurder. Het gaat in dit artikel met nadruk om huurauto’s, omdat tolheffing bij huurauto’s kan afwijken van tolheffing bij de lokale bevolking. Inwoners van de staten waar tol wordt geheven hebben vrijwel allemaal een transponder op de voorruit waarvan de tol, bij het passeren van een tolpoort, wordt afgeschreven.

Tolheffingsystemen

Amerika kent verschillende tolheffingsystemen die niet of nauwelijks met elkaar communiceren. De landelijk opererende autoverhuurders hebben te maken met al die verschillende tolsystemen. Complicerende factor voor de huurder is dat iedere autoverhuurder z’n eigen verrekeningssysteem met bijbehorende administratiekosten heeft. Let op: Er zitten grote verschillen tussen die administratiekosten.

Op onderstaande kaart zie je de verschillende regionale tolsystemen in Amerika.  Op die kaart zie je ook de twee kenmerkende verschillen van registratie van tolweggebruik bij huurauto’s.  In sommige regio’s gaat dat via een transponder, in andere regio’s via video of foto van de kentekenplaat.

Tolwegen in Amerika

Via kenteken

U gaat naar Florida op vakantie en u gaat daar rondrijden met een huurauto. In Florida wemelt het van de tolwegen en tolbruggen en het ontwijken hiervan is een bijna onmogelijke uitdaging. Florida wil op termijn naar een volledig elektronische tolheffing, daarom  kun je nu op veel plaatsen al niet meer cash betalen en het aantal punten waar dat nog wel kan wordt steeds minder. De meeste verhuurders in Florida werken met tolheffing via kentekenplaatherkenning, ook wel Toll-By-Plate of Plate Pass genoemd.

Bij o.a. Hertz, Avis, Budget, Alamo, National en Enterprise hoef je vooraf of bij de balie niets te regelen. Op het moment dat je voor het eerst onder een tolpoort doorrijdt geef je automatisch te kennen gebruik te willen maken van dit systeem. (opt-in).  Vanaf dat moment ga je de dagelijkse Plate Pass administratiekosten (+ tol) betalen.

Plate Pass

Bij Dollar, Thrifty, Fox en Sixt moet je WEL vooraf aan de balie de keuze maken of je wel of niet gebruik wil maken van Plate Pass. Deze verhuurders rekenen een all inclusive flat-fee bedrag per dag huur.  Een volledig overzicht van voorwaarden en kosten vind je op de pagina van Sunpass.

Tolregistratie via kenteken werkt in het begin wat verwarrend. Als je onder een tolpoort doorrijdt zal die poort in 1e instantie gaan zoeken naar een Sunpass. Die heb je niet, dus dan krijg je een melding dat je tegoed onvoldoende is en soms gaat er zelfs een zoemer af of een rood licht aan.  Als je doorrijdt wordt, zoals dat gebeurt bij overtreders, je kenteken gefotografeerd.  Pas dan herkent het systeem je als huurauto met Plate Pass.

Uiteindelijk komt de tolrekening terecht bij de eigenaar van de auto, jouw autoverhuurder.  Na afloop van de huurperiode incasseert je verhuurder het totaal van al die tolpoortjes, verhoogd met administratiekosten, van je credit card.

Visitor Toll Pass

Sinds juni 2019 bestaat er de Visitor Toll pass in de staat Florida. U wordt dan niet meer “verplicht” om een transponder te huren bij de verhuurmaatschappij met de daarbij behorende hoge kosten.

Transponders

Op de kaart met tolsystemen ziet u dat in het noordoosten van Amerika de tol wordt geregistreerd d.m.v. transponders. Als u in deze regio gebruik wil maken van elektronische tolheffing moet u een (huur)auto hebben met een transponder. Transponders in huurauto’s zijn vaak gemonteerd in een klein metalen “luciferdoosje” dat op de voorruit is bevestigd.  Als je het laatje van dat doosje openschuift kan de transponder contact maken met de elektronische tolpoort.  Bij verhuurders met opt-in bepaal je zelf, door het openen van het laatje, of je gebruik wil maken van elektronische tolheffing.

Het westen van Amerika

In het westen van Amerika zijn niet veel tolwegen en de tolwegen die er zijn zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te vermijden. Mocht u, om welke reden dan ook, in deze regio toch gebruik willen maken van elektronische tolheffing kijk dan op de pagina van Plate Pass. In grote lijnen komt het er op neer dat in staten waar men met foto of video werkt tolheffing op dezelfde manier gaat als in Florida. In staten waar men met transponders werkt moet je opletten dat er, net als in de noordoostregio, ook daadwerkelijk een transponder in de auto zit. Anders loop je her risico, alsnog bekeurd te worden.

San Francisco

Het vermijden van de tolwegen in het westen van Amerika gaat misschien gemakkelijk, dit geldt niet voor de tolbruggen rond San Francisco. Op alle bruggen rond San Francisco wordt tol geheven voor verkeer dat de stad ingaat. De stad uitrijden kost niets. Op de Bay Bridge en de San Mateo Bridge kun je (nog) cash betalen. Op de Golden Gate is alleen nog elektronische tolheffing mogelijk.

Moet je nu voor die ene keer dat je over de Golden Gate wil rijden gebruik maken van Plate Pass met alle bijbehorende administratiekosten? Nee, gelukkig niet. Er zijn andere mogelijkheden. Het gemakkelijkst is een eenmalige online tolbetaling met creditcard onder vermelding van je kenteken. Deze eenmalige betaling kunt u doen van 30 dagen voor tot 48 uur na passage van de Golden Gate brug.  Zie deze link en klik op de knop “make a one time payment”

Tolwegen in Amerika

Tot slot

Hierboven is de situatie op tolgebied beschreven zoals die op dit moment geldt. (Feb,2022). Ontwikkelingen op het gebied van elektronische tolheffing staan niet stil en voorwaarden van autoverhuurders kunnen veranderen. Check daarom steeds de actuele situatie. Voor een deel kunt u dit doen via de gegeven links in dit artikel, voor de rest via de voorwaarden van uw autoverhuurder. Heel veel plezier met uw roadtrip in de Verenigde Staten van Amerika! 


Tolwegen in Amerika en verrekening van tol bij huurauto’s

Leestijd: 8 min