The Narrows is het smalste deel van de Zion Canyon. Deze kloof, met wanden van wel driehonderd meter hoog en de rivier soms slechts zes meter breed, is een van de meest populaire gebieden in Zion National Park. U kunt de Narrows bekijken door een wandeling te maken langs de verharde Riverside Walk (ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers). Wilt u meer zien? Dan kunt u een wandeling ondernemen in de Virgin River. U kunt hier lekker waden voor een kleine periode of de hele dag uitrekken voor een ‘hike’.

Een wandeling door the Narrows vergt wandelen in de Virgin River. Houdt dus rekening met natte voeten. De meeste mensen kiezen ervoor om hun wandeling te starten nabij de Tempel van Sinawava via de Riverside Walk en dan lopen stroomopwaarts. U zult uiteindelijk terug moeten keren naar de Tempel van Sinawava.

‘Bottom Up’ Wandeling vanaf de Tempel van Sinawava

Met de stroom “omhoog” wandelen in The Narrows vereist geen vergunning tot aan de Big Spring, vanaf hier heeft u een vergunning nodig. Tijdens deze wandeling kunt u een aantal van de meest spectaculaire en smalste delen van de canyon te zien. U kunt een wandeling doen voor een uur en al een geweldige ervaring hebben, of u kunt zo ver als Big Spring gaan. Dit is een inspannende trip van ongeveer zestien kilometer, uw avontuurlijke dagbesteding is daarmee gegarandeerd.

The Narrows - Zion National park

‘Top Down’ Wandeling vanaf Chamberlain’s Ranch

U kunt ook 25 kilometer stroomafwaarts wandelen, verdeelt over één of twee dagen. Voor deze wandeling heeft u een vergunning nodig en dient u vervoer te regelen voor de een en een half uur lange rit naar Chamberlain’s Ranch buiten het park. Al snel na de start van de wandeling bevindt u zich weer binnen Zion en aan het eind van de trial komt u uit bij de Tempel van Sinawava.

Wat is de beste tijd?

The Narrows zijn het best te bewandelen in het late voorjaar en de zomer, wanneer het water warm is en het waterpeil daalt. Echter, dit is ook de tijd van het jaar dat levensbedreigende stormen plotselinge overstromingen (flash floods) kan veroorzaken.

De winter en het vroege voorjaar betekenen vaak koud water en hoge waterstanden. De Narrows kunnen tijdens het voorjaar, wanneer sneeuw smelt, worden gesloten, omdat de waterstand in de rivier erg hoog is. De herfst brengt meer stabiel weer, maar dagen worden korter worden en de temperatuur van het water daalt snel. Volg deze link om meer te lezen van het weer en klimaat in Zion Nationaal Park.

Het water peil fluctueert sterk van jaar tot jaar en van dag tot dag, afhankelijk van vele factoren zoals regen en smeltende sneeuw. Het water in de rivier kan dan hoog komen te staan. Het lopen op de gladde en oneffen rivierbodem met water tot aan de taille wordt dan afgeraden. Het water kan echter nog veel hoger steigen, tot aan de borst of zelfs nog hoger. The Narrows zullen dan door de National Park Service worden afgesloten. Aan de wanden van the Narrows kunt u goed zien hoe hoog het water kan komen. The Narrows sluiten ook als een Flash Flood Warning wordt uitgegeven door de National Weather Service en zal gesloten blijven voor twee uur na de waarschuwing. Hier kunt u de huidige waterstand bekijken.

Hoe zit het met overstromingen / Flash Floods?

De Narrows zijn gevoelig voor plotselinge overstromingen omdat veel van de omgeving bestaat uit rotsen en die nemen natuurlijk geen water op. Tijdens stormen, wordt ‘afvoerwater’ snel doorgesluisd naar de Narrows. Tijdens een flash flood stijgt het waterpeil binnen enkele seconden of minuten. Overstromingen komen regelmatig voor in Zion. Er zijn wandelaars gestrand, gewond, en zelfs gedood tijdens hun avontuur in smalle, overstromingsgevoelige canyons. Controleer daarom altijd de weersverwachting en de flash flood mogelijkheden voordat u aan uw reis begint. Ondanks de prognose, zijn overstromingen altijd mogelijk op elk gewenst moment en vinden vaak plaats op momenten dat u ze niet verwacht. Klinkt beangstigend niet? Laat u ook altijd goed voorlichten door de aanwezige parkrangers, zij kennen het gebied op hun duimpje. Uw veiligheid is en blijft uw eigen verantwoordelijkheid.

Wat moet ik dragen en meenemen?

Schoenen met dichte tenen (dus geen sandalen of soortgelijke schoenen) en een wandelstok (of stevige tak) worden aanbevolen voor het wandelen op de gladde, ongelijke rotsen in The Narrows. Hoge canyon muren en water scheppen koelere omstandigheden dan ergens anders in Zion Canyon, houd hier rekening mee. Deze pagina (zie link) geeft een goed overzicht weer van bepakking en kledingvoorschriften voor the Narrows.

Bekijk ook onderstaand filmpje van de NPSThe Narrows – Zion National park

Leestijd: 4 min