Zion NP ligt in de staat Utah, in het zuidwesten van de USA. De zomers zijn er warm, zelfs heet, de winters zijn er koud. Zion is relatief laaggelegen en daardoor stijgen de temperaturen er tussen juni en september vaak tot recordhoogten. Het meest bezochte gedeelte van Zion National Park is Zion Canyon. Deze ravijn, 24 kilometer lang en 800 meter diep, overweldigt de bezoeker met hoog oprijzende wanden en hellingen. Het ravijn wordt uitgeslepen door de Virgin River, en dankzij die rivier heeft Zion Canyon nu rijk gevarieerde flora en fauna.

Als in het voorjaar de sneeuw in de bergen smelt, voert de Virgin River grote hoeveelheden puin en sediment af. Daardoor is het erosieproces dat  Zion Canyon en de diverse zijdalen heeft gevormd, nog steeds volop gaande. Tijdens de lente kan het weer erg onvoorspelbaar zijn. Soms is het nat en stormachtig, soms is het droog en zonnig. De zomers zijn vaak behoorlijk warm, en vooral in de avonduren komen regelmatig zware buien voor. Tijdens de herfst is het vaak helder en mild weer, de nachten zijn dan wel koud. De kleuren zijn dan op hun mooist. Ook de winters zijn vrij mild, in Zion Canyon sneeuwt het vaak licht. In de hoger gelegen gebieden ligt vaak meer sneeuw.

zion-national-park

Toegangen tot het park

Er lopen vier routes door Zion National Park. De maximum snelheid in het park bedraagt 35 mijl per uur.

Zion-Mount Carmel Highway

Deze bijzonder mooie weg is een deel van de UT-9, en loopt over een afstand van 16 kilometer door het zuidoostelijke gedeelte van het park. Onderweg passeer je twee hoog in de rotsen gelegen tunnels die een totale lengte hebben van 2,7 kilometer. De weg is bereikbaar vanaf verschillende invalshoeken.

Vanuit het oosten
 • Neem de UT-89
 • Neem bij het plaatsje Mount Carmel Junction de afslag naar de UT-9
 • Je rijdt het park binnen via de oostelijke ingang (East Entrance)

 

Vanuit het westen
 • Neem de I-15 (van Las Vegas naar Salt Lake City)
 • Kies voor Exit 16 (vanuit het zuiden) of Exit 27 (vanuit het noorden)
 • Volg de UT-9 tot voorbij het plaatsje Springdale
 • Je rijdt het park binnen via de zuidelijke ingang (South Entrance)

 

Zion Canyon Scenic Drive

Deze weg van ongeveer 10 kilometer lang (enkel) ligt ook in het zuidoosten, en volgt een vertakking van de Virgin River. De weg kronkelt zich in noordelijke richting door het ravijn. Dit is de drukst bezochte route van Zion, de weg is daarom tijdens het hoogseizoen alleen toegankelijk voor de gratis shuttlebussen.

 • De Zion Canyon Scenic Drive is een zijweg van de Zion-Mount Carmel Highway (de UT-9), en begint ruim 1 kilometer voorbij het Visitor Center dat bij de zuidelijke toegang ligt.

 

Kolob Canyons Road

Deze negen kilometer lange weg (enkel) ligt in het noordwestelijke gedeelte van Zion. Het is hier veel minder druk dan in Zion Canyon. De weg is alleen bereikbaar vanuit het westen

 • neem de I-15 (van Las Vegas naar Salt Lake City)
 • neem Exit 40, je bent dan vrijwel meteen bij de toegang tot het park

 

Kolob Terrace Road

Deze weg heeft een lengte van 33 kilometer (enkel), en loopt gedeeltelijk buiten het park om, en gedeeltelijk door het midden van het park. Er maken niet veel toeristen gebruik van deze weg, die gesloten is van november tot mei.

 • Neem de I-15 (van Las Vegas naar Salt Lake City)
 • Neem Exit 16 (vanuit het zuiden) of Exit 27 (vanuit het noorden)
 • Neem direct voorbij het gehucht Virgin de noordelijke afslag naar de Kolob Terrace Road

 

De afstand tussen de zuidelijke ingang (bij Springdale) naar het plaatsje Virgin (begin van de Kolob Terrace Road) bedraagt 35 kilometer. De afstand tussen de zuidelijke ingang en de ingang van Kolob Canyons bedraagt 63 kilometer. (45 minuten). Tussen het plaatsje Virgin en de ingang Kolob Canyons is de afstand 28 kilometer.

Tips

Als je vanuit Nevada of (tijdens zomertijd) vanuit Arizona naar Zion reist, dan passeer je een tijdzone en duurt je dag één uur korter. Als het gesneeuwd heeft zijn sommige trails gevaarlijk en bestaat de mogelijkheid dat ze afgesloten zijn.

 

zion-national-park

Zion Canyon Scenic Drive

Het Shuttlebus systeem

De meeste toeristen bezoeken Zion National Park vooral voor deze Scenic Drive. Vanwege de toenemende drukte is het sinds enkele jaren niet langer toegestaan om deze route met de eigen auto te rijden, je moet nu gebruik maken van de gratis shuttlebussen. Gasten van de aan de Scenic Drive gelegen Zion Lodge mogen wel de eigen auto gebruiken.Je kan je auto parkeren bij het Visitor Center (kort voorbij de zuidelijke ingang), of in het plaatsje Springdale. De capaciteit van de parkeerplaats van het Visitor Center is op drukke dagen niet voldoende, meestal zijn alle plaatsen ongeveer halverwege de ochtend bezet. Als je in Springdale overnacht, kan je dan ook het beste de auto bij het hotel laten staan.

De bus stopt op zes plaatsen in Springdale (aangegeven met het bordje “Shuttle Parking”) en op acht plaatsen in het park. Je mag zo vaak in- en uitstappen als je wilt. De eerste bus vertrekt vanuit Springdale rond 5.30 uur, en vanaf het Visitor Center vanaf 5.45 uur. De laatste bus vertrekt vanaf het eindpunt (The Temple of Sinawava) omstreeks 22.30 uur. Een rit van het Visitor Center naar de Temple of Sinawava, en weer terug naar het Visitor Center (zonder uit te stappen) duurt ongeveer 90 minuten.

Eerste busstop: Zion Museum, Tweede busstop: Canyon Junction

Dit is de splitsing van de UT-9 en de Zion Canyon Scenic Drive, en het eindpunt (of beginpunt) van de eerder genoemde Pa’rus Trail.

Derde busstop: Court of the Patriarchs Viewpoint; Bij de stopplaats begint een pad van zo’n 100 meter lengte. Aan het eind van dat pad bereik je een uitkijkplaats op drie bergtoppen die zijn vernoemd naar de drie bijbelse stamvaders Abraham (2.101 meter), Isaac (2.081 meter) en Jacob (2.083 meter).

Als je vanaf de stopplaats de weg oversteekt, kom je bij het beginpunt van de: Sand Bench Trail. Wat betreft de trails in Zion hebben wij een apart artikel voor u samengesteld. Hier leest u ook meer over de bijbehorende busstops.

zion-national-park

Kolob Terrace road

Deze weg begint bij het plaatsje Virgin aan de UT-9, en staat slecht aangegeven. Na zo’n tien minuten rijden gaat de weg vrij steil omhoog. Ongeveer 13 kilometer ten noorden van Virgin begint de populaire Left Fork of North Creek trail.

Om deze lange trail te mogen lopen heb je een permit nodig, er worden maximaal  50 mensen per dag toegelaten. Bij Kolob Terrace Road is geen Visitor Center, je moet hiervoor dus eerst naar een van de andere gedeeltes van het park.Voorbij Left Fork verlaat de weg het park, en rijd je door een gebied met veel koeien en paarden. Daarna draait de weg naar het oosten, en ga je – sterk stijgend – opnieuw Zion in. Op dit punt begint de 11 kilometer lange Hop Valley Trail (enkele afstand), die uitkomt bij Kolob Arch in het Kolob Canyons gedeelte van Zion. (Kolob Arch ligt ongeveer 300 meter lager dan het beginpunt aan de Kolob Terrace Road). Blijf je de weg volgen, dan kom je bij het beginpunt van de 10 kilometer lange Wildcat Canyon Trail (enkele afstand). Deze trail leidt naar het hoog gelegen Lava Point, vanwaar je een uitzicht van 360º op de omgeving hebt. Lava Point is, verder in het noorden, ook via een dirtroad bereikbaar.Je kan het park aan de noordzijde verlaten, en via een dirtroad doorrijden tot aan Cedar City.

Kolob Terrace Road is gesloten van november tot mei.

Accomodatie

Er zijn drie campings in het park.

South Campground en Wachtman Campground liggen vlakbij de zuidelijke ingang. Op Watchman Campground zijn plaatsen met electriciteit beschikbaar. Je kan alleen reserveren (maximaal vijf maanden van te voren) voor Watchman Campground.

Lava Point Primitive Campground ligt aan de Kolob Terrace Road. Deze gratis camping is open van mei tot oktober en heeft alleen – de naam zegt het al – heel primitieve voorzieningen. Er is geen water verkrijgbaar.

Er ligt één hotel in het park, de Zion Lodge. Dit hotel ligt ongeveer in het midden van de Zion Canyon Scenic Drive, en het is aan gasten toegestaan om op deze weg van de eigen auto gebruik te maken. Zeer tijdig reserveren is noodzakelijk!

Centers

Zion Canyon Visitor Center

Dit Visitor Center ligt bij de zuidelijke ingang. De openingstijden zijn van 08.00 uur tot 17.00 uur (in de winter) en tot 19.00 uur (in de zomer).

Kolob Canyons Visitor Center

Dit Visitor Center ligt bij de ingang aan de Kolob Canyons Road. De openingstijden zijn van 08.00 uur tot 16.30 uur (in de winter) en tot 19.00 uur (in de zomer).

In de beide Visitor Centers zijn brochures over het park te verkrijgen. Ook is er een interessante expositie over de ontstaansgeschiedenis te zien. Er zijn rangers aanwezig die vragen kunnen beantwoorden, en bij wie je terecht kan voor een backcountry permit en voor informatie over georganiseerde activiteiten, zoals door rangers begeleide wandeltochten. In de souvenirwinkel zijn kaarten, boeken, posters etc. te koop.

Zion Nature Center

Dit Nature Center ligt voorbij het Zion Canyon Visitor Center, vlakbij de ingang van South Campground. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen zich hier opgeven voor het Junior Ranger Program.

Zion Museum

In dit in het jaar 2002 geopende museum vind je archeologische objecten die op systematische wijze in het park zijn verzameld. Ook is er veel informatie te vinden over de oude kolonisten: je kan hier hun dagboeken en brieven bekijken, hun kleding, huisraad en de gereedschappen die zij op hun boerderijen gebruikten. Verder is er een expositie waar je een compleet herbarium van de plantenwereld van Zion kunt bezichtigen.

Meer info

Zion National Park – Utah

Leestijd: 7 min