De Verenigde Staten en Nederland zijn twee overwegend christelijk gebaseerde landen op het noordelijk halfrond. Ze delen de goede handelsbetrekkingen en een gemeenschappelijke geschiedenis die begon in Nieuw Amsterdam (New York) en een liefde voor de handel. Toch zijn er wel degelijk opvallende verschillen tussen Nederlanders en Amerikanen.

Eerlijkheid

Amerikanen zijn eerlijk met complimenten. De Nederlanders zijn eerlijk met kritiek. Soms zullen Amerikanen net doen alsof om een doel te bereiken, maar in het algemeen zijn de complimenten gemeend. De Nederlanders daar in tegen zullen eerlijk zijn om je te vertellen wat je fout hebt gedaan of zal moeten verbeteren.

Beleefdheid

Amerikanen waarderen beleefdheid. Zij proberen te communiceren met vreemden op een welgemanierde hoffelijke manier. ‘Alstublieft’, ‘dank u’, en ‘sorry’ zijn veel gebruikte uitspraken. Meestal vermijden zij kritiek tenzij het absoluut noodzakelijk is. Nederlanders zijn daar wat makkelijker in. Natuurlijk, het Nederlandse volk heeft zijn eigen manier van beleefd zijn, maar het heeft meer te maken met persoonlijke afstand, discretie en respect.

Enthousiasme

Wanneer Amerikanen enthousiast zijn over iets, zal het u niet ontgaan. Ze zijn hyper en zeer welbespraakt over hun voorliefde voor iets wat hen enthousiast  maakt. “Amerikanen zijn (licht) hysterisch” , toch is het echt enthousiasme. De Nederlanders kiezen voor een afgezwakte benadering van enthousiasme. Woorden als: voorbehouden, down-to-earth, matigen en “doe maar maar normaal” liggen eerder voor de hand.

verschillen tussen Nederlanders en Amerikanen

Sex

Statistisch gezien heeft de gemiddelde Amerikaan heeft meer seksuele partners, in zijn leven, dan Nederlandse mensen. Blijkbaar is de verhouding ongeveer 3: 1. Kortom, de Amerikanen nemen het niet zo nauw.

Drugs

Amerikanen gebruiken meer drugs dan Nederlanders. Dit geldt met name als het gaat om marihuana, dat is best ironisch gezien de aanwezigheid van de ‘coffeeshop’ cultuur in Nederland. Over de hele linie: cocaïne, methamphetamine, XTC, opiaten, pillen en meer. Amerikanen proberen uit en hun ‘recreatief’ gebruik van deze drugs stijgt ruim boven het dan Nederlandse gebruik uit.

Het gebruik van Alcohol lijkt redelijk vergelijkbaar tussen de twee culturen te zijn, hoewel de Amerikanen zijn grotere “coma-zuipers”. Er is een drug waar de Nederlanders het nog steeds mee lijken te ‘winnen’: nicotine. Wij hebben een cultuur die niet-roken wetgeving passeert, maar vervolgens onmiddellijk negeert.

Geld

Amerikanen geven uit. Hollanders sparen, toch? Echt een van de verschillen tussen Nederlanders en Amerikanen!

Vakantie

Amerikanen hebben zo’n tien vakantie dagen per jaar. In Nederland worden er wel tot dertig uitgedeeld.

Professionele titels

In de Verenigde Staten lijkt het of bijna iedereen een PhD titel heeft. In veel gevallen dringen mensen die een doctoraat verdienen er op aan om ‘Dr.’ te worden genoemd en dat is hun goed recht. In Nederland zijn academische titels gerespecteerd, maar worden niet op grote schaal gebruikt, anders dan op visitekaartjes, cv’s, of op een Linkedin-profiel.

God

Als een aspirant presidentskandidaat niet de woorden ‘God Bless America’ aan het eind van de toespraak gebruikt, maakt hij of zij weinig kans om president te worden. Dat is een goede indicator van de religiositeit van Amerika. U zult een soortgelijke uitspraak niet gauw tegen komen bij een Nederlandse poltieke kandidaat. Uiteraard zijn er zeer religieuze mensen in Nederland (van vele religies), maar de overweldigende sfeer, met name in het geïndustrialiseerde westelijke deel van het Amerika is beslist religieus.

Wapens

Veel Amerikanen zijn dol op wapens, net zo veel als op de liefde die ze voelen voor hun godsdienst.. De Nederlanders? Nee. De meeste Nederlanders hebben nog nooit geschoten of zelfs een pistool vastgehouden. Alleen de Politie, criminelen en geregistreerde jagers hebben wapens.

Risico

De meeste Amerikanen, met name ondernemers, lijken te gedijen op de risico’s; hoe meer hoe beter. Bijvoorbeeld: Las Vegas, een stad die opgebouwd is uit het niets, elektrische (TESLA) auto’s, en Disneyland Parijs. Vergeet vooral de man op de maan niet. De Nederlanders zijn meer behouden in het nemen van risico’s. Het ‘poldermodel’, of in de praktijk het overleggen met alle partijen alvorens een beslissing te nemen.

Gevangenis

De Amerikaanse manier is om degenen die de wet overtreden, voor een lange tijd gevangen te houden. De Verenigde Staten hebben meer gevangenen dan enig ander land. Nederland heeft een meer praktische, resocialisatie aanpak. Straffen zijn korter in Nederland en niet-gewelddadige criminelen zijn relatief snel terug in de samenleving.

De Doodstraf

Amerika heeft (in verschillende staten, in ieder geval) de doodstraf. Holland niet.

Naaktheid

Sauna’s in Nederland zijn gemengd en100% naakt. In bijna iedere Nederlandse film, ziet u tenminste een paar borsten. U vindt naakt stranden en en nudistencampings in Nederland. Daar in tegen zijn Amerikanen preuts over naaktheid en dat terwijl ze de pornokoningen van de wereld zijn. Beetje vreemd, niet?

Winnen

In de Amerikaanse cultuur gaat het er niet om of je of je wint of verliest, het gaat er om dat je wint. Rechtszaken zijn een wedstrijd. Kunst is een wedstrijd. Eigenlijk is alles een wedstrijd en de winnaars zijn helden. Verliezen maakt je een verliezer en niemand wil dat. De Nederlanders zijn concurrerend, maar minder gefixeerd op het winnen van de grootste prijzen. Op een respectabele 3e plaats eindigen wordt nog steeds gewaardeerd (hoewel steeds moeilijker te rechtvaardigen, met name in het voetbal).

Geluk

Bij Amerikanen is geluk een achtervolging. Aan de Nederlandse kant ben je voor het geluk geboren.

 

Verschillen tussen Nederlanders en Amerikanen

Terug uit Amerika ? – Dan moet je dit zeker herkennen!Verschillen tussen Nederlanders en Amerikanen

Leestijd: 5 min