Capitol Reef ligt in het zuiden van de staat Utah. Heftige rotsformaties, hellingen, kloven en canyons zijn de ingrediënten van dit park. Het kreeg in 1971 zijn status. De naam heeft het park te danken aan een ontzettend grote rotsformatie die vanwege zijn vorm Capitol Dome heet. De vorm hiervan doet denken aan de koepel van het Capitol in Washington DC.

Een massieve heuvelrug die als natuurlijke barrière fungeert zorgde voor de naam Reef. Een bijzonder fenomeen is de Waterpocket Fold, een 160 km lange plooi in de aardkorst. In deze plooi zijn de afgelopen miljoenen jaren enorme kuilen ontstaan die vele duizenden liters water verzamelen bij regen. Cathedral Valley is een dal waarin geërodeerde restanten van Entrada Sandstone als haaientanden omhoogsteken tot een hoogte van 150 meter boven de woestijnbodem. Capitol Reef maakt deel uit van het Colorado Plateau. Waterpocket Fold is de voornaamste reden waarom het gebied zijn beschermde status heeft gekregen.

Het klimaat in Capitol Reef is erg droog. De helft van de jaarlijkse regenval komt voor rekening van heftige buien tijdens de nazomer en de herfst. Het kan dan gevaarlijk zijn in nauwe ravijnen. Het komt, ook tijdens de zomer, niet vaak voor dat de temperaturen boven de 37° C komen. Vanaf het einde van de lente tot aan het begin van de herfst kunnen muggen overlast veroorzaken. Tijdens de winter ligt er vaak een dunne laag sneeuw over het landschap, er komen in deze tijd meestal niet veel bezoekers in het park.

CapitalReef- Matthijs Bettman

 

Toegangen

Er lopen in dit gebied niet veel verharde wegen. De enige verharde weg die toegang geeft tot het park, is de UT-24. Deze weg loopt aan de noordzijde, van oost naar west, door het park heen. Er zijn dus twee toegangen. Het Visitor Center ligt aan de UT-24, zes kilometer voorbij de westelijke ingang.Vanaf het Visitor Center kan je via een verharde weg met een lengte van 16 kilometer naar het zuiden rijden. De meeste toeristen beperken zich tot deze Scenic Drive.De andere delen van het park zijn alleen bereikbare via onverharde wegen, die bestemd voor auto’s met vierwielaandrijving.

Tips

Je kan het achterland van Capitol Reef bezoeken door met een auto met vierwielaandrijving gebruik te maken van de onverharde wegen. Deze wegen zijn echter vaak gesloten, met name tijdens de winter en tijdens periodes met veel regen. Informeer dus vooraf bij het Visitor Center of de onverharde wegen begaanbaar zijn.

Het water in het park is vaak door dieren besmet met ziektekiemen. Ook bevat het water een te hoog gehalte aan mineralen, waardoor het niet te drinken is. Gebruik dus alleen water bij het Visitor Center of op het kampeerterrein.

Bezienswaardigheden

Als je het park via de UT-24 vanuit het westen binnenrijdt (bij het plaatsje Torrey), zie je eerst de heuvelrug van Waterpocket Fold, en kort daarna de rotsformatie Twin Rocks. De volgende bezienswaardigheid is Chimney Rock, een hoge rots die – zoals de naam al aangeeft – op een schoorsteen lijkt. Bij het parkeerterrein beginnen twee trails.

Chimney Rock Trail

Dit is behoorlijk zware wandeltocht waarbij je te maken krijgt met flinke hoogteverschillen. Lengte 5,6 kilometer (heen en terug). Je klimt eerst naar boven, en loopt dan een loop waarbij je erg mooi uitzicht op de omgeving hebt. Vervolgens ga je via hetzelfde pad weer omlaag naar de parkeerplaats.

CapitalReef- Matthijs Bettman

 

 

Chimney Rock Canyon Trail

Deze route gaat over de zanderige bodem van een canyon. Aan het einde van de trail steek je Fremont River over. Dit is meestal geen probleem, maar als het veel geregend heeft kan je beter eerst de waterstand controleren.

 • Lengte: 15,5 kilometer
 • Duur: 5,5 uur

 

Ongeveer 1 kilometer voorbij de parkeerplaats begint aan de rechterkant van de weg een korte, onverharde weg. Na ongeveer 500 meter kan je rechtsaf naar het uitkijkpunt Panorama Point. Als je de onverharde weg blijft volgen kom je bij een parkeerplaats. Dit is het beginpunt van twee hele korte trails..

Goosenecks Trail

Langs het pad zie je enkele mooie rotsformaties. Het uitkijkpunt op het einde van het pad heet Goosenecks Overlook, en je hebt daar een schitterend uitzicht op Sulphur Creek Canyon. Lengte: 300 meter (heen en terug)

Sunset Trail

Ook vanaf Sunset Point, aan het eind van deze trail, heb je een panoramisch uitzicht op de omliggende rotsen. Vooral aan het einde van de dag, tijdens zonsondergang, is deze trail erg de moeite waard. Lengte: 1000 meter (heen en terug)

Terug op de UT-24 zie je aan de linkerkant van de weg een rotspartij met de naam The Castle. Direct daarna kom je bij het Visitor Center. Hier begint de 16 kilometer lange Scenic Drive, die parallel loopt aan de Waterpocket Fold.

Tijdens het begin van de Scenic Drive zie je enkele boomgaarden en ook nog een aantal oude kolonistenwoningen. De eerste trail begint bij de expositieruimte Blacksmith Shop, aan de rechterkant van de weg vind je de Fremont Gorge Overlook Trail.

Het eerste deel van de trail loopt via Johnson Mesa, en is vrij vlak. Daarna begint het pad sterk te stijgen, totdat je uitkomt bij een uitkijkplaats op zo’n 300 meter boven de Fremont River.

 • Lengte: 7,2 kilometer
 • Hoogteverschil: 300 meter
 • Duur: 3 uur

 

Als je via de Scenic Drive verder rijdt, passeer je de Fremont River. Daar liggen de picknickplaats Chestnut Picnic Area, en het kampeerterrein Fruita Campground. Vanaf het kampeerterrein begint de Fremont River Trail. Deze vrij eenvoudige trail loopt langs de rivier, door een gebied met boomgaarden. Het pad stijgt bij Miners Mountain, en komt uit bij een uitkijkpunt vanwaar je de heuvelrug van Capitol Reef goed kan zien.

 • Lengte: 3,2 kilometer
 • Hoogteverschil: 140 meter
 • Duur: 1 tot 1,5 uur

 

 Cohab Canyon Trail

Tijdens de eerste paar honderd meter loopt de trail flink omhoog, daarna wordt het vlakker. Je gaat naar een ‘verborgen’ canyon, die vroeger werd gebruikt door mormoonse kolonisten als zij zich schuil wilden houden voor de autoriteiten, omdat zij vervolgd werden voor polygamie. De trail eindigt bij de verharde weg UT-24, je kan vandaar weer via hetzelfde pad teruglopen.

 • Lengte: 5,6 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 235 meter
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

Frying Pan Trail

Als je de Cohab Canyon Trail volgt, kan je na ruim anderhalve kilometer rechtsaf gaan. Daar begint de Frying Pan Trail. Na een behoorlijk zware wandeltocht over de heuvelrug van Capitol Reef kom je uit bij een zijpad rechtsaf, dat gaat naar de natuurlijke stenen boog Cassidy Arch. De lengte van dat zijpad is 1200 meter. Als je rechtdoor blijft lopen, kom je uit bij de Grand Wash Trail.

 • Lengte: 9,6 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 300 meter
 • Duur: 4 uur

 

Drie kilometer voorbij het kampeerterrein begint aan de linkerkant van de Scenic Drive een onverharde weg, de Grand Wash genaamd. Aan het einde van deze weg beginnen twee trails.

Grand Wash Trail

Deze vrij vlakke trail loopt gedeeltelijk over de bodem van een 6,5 meter breed ravijn, Grand Wash Narrows. De steile wanden zijn aan beide zijden zo’n 150 meter hoog. Het einde van de trail komt uit op de UT-24.

 • Lengte: 7,2 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 60 meter
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

 Cassidy Arch Trail

Deze trail gaat naar hetzelfde punt als de eerder genoemde Frying Pan Trail, namelijk naar de natuurlijke stenen boog Cassidy Arch. De laatste 1200 meter zijn gelijk aan die van de Frying Pan Trail. Vanwege de hoogteverschillen is dit een vrij zware wandeltocht.

 • Lengte: 5,6 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 300 meter
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

Terug op de Scenic Drive, kom je na enkele kilometers bij de volgende trailhead, aan de rechterkant van de weg vind u de Old Wagon Trail. Deze trail volgt gedeeltelijk een oud karrepad over Miners Mountain, door een gebied met struiken en bomen. Je komt uit bij een loop, en klimt omhoog naar een heuvel vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt op de Waterpocket Fold.

 • Lengte: 6 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 300 meter
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

Als je weer verder rijdt, kan je aan de linkerkant van de weg de rotsformatie Egyptian Temple zien liggen. Je bent nu vlak bij het einde van de Scenic Drive. Je kan nog verder rijden via twee onverharde wegen. Naar rechts gaat de slecht begaanbare Pleasant Creek Road, die voorbij het gelijknamige riviertje alleen geschikt is voor auto’s met vierwielaandrijving. Linksaf ga je naar Capitol Gorge. Aan het einde van deze onverharde weg beginnen twee trails

Capitol Gorge Trail

Dit is een eenvoudige, vlakke trail waarbij je de droge rivierbodem in een ravijn volgt. Het ravijn doorsnijdt de heuvelrug van Capitol Reef in het oosten. Na 1200 meter kom je uit bij enkele van de natuurlijke waterkuilen waaraan de Waterpocket Fold zijn naam te danken heeft. Dit gedeelte wordt The Tanks genoemd. Ook kom je voorbij het “Pioneer Register”. Mormonen hebben hier hun namen in de wand gekrast, de oudste namen dateren uit 1870. Het is mogelijk vanaf deze trail verder te lopen tot aan de 5 kilometer verder gelegen Notum Road. Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)

CapitalReef- Matthijs Bettman

Golden Throne Trail

Tijdens deze inspannende wandeltocht klim je omhoog vanuit Capitol Gorge, tot aan een uitkijkpunt vanwaar je een erg mooi uitzicht hebt op de heuvelrug en op de Golden Throne, een massieve zandstenen zuil.

 • Lengte: 6,4 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 335 meter
 • Duur: 3 uur

 

Om het park weer uit te rijden, moet je via dezelfde weg terug tot aan het Visitor Center. Daar kan je rechtsaf, en ga je via de UT-24 naar de oostelijke ingang. Ook aan dit gedeelte van de weg zijn nog een aantal bezienswaardigheden. Na ongeveer 1 kilometer zie je links van de weg het oude schoolgebouwtje Fruita Schoolhouse. Hier kan je nog de oude meubels en gebruiksvoorwerpen zien. Rond het jaar 1900 gaf de 14-jarige Nettie Behunin, de dochter van een van de eerste pioniers, les aan de kinderen van de acht families die hier woonden.Vijfhonderd meter verder kan je vanaf een aan de linkerkant van de weg gelegen parkeerplaats een korte wandeling maken naar een rots, waarop tekening van Fremont-Indianen zijn te zien. Het is niet toegestaan de tekeningen van dichtbij te bekijken. Om goede foto’s te kunnen maken, heb je een telelens nodig.

Anderhalve kilometer verder, net voor de Fremont River, ligt weer een parkeerplaats. Hier vind je het vertrekpunt van de Hickman Bridge Trail.

Eerst volg je de rivier, daarna klim je zo’n 120 meter en passeer je een open gebied. Vervolgens ga je omlaag, een nauwe ravijn in. Ongeveer 800 meter verder kom je uit bij Hickman Bridge, een natuurlijke stenen brug met een overspanning van ruim 40 meter en een hoogte van bijna 40 meter. Je loopt onder de brug door, en komt uit bij een plek vanwaar je een fotogeniek uitzicht hebt op de Fremont River Valley. Dit is een van de meest populaire trails in het park.

 • Lengte: 3,2 kilometer
 • Duur: 1 uur

 

Rim Overlook Trail

Het begin van deze trail is gelijk aan die van de Hickman Bridge Trail. Deze wandeltocht gaat naar de top van 300 meter hoge rotsen, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de boomgaarden, het kampeerterrein, en de Waterpocket Folds. Lengte: 7,2 kilometer (heen en terug)

Navajo Knobs Trail

Je volgt de Rim Overlook, maar je loopt daarna nog 3,6 kilometer verder tot aan het punt waar je een uitzicht van 360° hebt. Vanwege de lengte van de tocht, en ook omdat je tijdens deze laatste 3,6 kilometer flink moet klimmen, is dit een van de zwaarste trails in Capitol Reef.Lengte: 14,4 kilometer (heen en terug)

Net voorbij de Fremont River ligt, aan de rechterkant van de weg, het eindpunt (of het beginpunt) van de eerder beschreven Cohab Canyon Trail. Nog wat verder zie je aan de linkerkant de rotsformatie Capitol Dome. Aan deze rots, die sterk lijkt op het Capitool in Washington DC, heeft het park haar naam te danken. Vervolgens passeer je (rechts) het eindpunt (of het beginpunt) van de eerder beschreven Grand Wash Trail, en (ook rechts) de eerste stenen woning die hier ooit is gebouwd, de Behunin Cabin. Dit huis, van de kolonist Elijah Cutler Behunin, is gebouwd omstreeks 1880. Het kan niet van binnen worden bezichtigd. Nog eens vijf kilometer verder kom je bij de oostelijke ingang.

De meeste toeristen beperken zich tot de hierboven beschreven bezienswaardigheden. Het noorden en het zuiden van het park zijn alleen toegankelijk als je een auto met vierwielaandrijving hebt. Informeer wel vooraf of de wegen begaanbaar zijn.

Het noorden van Capitol Reef

Het gebied ten noorden van de UT-24 heet Cathedral Valley. De bekendste weg is de 95 kilometer lange Cathedral Valley Loop, die begint net ten oosten van het park, vanaf de UT-24. Je kan ook bij het dorpje Cainville aan de UT-24 beginnen.

Het zuiden van Capitol Reef

Het zuiden is bereikbaar via de Burr Trail (die begint aan de UT-12, bij het plaatsje Boulder, ten westen van het park) en via de Notom Bullfrog Road (die begint aan de UT-24, net ten oosten van het park). Deze twee onverharde wegen sluiten op elkaar aan.

Campings

Fruita Campground ligt anderhalve kilometer voorbij het Visitor Center aan de Scenic Drive. Er zijn 70 plaatsen (maximaal 8 personen per plaats). Er zijn toiletten aanwezig, en er is water verkrijgbaar. Reserveren is niet mogelijk, behalve voor groepen van maximaal 40 personen (en maximaal 10 auto’s). Een groep mag maximaal vijf dagen op deze camping blijven.

Cathedral Campground is een primitieve camping met vijf plaatsen, op ongeveer 60 kilometer van het Visitor Center, aan de onverharde Cathedral Valley Loop in het noorden van het park. Deze camping is alleen bereikbaar met een auto met vierwielaandrijving. Informeer vooraf naar de toestand van de weg. Er zijn pit toilets, tafels en fire grates (roosters) aanwezig, maar er is geen water verkrijgbaar. Reserveren is niet mogelijk. Deze camping is gratis.

Cedar Mesa Campground is een primitieve camping met vijf plaatsen, op ongeveer 60 kilometer van het Visitor Center, aan de onverharde Notom Bullfrog Road in het zuiden van het park. Er is een pit toilet, maar er is geen water verkrijgbaar. Reserveren is niet mogelijk. Deze camping is gratis.

In Capitol Reef National Park zijn geen hotels aanwezig.

Visitor Center

Het Visitor Center is het gehele jaar geopend. Tijdens het laagseizoen is het Visitor Center open van 08.00 uur tot 16.30 uur, tijdens het hoogseizoen worden de openingstijden uitgebreid. Je kan hier een expositie bezichtigen, en boeken, landkaarten en ansichtkaarten kopen.

 Capitol Reef – Nationaal Park – Utah

Leestijd: 10 min