De staat Hawaiï bestaat uit een reeks van vulkanische eilanden, die zijn ontstaan boven de breuklijnen van de ‘Pacific Plate’. Een van die eilanden kreeg de naam Maui, wat ‘Daleiland’ betekent. Maui is gevormd door twee vulkanen, die over een periode van miljoenen jaren vaak tot uitbarsting zijn gekomen. Bij elke uitbarsting werden de toppen van beide vulkanen hoger, tot ze uiteindelijk boven het water uitstaken. De ruimte tussen de beide toppen werd opgevuld met lava, as en verweringsmateriaal, en dit is nu het dal waaraan het eiland haar naam te danken heeft.Haleakala National Park, gelegen in het oosten van Maui, bestaat uit twee delen.

De Haleakala Crater is met zijn top van 3.055 meter het hoogste punt van het eiland. Het is de grootste slapende vulkaan ter wereld. Er wordt met betrekking tot Haleakala vaak gesproken over een krater, maar in werkelijkheid is het een vallei die in de vulkaan is gesleten door duizenden jaren van erosie, terwijl de vulkaan slapend was. Daarna heeft hernieuwde vulkanische activiteit ervoor gezorgd dat de vallei gedeeltelijk werd gevuld met lavastromen en kegelvormige heuvels.

Haleakala vulkaan,Hawaii

De naam Haleakala betekent “House of the Sun”, omdat de zon ’s ochtends als het ware uit de vallei omhoog lijkt te komen. Het gebied tussen de oostzijde van de vulkaantop en de oceaan, wordt de Kipahulu Valley genoemd. In het regenwoud van de Upper Kipahulu Valley komen veel inheemse plant- en diersoorten voor, het gebied is aangewezen als Biological Reserve, en daarom niet toegankelijk voor het publiek. Het lagere gedeelte van de vallei is wel opengesteld, je vindt hier o.a. prachtige waterplassen, het mooie ravijn Ohe’o Gulch, en twee mooie watervallen.

Het weer is vooral in het hoog gelegen westen van het park erg onvoorspelbaar. De temperatuur ligt gewoonlijk tussen 4º en 18° C. Maar het kan ook tijdens alle jaargetijden vriezen, en de kou kan sterk toenemen door de wind. Het weer kan heel snel omslaan, je hebt op elk moment kans op heel zonnig weer, dikke bewolking, zware regenval en stevige wind. In de Kipahulu Area is het klimaat subtropisch. Het regent hier vaak, maar de regen wordt meestal weer gevolgd door zonneschijn.

Bereikbaarheid

Haleakala National Park ligt in het oosten van het eiland Maui. In de noordelijke stad Kahului is de belangrijkste luchthaven van Maui gesitueerd, er gaan hier vluchten naartoe vanaf het vasteland van de Verenigde Staten en ook vanaf de andere eilanden.

Twee delen van het park zijn per auto bereikbaar, namelijk de Haleakala Crater Area in het westen en de Kipahulu Area in het oosten. Deze twee delen zijn onderling niet door middel van een weg met elkaar verbonden.

Haleakala Summit Area

Rijd vanuit Kahului via achtereenvolgens State Road 37, State Road 377 en State Road 378 naar dit hoog gelegen gebied van het park. Onderweg wordt de richting d.m.v. borden aangegeven. Je kan alleen via dezelfde weg het park weer verlaten.

De afstand van Kahului naar het park bedraagt 27 mijl (43 kilometer) en neemt ongeveer drie kwartier in beslag.

Haleakala National Park

Kipahulu Area

Dit kustgebied kan bereikt worden via de noordelijke kustweg State Road 36 (Hana Road), of via achtereenvolgens State Road 37 en de zuidelijke kustweg State Road 31.

 • State Road 36 is een bochtige, vaak erg natte weg. De afstand van Kahului naar Kipahulu bedraagt 62 mijl (100 km). Trek hier twee tot drie uur voor uit (enkele afstand).
 • State Road 31 ligt in een droger gebied, maar de weg is slechts gedeeltelijk verhard en wordt bij slechte weersomstandigheden tijdelijk afgesloten. Via deze route bedraagt de afstand van Kahului naar Kipahulu 46 mijl (74 km).

 

Tips

In verband met de onvoorspelbaarheid van het weer wordt aangeraden om te zorgen voor diverse lagen lichtgewicht kleding, die ook bij nat weer goed warmhoudt. Draag stevige, comfortabele schoenen. In de warme en vochtige Kipahulu Area komen veel muggen voor. Zorg voor een goed insectenwerend middel!

Haleakala Summit Area

Tijdens de rit van het laag gelegen deel van het eiland naar het hoogste deel van het park, de Haleakala Summit Area, stijg je over een afstand van ongeveer 60 kilomter van zeeniveau tot ruim 3.000 meter hoogte. Hiermee is dit een van de snelst stijgende wegen ter wereld. Zelfs op heldere dagen is de kans groot dat je op gegeven moment de wolken inrijdt, meestal tussen 1.200 meter en 2.400 meter hoogte. Op een hoogte van 2.054 meter rijdt je het park binnen. De weg doorsnijdt het meest westelijk gedeelte van het park, en wordt daar Crater Road genoemd. Binnen het park is de weg 11 mijl (18 kilometer) lang. Crater Road eindigt kort buiten het park bij Haleakala Observatories (niet toegankelijk voor het publiek). Je moet via dezelfde weg weer terug om het park te verlaten. Langs de weg liggen diverse punten vanwaar je een goed zicht hebt op de kleurrijke lavakegels in de krater.

Direct voorbij de ingang ligt een korte zijweg die gaat naar Hosmer Grove Campground. Bij de camping kan je een korte wandeling maken:

Hosmer Grove Nature Trail

Het kwetsbare ecosysteem in dit gebied heeft miljoenen jaren over de ontwikkeling gedaan. Door de komst van de mens zijn nieuwe planten en diersoorten in dit gebied gekomen, waardoor het oorspronkelijke ecosysteem ernstig wordt bedreigd. Om te voorkomen dat de gebieden met struikgewas overgroeid raken door de veel jongere bossen, worden zaaddragende planten verwijderd.

 • Lengte: 800 meter (loop)
 • Duur: 30 minuten
 • Hoogteverschil: 37 meter

 

Aan het begin van het wandelpad zijn informatiefolders beschikbaar. De trail begint schaduwrijk, in een vrij jong bosgebied met eucalyptusbomen en dennenbomen, en eindigt in een gebied met veel struiken dat er nog precies hetzelfde uitziet als vele jaren geleden. Onderweg staan borden waarop uitleg over de omgeving wordt gegeven.

Eén mijl voorbij deze zijweg ligt op een hoogte van ruim 2100 meter het Park Headquarters (dagelijks geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur). Er zijn twee lange, zware trails die uitkomen op de bodem van de vallei. Uiteraard kan je er ook voor kiezen slechts een deel van de trail te lopen, en daarna weer naar het beginpunt terug te gaan. De trails staan beschreven bij Activiteiten / Backcountry Hiking. Op 3,5 mijl voorbij het Park Headquarters ligt de parkeerplaats vanwaar de eerste van deze twee trail begint, de Halemau’u Trail. Ruim zes mijl voorbij het Park Headquarters ligt een van de beste uitkijkpunten van het park, Leleiwi Overlook. Je moet een klein stukje lopen (200 meter enkel; 12 meter hoogteverschil) om deze plek te bereiken.

Je bevindt je hier op 2.694 meter hoogte, en je hebt hier een geweldig mooi uitzicht over de krater en op de Maui Mountains. Als je veel geluk hebt, kan je hier kennismaken met het fenomeen “The Specter of Brocken”. In de late avond hangen soms wolken beneden je in de vallei, en het komt een heel enkele keer voor dat je je eigen schaduw op die wolken kan zien, geheel omringd door een regenboog! Dit fenomeen komt voor op slechts drie plaatsen ter wereld.

Kalahaku Overlook ligt 1,5 mijl verder. Maar let op: stop hier niet op de heenweg, maar op de terugweg! Je mag namelijk, als je vanaf de parkeerplaats weer de weg op wilt rijden, alleen rechtsaf slaan. Kalahaku Overlook ligt op een hoogte van 2.842 meter, en je kan hier de zeldzame Silversword plant zien. De plant komt alleen voor in Hawaiï, en bloeit meestal tussen mei en oktober. Ook heb je een panoramisch uitzicht over de vallei, waar je diverse cinder cones ziet staan.

Enkele mijlen verder kom je uit bij het Haleakala Visitor Center (dagelijks geopend van 06.00 uur of 06.30 uur tot 15.00 uur). Vanaf hier beginnen de Sliding Sands Trail (zie Activiteiten / Backcountry Hiking) en de Pa Ka’oao Trail (White Hill Trail)

 • Afstand: 650 meter (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 43 meter

 

Het rotsachtige wandelpad gaat naar de top van een vulkanische kegel. Je hebt uitzicht op diverse andere cinder cones.

Het hoogste uitkijkpunt ligt in het uiterste zuidwesten van het park, bereikbaar via een korte zijweg. De top van de Pu’u’ula’ula (ook bekend als Red Hill) is 3.055 meter hoog, en op heldere dagen heb je een uitzicht van 360º over de omgeving. Je kan vanaf hier de andere Hawaiïaanse eilanden Hawaiï, Lanai, Molokai, Oahu en Kahoolawe zien. Deze plek wordt beschouwd als een van de beste plaatsen ter wereld om een zonsopgang mee te maken.

De zon lijkt op te komen vanuit de Haleakala krater, vandaar de naam “House of the Sun”. Op de top staat een driehoekig glazen scherm om je tegen de wind te beschermen. Vanaf Pu’u’ula’ula zie je ook de gebouwen van Haleakala Observatories (net buiten het park). Dit gebied is niet voor het publiek toegankelijk.

Kipahuli Area

In dit afgelegen kustgebied woonden, toen Captain Cook hier in het jaar 1778 arriveerde, enkele duizenden Hawaiïanen. Slechts een klein aantal overblijfselen herinnert aan deze destijds zo welvarende gemeenschap, al zijn er plannen om de oude cultuur meer onder de aandacht van het publiek te gaan brengen. Het gebied is nu vooral bekend om de 24 prachtige waterplassen Oheo Pools, die door het riviertje de Oheo onderling met elkaar verbonden zijn.

Boven de Oheo Pools ligt een tropisch regenwoud. Heftige regenbuien kunnen hier stortvloeden veroorzaken.Het park grenst over een afstand van ongeveer 1 kilometer aan de Pacific Ocean. De Hana Road loopt hier door het park heen. Vlak bij de kust liggen het Kipahulu Visitor Center (dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur) en de Kipahulu Campground. Vanaf het Visitor Center kan je twee wandelingen maken.

Haleakala vulkaan,Hawaii

Foto: Antwan Janssen

Pipiwai Trail

Loop vanaf het Visitor Center eerst in de richting van Kuloa Point, en ga dan linksaf naar de weg. Steek de weg over, en loop daarna naast de Pipiwai Stream de Kipahulu Valley in. Tijdens de eerste 800 meter stijgt het pad geleidelijk, tot aan de 56 meter hoge waterval Makahiku Falls. Nog eens 800 meter verder bereik je een bosgebied met de in deze laag gelegen gebieden veel voorkomen ohi’a en koa begroeiïng. Steek het beekje over, en ga verder door een weeldering regenwoud met bamboo, mangoo en guava.

De trail eindigt bij ruim 120 meter hoge Waimoku Falls. Op de terugweg heb je vaak mooi uitzicht op de oceaan, en op het eiland Hawaiï. Het is toegestaan te zwemmen in de meertjes langs dit wandelpad, maar pas op voor plotselinge hoge waterstanden. Vergeet niet om tijdens deze wandeling een insectenwerende middel mee te nemen.

 • Afstand: 6,4 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 244 meter
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

Kuloa Point Trail

Dit is een eenvoudige wandeling, langs het pad staan borden met uitleg over de omgeving. In het begin loop je richting de oceaan, en je komt langs watervallen en schitterende kleine meertjes. Zwemmen is hier toegestaan, maar er wordt wel gewaarschuwd voor plotselinge hoge waterstanden. De meertjes worden daarvoor soms gesloten. Onderweg zie je de overblijfselen van een oude vissersplaats. Kuloa Point is een vaak winderige plek vanwaar je een goed uitzicht hebt over Ohe’o Gulch en over de Hana Coast. Bij helder weer kan je ook het eiland Hawaiï zien. Vlak bij Kuloa Point ligt een weide waar je prima kunt picknicken.

 • Afstand: 800 meter (loop)
 • Hoogteverschil: vrijwel geen

 

Een derde wandelpad in de Kipahulu Area is de Kahakai Trail. Deze korte trail loopt vlak langs de kust, tussen Kuloa Point en Kipahulu Campground.

 • Afstand: 800 meter (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 4,5 meter

 

Activiteiten

Sterren kijken

Haleakala biedt een van de best toegankelijke plaatsen vanwaar je (in het donker) sterren en planeten kunt zien. Bij het Park Headquarters en bij het Haleakala Visitor Center kan je sterrenkaarten kopen, en bij de duikwinkels op het eiland zijn geschikte verrekijkers verkrijgbaar.

Backcountry Hiking

In het westelijke deel van het park gaan twee wandelpaden vanaf de weg omlaag naar de bodem van de vallei. Het is mogelijk om beide trails met elkaar te combineren, en dus via het ene pad naar beneden en via het andere pad weer omhoog te gaan. De beste keus is om dan via de Sliding Sands Trail af te dalen, en via de Halemau’u Trail weer omhoog te klimmen. Nadeel is dan wel dat je uitkomt bij een parkeerplaats die 6 mijl ten noorden (en ruim 500 meter lager) ligt dan de parkeerplaats waar je je auto hebt achtergelaten. Probeer dan ook vooraf te regelen dat iemand je auto naar het beginpunt van de Halemau’u Trail brengt. De combinatietrail heeft een lengte van 18,7 kilometer, en neemt gemiddeld 6,5 uur in beslag.

 • Beginpunt: parkeerplaats aan Crater Road, 3,5 mijl voorbij Park Headquarters
 • Afstand naar de rand van de vallei: 1,5 kilometer (enkel)
 • Afstand naar Holua Campground: 6 kilometer (enkel)
 • Afstand naar Paliku Campground: 16 kilometer (enkel)
 • Hoogteverschil tot aan Paliku Campground: 494 meter

 

Het pad begint op een hoogte van 2.436 meter. Tijdens de eerste anderhalve kilometer daalt het pad geleidelijk door een struikachtig gebied. Je komt dan uit op bij de de rand van de vallei; het kan hier erg winderig zijn. Vervolgens ga je via een aantal ‘switchbacks’ (bochten) over een afstand van 3 kilometer ruim 400 meter omlaag, naar de bodem van de krater. Het uitzicht onderweg op het desolate vulkanische landschap met z’n bruine, grijze en rode kleuren is geweldig mooi. Gedurende de anderhalve kilometer voorbij de switchbacks loop je door een gebied met lava en struikgewas. Je komt dan uit bij Holua Campground.

Nog eens anderhalve kilometer verder kan je een korte omweg maken via de Silversword Loop, waar de zeer zeldzame Silversword (Ahinanina) groeit. Via de bodem van de vallei ga je verder naar het oosten. Je loopt o.a. langs Kawilinau (Bottomless Pitt), een vulkanisch gevormd van ongeveer 20 meter diep. Diverse zijpaden verbinden hier de Halemau’u Trail met de Sliding Sands Trail. De beide paden komen in het oosten van de vallei samen, je kan dan nog een klein stuk verder lopen, naar Paliku Campground.

 Sliding Sands Trail (Keonehe’ehe’e Trail)
 • Beginpunt: bij Haleakala Visitor Center
 • Afstand naar Ka Lu’u o ka O’o Cinder Cone: 5 kilometer (enkel)
 • Afstand naar Kapalaoa Cabin: 10 kilometer (enkel)
 • Afstand naar Paliku Campground: 16 kilometer (enkel)
 • Hoogteverschil tot aan Paliku Campground: 1.036 meter
 • Je gaat via switchbacks geleidelijk omlaag door een gebied met kegelvormige heuvels.

 

Na 3,2 kilometer ben je 350 meter afgedaald, en bereik je een zijpad dat eindigt bij deKa Lu’u o ka O’o Cinder Cone. Je kan alleen via datzelfde pad terug naar het hoofdpad. Dat hoofdpad gaat nog verder omlaag, tot de bodem van de vallei. Na ruim 8 kilometer passeer je Kapalaoa Cabin, de overnachtingsplaats die tegen de zuidelijke wand van de vallei ligt. Diverse zijpaden verbinden hier de Sliding Sands Trail met de Halemau’u Trail. De beide paden komen in het oosten van de vallei samen, je kan dan nog een klein stuk verder lopen, naar Paliku Campground.

 Combinatie van de twee bovengenoemde trails
 • Beginpunt: bij Haleakala Visitor Center
 • Lengte: minstens 18,7 kilometer
 • Duur: minstens 6,5 uur

 

Er zijn diverse mogelijkheden om de bovengenoemde trails te combineren. Omdat de Sliding Sands Trail het steilst is, is het het makkelijkst via dit pad af te dalen, en via de Halemau’u Trail weer omhoog te gaan. Er zijn diverse paden die de twee trails met elkaar verbinden. Het eerste zijpad ligt op 6 kilometer afstand van het beginpunt van de Sliding Sands Trail. Als je voor dit pad kiest, kom je langs een grote Cone (heuvel) met de naam Ka Moa o Pele. Als je voor een verder naar het oosten gelegen pad kiest, wordt de totale lengte van de wandeling uiteraard groter.

Voorbij de Ka Moa o Pele Cone kan je, voor de kortste route, direct linksaf gaan. Je kan ook tegen de klok in rondom de Halali’i Cone lopen. Je komt dan in een erg mooi gebied met rechts van het pad helder gekleurde heuvels die bekend staan als Pele’s Paint Pot.

Voorbij de Halali’i Cone ligt de Halemau’u Trail. Ga hier linksaf, terug omhoog naar de Crater Road. Na 1600 meter kan je nog een korte omweg maken via de Silversword Loop, waar je een van de meest zeldzame planten ter wereld kan zien.

Accomedatie

Campings

Hosmer Grove Campground ligt in de Haleakala Area, dicht bij het Park Headquarters. Deze kleine camping is het hele jaar open. Reserveren is niet mogelijk. Er zijn picknicktafels, barbeque grills en pit toilets aanwezig, en er is drinkwater verkrijgbaar.

Kipahulu Campground ligt vlak bij de oceaan, dicht bij het Kipahulu Visitor Center. Deze primitieve camping is het hele jaar open. Reserveren is niet mogelijk. Er zijn picknicktafels, barbeque grills en pit toilets aanwezig, maar er is geen drinkwater verkrijgbaar.

Er zijn ook twee backcountry campings. Holua Campground ligt aan de Halemau’u Trail (op 4 mijl lopen vanaf het begin van die trail). Paliku Campground is bereikbaar na een tocht van 10 mijl, zowel via de Sliding Sands Trail als via de Halemau’u Trail. Op beide campings zijn pit toilets aanwezig, maar er is geen drinkwater. In de backcountry mag geen open vuur worden aangelegd. Vraag vooraf om een backcountry permit bij een van de Visitor Centers.

Wilderniss Cabins

Er zijn drie primitieve houten cabins, met een capaciteit van maximaal 12 personen per cabin. De loopafstanden bedragen 4 mijl (naar Holua), 6 mijl (naar Kapalaoa) en 10 mijl (naar Paliku). Reserveren is alleen mogelijk via een loterij.

Hotels

Er zijn geen hotels in het park aanwezig.

Voorzieningen

In het park zijn geen winkels aanwezig. Er kan nergens worden getankt.

Je kan wel tanken in Pukalani (ongeveer 30 kilometer voor de ingang van de Haleakala Summit Area) en in Hana (ongeveer 15 kilometer voor de ingang van de Kipahulu Area).

Park Headquarters Visitor Center

 • Dagelijks open van 08.00 uur tot 16.00 uur
 • Hawaii Natural History Association Sales Area
 • Afgifte backcountry permits

 

Haleakala Visitor Center

 • Tijdens de zomermaanden dagelijks open van 06.00 uur tot 15.00 uur
 • Tijdens de wintermaanden dagelijks open van 06.30 uur tot 15.00 uur
 • Tentoonstelling over de natuur, geologie en culturele geschiedenis van Haleakala

 

Kipahulu Visitor Center

 • Dagelijks open van 09.00 uur tot 17.00 uur
 • Tentoonstelling over de natuur, geologie en culturele geschiedenis van Kipahulu
 • Afgifte backcountry permits.

 

Meer Info

 • Grootte: 122 vierkante kilometer
 • Nationaal park sinds: 1 augustus 1916 (als onderdeel van Hawaii National Park)
 • 13 september 1960 werd Haleakala Nationaal park een zelfstandig Nationaal Park
 • National Park Service

 Haleakala Nationaal park – Hawaii

Leestijd: 13 min