Green card lottery (De DV-Lottery)

Jaarlijks richt de U.S. Department of State de Diversity Green card lottery in. Rond oktober / november gaat deze lottery open (juiste datum kan je vinden op de officiële website van de Amerikaanse overheid. Soms kan je inschrijven tot in januari. In eerste instantie moet je zien of je voldoet aan de eisen om een Green Card te kunnen krijgen. Deze voorwaarden kan je via voorgenoemde link.

Digitale pasfoto

Indien je in aanmerking komt, dan moet je van elke deelnemer (indiener aanvraag + partner + kinderen jonger dan 21) een digitale pasfoto laten maken die aan een aantal specifieke eisen voldoet, Er staat een zeer handige ‘photo validator’ op de website, dus dan ben je er 100% zeker van dat je foto aan de eisen voldoet.

De inschrijving

We voldoen aan de eisen voor de Green card lottery, we hebben onze foto. Wat nu? Inschrijven natuurlijk!

Je kan op twee mogelijke manieren deelnemen:

 1. ofwel doe je het tegen betaling via een van de vele commerciële organisaties. (Zoals bijvoorbeeld USAFIS, maar lees vooral het gedeelte hieronder) Maar is dat nodig? Nee! Dus kies beter voor optie 2.
 2. ofwel doe je het zelf kosteloos via de officiële website van de Amerikaanse overheid.

En als je hulp nodig hebt, dan kan je die gratis en met veel plezier krijgen van mensen die je zijn voorgegaan op het Amerika forum (Nederlandstalig)

Bericht van het Kentucky Consular Center (KCC)

In 2000 werd het Kentucky Consular Center in Williamsburg (KCC) in Kentucky opgericht om de administratieve afhandeling van deze Lottery te verzorgen (voordien gebeurde dit door het National Visa Center in Portsmouth, New Hampshire). Voorheen ontving je een brief van het KCC, als winnaar ontvang je tegenwoordig geen brief uit Kentucky meer Je dient zelf op de website te checken of je tot de gelukkigen behoort!

Als je ingeloot bent, vindt er ook je case number. Hoe lager het nummer, des te groter je kans om effectief de Green Card in bezit te krijgen! Er zijn namelijk zo’n 55.000 Green Cards te winnen, maar een 100.000-tal mensen krijgen een notification letter met een case number. Want in de loop van het proces zijn er altijd heel wat mensen die afvallen: of ze voldoen niet aan de toelatingseise of ze zien op tegen de kosten en heel de papierwinkel, of ze hebben gewoon maar meegedaan voor de lol omdat het toch gratis was maar hadden dus niet de intentie om écht heel hun hebben en houden hier achter te laten om naar Amerika te gaan.

Eenmaal het proces op gang is, kan je het via de website van de KCC elke maand vanaf de 15e een visa-bulletin bekijken. Daarin worden de zogenaamde case-numbers bekend gemaakt die de komende maand aan de beurt zijn voor verdere afhandeling van het proces. Als je niet ingeloot bent mag je gewoon een volgende keer opnieuw deelnemen!

Kosten en benodigde documenten

Dat de deelname gratis is, wil niet zeggen dat het je uiteindelijk niks gaat kosten om te kunnen emigreren! Het lot kost niks, maar het in ontvangst nemen wel! Je zal dan een immigrant visa fee en een processing fee moeten betalen aan de ambassade (ong. $ 755), het officieel medisch onderzoek kost ong. 200 euro, en de x-rays kosten 50 euro. En dan heb je verder nog misschien bepaalde vaccinaties nodig, allerlei bewijsstukken (van de gemeente, werkgever, bank, …), en je moet mogelijk een aantal documenten nog laten vertalen door een beëdigd vertaler. Reken dus maar een totaalkost van minstens $ 1,000 per persoon, dan kom je niet voor verrassingen te staan. In ieder geval begrijp je nu misschien waarom er onderweg nog mensen afhaken nadat ze initieel ingeloot werden.

Wat is er nodig?

 • 2 pasfoto’s (moeten aan bepaalde eisen voldoen!)
 • Paspoort
 • Huwelijks- of scheidingsakte (verkrijgbaar als internationaal document)
 • Geboortecertificaat (verkrijgbaar als internationaal document)
 • Bewijs van goed gedrag
 • (eventueel) Bewijs van militaire dienst
 • Onderwijsdiploma en/of bewijs van werkervaring
 • Bewijs van financieel support (bankuittreksels, waardebepaling van je huis,…) zodat men weet dat je kan overleven (of een aangeboden baan, dat is natuurlijk ook super!)
  Probeer in ieder geval zoveel mogelijk van de documenten die je nodig hebt al onmiddellijk in het Engels te krijgen (van je makelaar, van je school, het uittreksel uit het bevolkingsregister, werkgeversverklaring…), dat scheelt al een stukje in de kosten. Blijkbaar houden de mensen op de ambassade er ook van dat je alles in de juiste volgorde steekt, en in een mapje per ‘deelnemer’ (dus een mapje voor diegene die ingeloot is, een apart mapje voor de partner en een apart mapje voor de kinderen). Dit is geen must, maar je wilt het die mensen natuurlijk zoveel mogelijk naar de zin maken.

 

Het tweede bericht van het KCC

Als je dus écht geluk hebt, dan krijg je een tweede bericht van de KCC! Wanneer je deze krijgt, dat is afhankelijk van je case number. Als je een vrij laag case-nummer hebt, dan kun je op zijn vroegst uitgenodigd worden in de maand oktober (2007). Heb je een vrij hoog case-nummer, dan moet je nog wat maandjes extra geduld hebben. In ieder geval komt het tweede bericht van het KCC ongeveer 3 a 4 weken voor de datum waarop je je medisch onderzoek en het interview op de ambassade hebt. Maar is je case-nummer (erg) hoog, dan heb je ook kans dat je nooit meer iets hoort en dat wil zeggen dat je net buiten de boot bent gevallen. Er zijn mensen die reeds bij de eerste deelname een Green Card wonnen, anderen na de vierde keer, en sommigen hebben het na zeven keer opgegeven.

Medische Keuring

Deze bestaat uit het nemen van ‘foto’s’ (Röntgenopnames) van je bovenlijf, en een medisch onderzoek (vragenlijst over gezondheidstoestand van je familie, controle van vaccinatieboekje, plasje inleveren, test van ogen en oren, bloedafname, longen, bloeddruk,…) Hier ga je dus (weer) moeten betalen! En je moet ook weer twee pasfoto’s inleveren.

Het interview

En de papierwinkel blijft verder gaan! Hier heb je dus die extra pasfoto’s nodig, je paspoort, je geboortebewijs en een kopie er van (én een vertaling er van blijkbaar ook), je bewijs van financieel support (bijvoorbeeld een schatting van je huidige woning + afrekening hypotheek en/of een baanaanbieding van een Amerikaans bedrijf). En dan is het wachten… En na dat wachten krijg je te horen of je al dan niet écht gewonnen hebt!!! Spannend hé?!

Indien je de Green Card effectief hebt gewonnen, krijg je ook nog een grote enveloppe mee met daarin de Röntgenfoto’s en het verslag van de medische keuring. Deze enveloppe moet je zelf bijhouden, en afgeven aan de emigratiedienst als je in Amerika toekomt. Je paspoorten krijg je niet onmiddellijk mee, die worden nog voorzien van de nodige stempels en een inreisvisum, en dat krijg je dus na een paar dagen thuis in je brievenbus.

Heel wat geregel!

Als je denkt dat heel die zenuwslopende periode voor de Green card lottery nu achter de rug is, dan heb je het goed mis! Nu gaat de lol pas beginnen: baan opzeggen, huis verkopen, inboedel sorteren (wat nemen we mee, wat geven we weg), auto verkopen, verzekeringen opzeggen, afscheidsfeestjes organiseren…

Bedrog / Waarschuwing

Op het internet kan je heel wat negatieve reacties vinden over organisaties allerhande die diverse trucs toepassen om argeloze slachtoffers in hun net te vangen, onder andere:

 • – zich voordoen als zijnde de ‘officiële’ site
 • – beweren dat zij je meer kansen kunnen geven op het winnen van een Green Card
 • – aanvankelijk houden ze je voor dat je via hen inschrijven slechts enkele tientallen dollars kost, maar àls je dan het geluk het om ingeloot te worden, “dreigen” ze er mee om je je case-number niet te bezorgen indien je niet bereid bent om heel wat dollars (honderden, duizenden) op tafel te leggen voor een advocaat die zij je aanraden (en dit om documenten af te handelen die jij ook perfect zelf af kan handelen).

Ook op de site van de Amerikaanse overheid waarschuwen ze je voor wanpraktijken:

 • The Department of State, Visa Services advises the public that only internet sites including the “.gov” indicator are official government Websites, for our agency offices located in the United States. (…) Visa applicants are advised to be cautious in all dealings with companies that claim to offer any assistance in obtaining U.S. visas.

Websites die eindigen op .org of .com of .net zijn NIET de officiële website van de overheid om je in te schrijven!

Deelname is écht niet zo moeilijk, zo’n bureau kan ook jouw gegevens fout invoeren, en de kans bestaat dat zij dat niet eens snel zullen opmerken, omdat ze niet ‘vertrouwd’ zijn met je naam. Als jij je naam of geboortejaar fout ziet staan, dan gaat dat onmiddellijk opvallen. En: je kansen vergroten helemaal niks met via hen in te schrijven. Uiteindelijk komt alles bij de Amerikaanse overheid in één heel grote pot terecht, en daar wordt het lotje getrokken.

Green card lottery

At last: Amerika!

Als je dan eindelijk, na al die zenuwslopende maanden, toekomt in Amerika, dan heb je een leuk extraatje: deze keer mag je bij de controle gaan aanschuiven bij de rij voor de ‘American Citizens & Residents’. Meestal is dit een beduidend kleinere rij, en dat heb je wel verdiend na die maanden vol spanning en stress!

Over USAFIS

Onderstaande tekst is overgenomen van het Amerika forum en zijn ervaringen van werkelijke deelnemers aan het programma van USAFIS.

Als je ook maar eventjes je naam en adresgegevens hebt ingevuld met je telefoonnummer, dan kom je op de pagina waar ze het over de kosten gaan hebben. Dan schrikken de meeste mensen toch, omdat het leek gratis te zijn en haakt men vaak af. Dan begint de telefoonterreur! Men zal je vertellen dat je een hele grote kans maakt, omdat je uit Nederland komt en het gaat zelfs zo ver dat ze glashard zeggen dat je mee kunt doen (tegen betaling) voor de al afgelopen/verlopen DV jaartallen, om je zo te laten betalen door DV-jaartallen die al lang gesloten zijn!!! Zolang ze je geld maar binnen hebben.

Betaal je keurig netjes, dan melden ze je inderdaad aan op de gratis website van de Amerikaanse overheid. Tot zo ver geen klachten. Maar dan begint het ge-emmer als je blijkt gewonnen te hebben. Men zorgt er namelijk voor dat KCC (de instantie die de trekkingen doen) de uitslag NIET naar jou huis sturen, maar direct naar usafis.

Zij weten nu dat je gewonnen hebt en zullen je bellen/mailen met het verzoek nog meer te betalen (enige DUIZENDEN euro’s!!!) om je aanvraag af te handelen. Als leek weet je niet beter en als je echt zo graag naar Amerika wilt, dan ben je ook willig om ze de zaak verder af te laten handelen, zodat je heel veel geld kwijt bent voor eigenlijk helemaal niets! Ze maken je bang dat wanneer je het namelijk zelf zou doen, dat je fouten maakt waardoor je je kansen verspeelt.

Dit is hun tactiek. Wil je niet betalen en zelf de aanvraag regelen… dan heb je een probleem!

Het gehele proces nadat je gewonnen hebt (visa aanvraag etc.) kost al enige duizenden euro’s voordat je je visa in handen hebt. Dan zit je nog niet eens in Amerika. Dus je kunt die extra duizenden euro’s die je aan usafis zou moeten betalen beter voor je eigen visa aanvraag kunnen gebruiken.

 Green card lottery – Wat moet je weten?

Leestijd: 9 min