Lower Manhattan is het gebied wat waar het financial district is gevestigd en ligt in het zuidelijke puntje van Manhattan. Het zijn oude monumentale kerken  en gebouwen die er staan in de schaduw van de wolkenkrabbers. Lower Manhattan is het alleroudste deel van de stad, uit de tijd dat New York nog hoofdstad van het land was. Het was in 1626 dat de Nederlandse Peter Minuit dit stuk grond kocht van de Indianen. Nu is dit gebied het financiële hart van New York en Amerika. Wall Street en The Stock Exchange liggen in dit gebied. En voor 11 september 2001 stonden de Twin Towers ook in dit gebied bekend als het World Trade Center.

Lower Manhattan Skyline

We beginnen onze reis op de kruising bij Wallstreet en Broadstreet. Drie van de meest belangrijke gebouwen van de stad zijn hier te vinden. The Trinity Church, een oude anglicaanse kerk en gemeente die nog steeds actief is. The New York Stock Exchange uit 1817 die de spil is in het financiële New York en Amerika. En het Federal Hall National Monument waar George Washington als president van de Verenigde Staten in 1789 werd beëdigd.

The Trinity Church

Op de kop van Wall Street staat de Trinity Church. Deze kerk met vierkante toren was het derde godshuis op deze plek en ook een van de oudste anglicaanse gemeenten van Amerika uit 1697. Het was Richard Upjohn die ontwerper van de kerk was. De met koper beslagen deuren van de kerk zijn ontworpen door Richard Morris Hunt. Tot 1860 was de kerk het hoogste gebouw van New York met zijn 26 m hoge torenspits. Het is een indrukwekkend gebouw om te zien. Het kerkhof van de kerk is rustiek en mooi. Er liggen veel bekende New Yorkers op deze begraafplaats.

De kerk in Lower Manhattan is dagelijks geopend, van maandag t/m vrijdag van 7.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur en op zondag van 7.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis en fotograferen is toegestaan behalve tijdens kerkdiensten. Het kerkhof is geopend op zondag van 11.00 tot 15.00 uur. Op donderdag zijn er wekelijks concerten.

Trinity Church

New York Stock Exchange

Tot 1792 was de handel in effecten en aandelen op Wall Street nog ongeorganiseerd. Tot 24 effectenmakelaars, die handel bedreven voor nr. 68 Wall Street, een overeenkomst sloten waardoor ze afspraken maakte om alleen nog maar met elkaar te handelen. Deze overeenkomst was de basis van de New York Stock Exchange. Lidmaatschap was aan strenge regels gebonden en om mee te doen moest men in 1812 nog een fee betalen van 25 dollar. Nu ten tijde moet men bijna een miljoen dollar betalen om een plaats op de beursvloer te bemachtigen. Nog steeds worden nieuwe deelnemers aan een strenge selectie en keuring onderworpen.

De New York Stock Exchange in Lower Manhattan is een van de belangrijkste graadmeters van de huidige economie van de Verenigde Staten maar ook van de wereld. Resultaten op de beursvloer in New York hebben vaak invloed in de gehele wereld. Voor de echte grote bedrijven is een plek op de beursvloer van New York onontbeerlijk. Dagelijks worden er meer dan 200 miljoen aandelen verhandeld voor meer dan 2000 ondernemingen.

Publiek kan het werk op de beursvloer gadeslaan op de galerij boven de beursvloer. De galerij is geopend op de doordeweekse dagen van maandag t/m vrijdag 9.00 tot 16.30 uur. Op de nationale feestdagen is de beurs gesloten. Na 14.45 uur kan men niet meer naar binnen. Fotograferen is niet toegestaan.

Federal Hall National Monument

Op 26 Wall Street staat een 18e eeuws overheidsgebouw, beter bekend als de Federal Hall. Het was de plaats waar de koloniale regering zich vestigde. Het was onder andere de plek waar de Stamp Act Congress bij elkaar kwam. Ook het Continental Congress kwam hier bijeen om procedures op te stellen hoe in de toekomst nieuwe staten te vormen. Met andere woorden het Federal Hall National Monument is een gebouw met belangrijke Amerikaanse historie in zich. Voor bezoekers van New York met interesse in Amerikaanse geschiedenis dus een plek om niet over te slaan.

Toen in 1788 de grondwet werd geratificeerd bleef New York de hoofdstad. Pierre L’Enfant kreeg de opdracht de City Hall te vernieuwen zodat het geschikt was voor de federale overheid. Het eerste congress kwam bijeen in de nieuwe Fedral Hall en George Washington werd op 30 april 1789 ingezworen als president van de Verenigde Staten. In 1790 werd het Federal Hall weer een gemeentehuis omdat Philadelphia de hoofdstad van de Verenigde Staten werd. Dit zou het blijven tot 1812. In 1812 werd het gebouw gesloopt en het gemeentehuis zou op een nieuwe plek verschijnen.

Zoals het gebouw er nu staat werd het gebouwd voor de douane tussen 1834 en 1842. In 1862 verhuisde de douane echter naar 55 Wall Street en het gebouw werd in gebruik genomen door de U.S. Treasury. Er werden voor miljoenen aan goud en zilver opgeslagen in de kelders tot de Federal Reserve Bank het systeem van opslag van goud en zilver grondig veranderde.

Het bronzen beeld van George Washington, bij de ingang van Federal Hall, markeert de plek waar de eerste president van de Verenigde Staten zijn ambtseed aflegde. Op Wall Street en Broad Street stonden duizenden New Yorkers die hun steun wilde betuigen aan de eerste president. Het aanwezige publiek was door het dolle heen toen de kanselier van New York riep “Lang leve George Washington, president van de Verenigde Staten”. Sinds 11 augustus 1955 is het Federal Hall een National Monument.

Het Federal Hall National Monument is het gehele jaar open, uitgezonderd nationale feestdagen, van 0.900 tot 17.00 uur. Er wordt geen entree gevraagd.

Lower ManhattanLower Manhattan – New York

Leestijd: 5 min